Butaan/propaan

Meetlat

  • #1
Wij hebben een boiler die momenteel op butaan werkt. We zouden nu willen gebruik maken van flessen propaan, deze kan je buiten plaatsen vervriezen niet.Vraag: kan onze boiler op propaan werken zonder aanpassingen?
 

Geus

  • #2
Ik ben geen expert, maar mijn ideeën: Butaan en propaan lijken behoorlijk op elkaar, maar hebben net een andere dichtheid. Check de gebruiksaanwijzing van je boiler wat die daar over zegt. Waarschijnlijk moet er wel iets aangepast worden, misschien met afstelling of met minimale aanpassing aan de hardware. Ik zou het de specialist vragen en in ieder gaval niet zelf aan de gang gaan. Een grote (dure) aanpassing zal dit wel niet zijn.

Waarom zou je butaan niet buiten kunnen opslaan?
 

Tiho

  • #3
Het bevriest pas bij - 138 graden celcius zo te lezen. Alleen het kookpunt ligt wel op 0,5 graden dus daaronder verdampt het niet meer.
 

Geus

  • #4
Dat zijn gegevens waarschijnlijk op basis van een druk van 1 bar. Onder druk gaan vries- en kookpunt omlaag, toch? Vloeibaar blijft het sowieso wel. Als je leiding binnenshuis voldoende lang is, kan het nog opwarmen, zodat het evengoed verdampt.

PS Nog even opgezocht: onder druk gaan vries- en kookpunt omhoog!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
In koude perioden is butaan niet geschikt, vooral bij flink stoken kan de fles butaan al bevriezen bij temperaturen van 5 a 6 graden boven nul.
Propaan bevriest pas rond de 40 graden onder nul maar bij groot verbruik kan dit ook dalen/stijgen :denk: naar 20 graden onder nul.
Op internet is er veel over te vinden.
In de gebruiksaanwijzing van de geiser staat voor welke soort gas hij geschikt is, de fabrikant of leverancier kan ombouwsets leveren.

Beide heren die hierboven een reactie gaven dienen zich bewust te worden/zijn dat gas een gevaarlijk produkt is, wanneer je duidelijk geen ervaring hebt op dat gebied is het beter niet te reageren.
 

Tiho

  • #6
Nou idd een gevaarlijk antwoord mijn excuus.

Het mag echter duidelijk zijn dat het niet bevriest, maar stopt met verdampen op die temperaturen. Dit omdat het om het kookpunt gaat en niet het vriespunt. Dat kun je natuurlijk bevriezen noemen als je wilt.
 

Geus

  • #7
Volgens mij geef ik duidelijk aan geen expert te zijn en dat ik er iemand bij zou halen. Mag duidelijk zijn dat dat is vanwege het potentiele gevaar.
 

Kacheltje

  • #8
Je kunt de butaan zo veranderen voor propaan, de drukregelaar dient wel geschikt te zijn voor propaan.
Aanpassingen voor het toestel zijn niet nodig.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Even in de juiste rubriek geplaatst.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu