2N+2P kookplaat (nul intern doorverbonden?)

The headhunter

Specialist Elektra
  • #21
Als ik naar de schema's kijk zijn N1 en N2 altijd met elkaar verbonden, het enige verschil is of de gebruiker er een nul op moet aansluiten of niet.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #22
Bij een 2L + 2N aansluiting (een NL kookgroep) horen de N1 en N2 gescheiden te zijn.
Het mag niet kunnen dat er 32A via één N draad gaat lopen bij een defect aan de andere.

Hoe het met meten van weerstanden werkt weet ik niet, mogelijk wordt er iets gemeten wat geen probleem is. Maar ik zou verwachten dat er geen weerstand gemeten kan worden (want geen verbinding)

Ik zou dit merk niet als standaard nemen.
Goeie kans dat ze maar wat doen en eigenlijk niet weten wat een NL kookgroep precies is.
Met de info hier is deze kookplaat niet geschikt voor een NL kookgroep.
Leuk dat het volgens de fabrikant kan, maar probeer maar eens je schade vergoed te krijgen als de boel afbrandt.

ps. hoofdzekering is geen probleem. Dit gaat in de praktijk ook goed bij een 3 fase 25A aansluiting, waarbij de kookgroep op één fase zit. (hoewel dat zeker niet ideaal is)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #23
Etna is een gerenommeerd merk.

Ik denk dat het beter is deze te contacteren.
 

Rene93

  • #24
Ik zie het probleem niet, Dit merk en toestel is zo ontworpen om in verschillende situaties aan te kunnen sluiten op beschikbaar stroomnet, en dat zal hier wel verkocht mogen worden want vele platen zijn op hetzelfde principe gebouwd
Dat er waardes gemeten worden klopt, L1 L2 loopt over de elektronica via de nul

Ik heb al zo vaak meegemaakt dat de plaat niet op een kookgroep met dubbele aardlekautomaat (oa Chint) aangesloten kon worden omdat de nul dus verbonden is.

Maar er van uitgaan dat er gevaar is bij een nul die defect gaat, zou kunnen. Maar bijv. in een driefase systeem ga je er ook niet vanuit dat dat gebeurd en tussen de 230 en 400v op de wcd's zou komen te staan
 

Lampje45

  • #25
ronvl schreef:
Wanneer ik nu een multimeter pak en de weerstand tussen de 2 nullen meet (N1, N2), meet ik dus nagenoeg 0 ohm (of iig richting 0 ohm.
Dat is logisch, want de nul ligt in de wijktrafo secundair aan aarde.
Dus is het niet vreemd dat tussen twee nullen nagenoeg geen weerstand zal zijn.
Maar de nul in huis is vanwege de afstand vaak niet meer gelijk met aarde, omdat de leidingen storingen en inducties oppikken.
 

HenkL14

  • #26
Volgens mij heeft dat hier niks mee te maken?

TS meet tussen de N1 en N2 op de kookplaat en niet op de installatie als ik het goed begijp. En aarde wordt verder niet genoemd.
 

PimKlus

  • #27
@ronvl Klopt inderdaad, bij 1 fase systeem, als bij de kookplaat intern de nul is doorverbonden kan er in foutsituatie (1 nul slechte of geen verbinding) de andere nul draad overbelasten.

Wil je hiertegen beveiligen kun je ipv 2p + 2N kookgroep een 4P 16A automaat nemen, dan zijn beide nul draden ook beveiligd.

1710356524734.png
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

ronvl

  • #28
Inmiddels contact gehad met Etna hierover. De reactie is hieronder te lezen (helaas geen onderbouwing)

Wij hebben dit laten navragen bij onze technische dienst en hun geven het volgende aan over de installatie: "Het toestel moet worden aangesloten op 1 aardlekschakelaar en op 2x16A automaat, (in Nederland wel te verstaan). De aangegeven EMAT automaat kan daar prima voor worden gebruikt."

(Emat automaat is EAN 8718924269534)

Dit is voor mij voldoende om de kookplaat op deze manier te installeren. Dat ze aangeven dat ze beide achter dezelfde aardlek heb ik wel het vermoeden dat N1 en N2 gedeeld worden en ze 2x 2.5mm2 beschouwen als 1x 5mm2.
Wil je hiertegen beveiligen kun je ipv 2p + 2N kookgroep een 4P 16A automaat nemen, dan zijn beide nul draden ook beveiligd.
Dit klinkt als een goede oplossing echter wijk ik dan wel af van de verplichte (?) fornuisgroep die beide groepen (automatisch) moet kunnen uitzetten.

Weet iemand of er een fornuisgroep bestaat die ook de nullen beschermt tegen overbelasting? Alleen AEG lijkt een fornuisgroep te hebben die ook de nul beschermd tegen kortsluiting als ik de icoontjes op de automaat goed begrijp.
 

Lampje45

  • #29
Er zijn ook automaten die 2 polig beveiligen.

zoek maar eens op:
"installatieautomaat 2-polig 16A B-kar (85001014)"
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #30
:super:Heb je nu de hele week alleen nog maar pizza en patat gegeten, want de kookplaat werk nog steeds niet? :denk::icon-study::klusjesman::super:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #31
Je hebt gewoon het aansluitschema nodig...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu