230V Buitenverlichting ombouwen naar 12V

Bleekemolen

  • #1
Omdat ik sinds de aanleg van de tuin - vijf jaar geleden - voortdurend problemen heb met het uitvallen van de 230V LEDverlichting (lekstroom), had ik het idee opgevat om deze om te bouwen naar een 12V verlichting. Is dat mogelijk met behoud van bestaande 230V bekabeling en wandarmaturen of is het zinvoller en eenvoudiger om nieuwe 12V bekabeling te installeren.
En hoe sterk moet een transformator hiervoor zijn?

- aantal armaturen: 7x enkellamps- 10x dubbellamps met GU10 fitting
- totale lengte bedrading ca. 25 mtr

Ik begrijp uiteraard, dat ik sowieso een transformator nodig heb en 12V lampjes.

Peter
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je kan beter de fout herstellen.
 

Bleekemolen

  • #3
Vele pogingen om dat inderdaad te doen. De enige mogelijkheid die m.i. is overgebleven is, dat er in één van de gietmoffen vocht zorgt voor het doorslaan van de aardlekschakelaar. Ik zou dus één voor één de gietmoffen moeten opgraven en vervangen. Zou.... maar dat betekent dat ik de halve tuin- - die er nu op z'n mooist bijstaat - open moet gooien, waar ik weinig voor voel.

Het uitvallen van de stroom doordat de aardlekschakelaar eruit klapt, gebeurt nl. vrij willekeurig. Het kan een jaar goed gaan, maar het kan ook binnen een paar weken/maanden verschillende keren gebeuren.

Daarom leek het mij een betere en betrouwbaardere oplossing om van alle problemen af te zijn om de buitenverlichting om te zetten naar 12V.

Peter
 

Evenwatanders

  • #4
De bekabeling zou je volgens mij prima voor 12 V kunnen gebruiken. Zolang het totale vermogen (bij 12 V) maar niet boven de pakweg 200 W (= 16,6 A bij 12 V) uitkomt. En zolang geen enkele ader ervan voor iets anders gebruikt wordt.

Je hebt wel een probleem bij de armaturen, want GU10 is een fittingnorm voor 230V, daar krijg je volgens mij geen losse 12V lampjes voor. Ik denk dat het er dan op uitdraait dat je de armaturen moet vervangen door 12 V exemplaren. Dat zijn (voorzover ik het even snel heb opgezocht) vaak armaturen waarvan de lampen niet verwisselbaar zijn.

Je zult zelf op zoek moeten gaan naar geschikte armaturen en een bijbehorend trafo. Ik heb hierboven een google link toegevoegd.

Of het volgens normen toegestaan is om de aansluiting binnen te wijzigen van 'aangesloten op 230 V' naar "via een trafo aangesloten op 230 V" weet ik niet, maar in elk geval zul je de betreffende leiding (echt fysiek) moeten onderbreken, een veilige behuizing maken voor het trafo en dan die weer (apart) op 230 V aansluiten.

Alternatief zou je ook kunnen gaan voor 24 V tuin armaturen. Dan kun je bij dezelfde maximale stroom) twee keer zoveel vermogen plaatsen.

Het is wel zo dat je kabels voor laagspanningsarmaturen vaak gewoon door de tuin mag leggen en in elk geval niet zo diep hoeft te begraven. Of je dan veel winst behaalt om de bestaande bedrading te gebruiken is de vraag.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Ook 12v moet voldoen aan de NEN en dus net zo diep als 230, en ook dezelfde type kabel, boven gronds is het anders maar begraven moet gewoon grondkabel zijn.

Vroeg of laat moet je de boel toch opgraven, een kabel die lekt blijft ook bij 12v lekken en de hele kabel gaat eraan.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Mee eens, aangepaste rommel blijft rommel...
 

Bleekemolen

  • #7
Hartelijk dank voor de snelle reactie.

Je hebt wel een probleem bij de armaturen, want GU10 is een fittingnorm voor 230V, daar krijg je volgens mij geen losse 12V lampjes voor.
Bij verschillende webshops worden wel GU10 led lampen 12V aangeboden.

Of je dan veel winst behaalt om de bestaande bedrading te gebruiken is de vraag.
Het lijkt inderdaad makkelijker om nieuwe bedrading aan te leggen, maar in mijn situatie zijn de meeste aansluitingen van de armaturen weggewerkt. Het kost me daarom veel meer tijd om die weer opnieuw uit het zicht te verbinden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Bleekemolen

  • #8
Bij nader inzien toch maar besloten, uiteraard ook n.a.v. jullie opmerkingen - waarvoor dank -, om de 12V installatie aan te leggen met nieuwe bedrading. De armatuur hoef ik gelukkig niet te vervangen; er zijn 12V GU10 led lampjes in de handel verkrijgbaar. Bijkomend voordeel is dat deze nog minder energie verbruiken dan de bestaande lampen.

Nogmaals bedankt voor de adviezen,

Peter
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu