3 x 25 amp en een hoofdschakelaar van 40 ampere

Viper

  • #1
Sinds kort is onze groepen kast uitgebreid met 4 extra groepen en 2 aardlekschakelaars ook is er een hoofdschakelaar tussen gezet van 40 amp.

Volgende week komt de stroomboer de meter enz aanpassen aan 3 x 25 ampere.

Wat is eigelijk het verschil tussen 3 x 25 amp en (nu) 1 x 35 amp afgezien de extra wattage natuurlijk?
En is de hoofdschakelaar wel sterk genoeg 40 amp tegen 75 ampere (3x25)
Worden alle zekeringen verdeeld over deze 3 groepen of komt alles toch op een hoop zoals bij de 1 x 35 Amp?

We gaan inductie koken (7 kw) Perilex 2x 16 amp komt dan bv wordt bv deze "2"groepen apart aangesloten op de hoofdzekeringen bv op 1 en 2?

Veel vragen maar met 1 antwoord ben ik al blij.

THX

Viper :?:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Die 40 A slaat op elk contact in die schakelaar. De schakelaar moet minimaal net zo zware aanduiding hebben als de zekering die ervoor zit.
de zekering ervoor is in dit geval 25 A dus een 40 A hoofdschakelaar is OK.

Het is een beetje ingewikkeld om uit te leggen wat het verschil tussen 1x35A of 3 x 25A is.
Het komt erop neer dat je met 1 x 35 A 1 dikke draad van je leverancier krijgt waar alle vermogen dat jij gebruikt over getransporteerd moet worden.

En bij 3 x 25 A heb je 3 dunnere draden nodig om hetzelfde vermogen te transporteren. Deze 3 draden voeren onderling een spanning van 400 V en tussen 1 draad en de Nul 230 V.
3x25 kunt u wel vergelijken met 75 A i.p.v. 35A, dus u kunt 2 keer zoveel apparaten tegelijk aan hebben zonder dat de hoofd beveiliging knapt.

Het heeft ook te maken met de manier van opwekken van spanning, maar dan ga ik te ver in de materie.

In je meterkast na de hoofdschakelaar moeten alle groepen verdeeld zijn over 3 fasen om zo een gelijkmatig verdeelde belasting te krijgen anders zal de leverancier u niet aansluiten.
 

Chathanky

  • #3
De 40 ampere hoofdschakelaar is per fase 40 amp.

Als de installateur de groepen indeelt, zal die dat over de 3 fasen verdelen, dit hoort ten alle tijden verdeeld te zijn.
Bv. 12 groepen = 4 groepen per fase, 9 groepen 3 per fase.

Nu heb je 1 x 35 A bijv. fase 1, je buurman zit met 1 x 35 A op fase 2 enz. Zo hoort het geheel tot aan de trafo verdeeld te zijn om het net optimaal te benutten. 1005 vedeling is niet te verwezelijken, het moet in ieder geval wel benaderd worden.
 

Viper

  • #4
The headhunter schreef:
In je meterkast na de hoofdschakelaar moeten alle groepen verdeeld zijn over 3 fasen om zo een gelijkmatig verdeelde belasting te krijgen anders zal de leverancier u niet aansluiten.
Oke dus ik mag er vanuit gaan dat onze elektricien alles goed heeft aangesloten, volgende week komt Essent en die kijkt dan als ik het goed begrijp ook naar de verdeling.

Ik kan nu namelijk niet precies zien hoe alles is aangesloten. :roll:

Thx
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu