1 fase zonnepanelen omvormen naar 3 fase stromen

RonaldO1960

  • #1
Mijn zonnepanelen op 1 fase naar 3 fase verdelen ( dus mijn vraag ) bestaat er een apparaat dat een 1 fase stroom naar een 3 fase stroom omvormt om door de gehele 3 fase binnen installatie te voeden ( in een slimme meter wordt een 1 fase stroom omgevormd naar 3 fase stroom om de netbelasting over 3 fase gelijk te houden ) een idee.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De eenvoudigste oplossing is waarschijnlijk om de 1-fase omvormer te vervangen door een 3-fasen omvormer.

Wat is het doel? Financieel maakt het met de huidige meters niets uit, bij 1000W afname op fase 1 en 1000W teruglevering op fase 2 staat de meter als het goed is gewoon stil.
 

RonaldO1960

  • #3
Ik heb geen omvormer maar micro omvormers, om het helder te maken. Bij een 1 fase
Set zonnepanelen gaat de zonnestroom door de fase die is aangesloten op de resterende 2 fasen wordt alleen gebruikt uit het net terwijl er terug geleverd wordt.
Nu nog niet direct een probleem ( saldering) maar als deze vervalt een aankoop is 0,50 cent en terugleveren 0,10 cent is het wel een punt.

Er zijn veel mensen die op 1 fase terug leveren en daarna een verzwaring naar 3 fase hebben aangevraagd.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
In het geval van micro omvormers kun je ze waarschijnlijk verdeeld over 3 fasen aansluiten. Dus 1/3 van de omvormers op L1, 1/3e op L2 en 1/3 op L3. Daarvoor moet je wel de bekabeling tussen de omvormers op het dak aanpassen. Afhankelijk van het systeem wellicht ook nog wat componenten verwisselen (bijvoorbeeld bij Enphase zul je een 3-fasen relais moeten plaatsen en mogelijk nog wat andere componenten zoals voor de bemetering).

Maar ook wanneer de salderingsregeling wordt afgeschaft maakt het nog geen verschil, jouw meter verrekent dit als het goed is al intern. Een meter zal nooit tegelijkertijd het telwerk voor afname en teruglevering laten oplopen, deze worden bij elkaar opgeteld en alleen de netto afname of teruglevering wordt geteld. Doet jouw meter dit anders dan voldoet hij niet aan de DSMR standaard en moet je de netbeheerder om een nieuwe meter vragen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu