2e hands | eiken vloerdelen voor zien van kopse mes en groef

Nielssinke

  • #1
Beste mensen,

Ik ben bezig met een nieuwe houten vloer zoeken en ik kwam nu op een vloer terecht met zeker 15m2 meer dan wij nodig hebben.

Maar zij hebben helaas de vloer dwars op de lengte richting van de langste kant van hun huis liggen.
Hierdoor zijn er dus relatief veel gezaagd stukken die dus maar matig bruikbaar zijn. Als ik ze zou kunnen voorzien van een nieuwe kopse veer en groef zoals de volledige planken hebben kan ik ze gewoon leggen zonder problemen.

Mijn vraag is hoe zouden jullie dit aanpakken? Er zijn veer en groef setjes voor een bovenfrees maar hoe weet ik welke ik moet hebben. Is elke veer en groef anders of is hier een standaard in ontwikkeld.

Ik hoor graag van jullie.

Vriendelijke groet,

Niels Sinke
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
De veer en de groef die je hiermee freest passen in elkaar, maar misschien niet in de originele veer en groef.
Dat is een kwestie van uitzoeken. Maar je loopt wel kans dat er net een randje voelbaar blijft waar je de oude en nieuwe veer en groef mixt. Ga je de vloer wel schuren dan is dat geen beletsel.
Daarnaast moet je dus een opstelling hebben waarbij je je bovenfrees stationair en op zijn kop opstelt zodat je makkelijk de kopse kanten er langs haalt. Die kan je zelf maken.
Het is wel te doen, maar een goede frees is niet goedkoop en als je er niet echt ervaring en handigheid in hebt is het misschien verstandiger om een andere partij hout te zoeken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Er is geen standaard. Elke veer en groef is anders.

Ik had in mijn huis een eiken vloer liggen. Ik heb er een tweede partij bijgekocht. Met dezelfde (smalle) maat planken. De verbindingen passen echter niet op elkaar.

Ik heb ook twee freessets voor veer/groef. Beide zijn ook weer andere maten. Om alles passend te krijgen, moet je dus alle verbindingen opnieuw frezen. In combinatie met het oude eikenhout (=heel hard hout) gaat dat veel tijd kosten. Mijn frezen zijn maar goedkoop, dus dat is niet zo'n goed idee. Ik heb dan wel weer een goede freestafel (zelfgemaakt).

Mijn oude vloer was een keer opgeschuurd. Erg ongelijkmatig. Dus bij het terug in elkaar zetten van de delen, is dat al ongelijk. Die ene mm wegschuren ben je al even mee bezig met dit harde hout. Ik gebruik de delen voor vensterbanken en meubels e.d. Niet meer als vloer.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Alleen groeven frezen in de kopse kanten, daar een losse veer indoen. Veer kan je ook maken van strookjes triplex.
Voordeel je hoeft maar één frees te kopen.
Kops hout freest niet echt prettig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu