30 mbar Butaan of 37mbar propaan - gasstel

Ici

  • #1
Ik ga binnenkort de keuken verbouwen, nu heb ik een camping gasstel aangeschaft maar omdat ik geen verstand heb van kamperen hoop ik dat iemand mij hier kan helpen.

Het gasstel werkt op 30 mbar butaan of 37mbar propaan, nu wil ik graag op propaan koken omdat die fles groter is bij de bouwmarkt. Het probleem is dat ik gasdrukregelaars vind van 30mbar. Zal ik hierdoor niet op propaan kunnen koken (te lage druk), zit er ook nog verschil in de drukregelaar en gasslang (butaan-propaan) of maakt dit niet uit?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Flessengas drukregelaars zijn te vinden voor 30, 37, 40 en 50 mbar, maar standaard in Nederland zijn 30 en 50. Bij een 30 mbar drukregelaar zal de maximale vlam iets kleiner zijn maar er kan nog steeds gekookt worden. Butaan heeft een hogere verbrandingswaarde dan propaan, waarschijnlijk dat ze daarom voor dit gasstel voor propaan een iets hogere werkdruk van 37 mbar adviseren.

Er zit qua gasslang geen verschil tussen de verschillende soorten flessengas. Neem voor de drukregelaar een type dat past op het model gasfles dat u op het oog heeft en dat geschikt is voor propaan. Propaan heeft een hogere dampdruk dan butaan. Daarom mag je propaan regelaars wel gebruiken voor butaan, maar niet andersom.
 

Ici

  • #3
Bedankt voor de reactie,

dus het beste is een universele drukregelaar?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
als universeel "propaan + butaan" betekent, ja :lol:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Je zou ook naar een handelaar in (flessen)gas bij jou in de buurt kunnen gaan. Daar is zowel het gas goedkoper en je kunt meteen goed advies krijgen over de juiste regelaar en slang.

Zelf ga ik voor flessengas (zowel propaan als voor lasapparaat) altijd naar de lokale gasboer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu