2 sww hygiënevaten in Serie warmtepomp

Ronaldvandijk

  • #1
Hallo, ik ben bijna zover om een warmtepomp te bestellen maar zit nog met 1 vraag. Het wordt een mitsubishi puhz shw100yaa met een sww vat van 400 liter (een paar pubers die graag lang douchen). Het probleem is dat dit vat niet op de eerste verdieping van ons huis op de breedplaat vloer gezet kan worden ivm het gewicht. Max gewicht op de breedplaatvloer is 175kg per m2.

Het vat kan nu alleen nog in de garage gezet worden. De lengte van de warmwater toevoer is 15 meter van garage tot de oude cv ruimte. Het zou dan zeker 30 seconden duren voordat je warm water in de douche hebt. Omdat het comfort ook belangrijk is, zat ik te denken aan een klein vat van 100 tot 150 liter in de cv ruimte. Die zit dan 3 meter naast de douche en bad.

Nu mijn vraag: heeft iemand ervaring met 2 boilervaten in serie? De 400 liter zou dus als input moeten dienen voor de 150 liter. Daarnaast zou er nog een leiding vanuit de warmtepomp naar de 150 liter moeten lopen die het vat van 150 liter opwarmt tot 55 graden. Of ik zou dat continu electrisch moeten doen met een 2kw warmte element. Hopelijk is er iemand die kan vertellen of dit haalbaar is of dat ik dit idee moet vergeten.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Is er geen liggend vat te verkrijgen?
Op een aantal posities is een vat van 500 kg vaak wel mogelijk, een constructeur kan dit voor je uitzoeken.
 

ADDave

  • #3
Ja de vaten kunnen in serie, maar je hebt niet per definitie een tweede vat nodig. Je zou ook een circulatieleiding kunnen aanleggen. Deze pompt het warme water rond in de leiding zodat je altijd direct warmwater hebt op je tappunt. Dit is standaard in grotere utiliteitsbouw.

Je hebt hier dan een pomp voor nodig in plaats van een extra vat, waardoor je het grote vat gewoon in de garage kan laten staan.
 

Ronaldvandijk

  • #4
@Rola een liggend vat is helaas geen optie in deze krappe ruimte.

@ADDave dat klinkt wel als een goede oplossing. Zou dit veel warmte verlies geven als ik de circulatie leiding met de standaard isolatie isoleer? Of zou het verlies vergelijkbaar zijn met het verlies van een geïsoleerd vat?
 

ADDave

  • #5
Als je hem goed isoleert is het warmteverlies minimaal. Goed inpakken met 25mm rockwool isolatieschalen. Niet met dat spul van de bouwmarkt.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #6
Plaats hiervoor dan wel een circulatiepomp welke een auto adapt functie heeft. Tevens zou ik dan ook een MTCV ventiel (plak maar ff in google) plaatsen want het is energie verslindend om met 65-70 graden rond te gaan circuleren.
Dit ventiel beperkt de circulatie temperatuur, en circuleert dus op lage temperatuur.
 

ADDave

  • #7
De loodgieter schreef:
Tevens zou ik dan ook een MTCV ventiel plaatsten
Dat heeft niet zoveel zin, tenzij je meerdere deelringen gaat maken.
Lijkt me een beetje overdreven voor een woonhuis.
 

Ronaldvandijk

  • #8
Het idee is om met 22 mm naar de oude cv ruimte te gaan, daar een aftakking middels een T-stuk te maken naar het reeds bestaande warmwater circuit 15mm en met het rechte stuk 22mm retour te gaan naar de boiler in de garage. In de retour leiding plaats ik de pomp met auto adapt. Heb ik een risico dat de pomp droog loopt als het bad of douche loopt? Op zich zal er altijd wel een beetje water in de retour komen, maar dan gaat hij misschien lucht scheppen?
 

ADDave

  • #9
Nee, drooglopen kan niet door de waterdruk van de koudwaterleiding. Deze vult het verbruikte water aan bij het boilervat. Overigens kan je voor de circulatieleiding terug naar de garage 15mm aanhouden. Dat is meer dan voldoende. Grote diameter is een lage snelheid door de leiding en meer buisoppervlak, dus meer verlies.

Let er wel op dat je een TAPWATER POMP kiest en geen CV pomp.
CV pompen zijn van staal of gietijzer en dat mag niet gebruikt worden in drinkwatersystemen.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #10
Is niet overdreven, overdreven is met een grote volumestroom rond circuleren op een x temperatuur, heel simpel met een MTCV beperk je de volume stroom en daarmee dus ook het energie verbruik.
Je kunt op een zo laag mogelijke temperatuur rond circuleren 40-45 graden ipv 60-65 graden, en dat scheelt ook weer energie.
Dus overdreven neen energie besparend JA
 

ADDave

  • #11
Je moet de volumestroom sowieso zien te beperken in een circulatieleiding.
Je werkt nooit met een grote volumestroom. Dat gebeurt alleen als het slecht ontworpen is.
Altijd een maximale snelheid van 0,7 m/s aanhouden om geluidoverlast, erosie te beperken en pompenergie besparen.

De loodgieter schreef:
Je kunt op een zo laag mogelijke temperatuur rond circuleren 40-45 graden
Een circulatieleiding moet altijd met minimaal 60 graden terugkomen bij de boiler. Dit geldt ook voor deelringen.
Staat gewoon in de norm, dus lagere temperatuur hanteren gaat niet op.

De loodgieter schreef:
Dus overdreven neen energie besparend JA
Ventielen zijn allemaal extra weerstand dus meer energieverbruik.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #12
Dan moet je jezelf toch nog maar eens even verder in de materie verdiepen, das nou een zo veul gemaakte fout dat je hoog moet circuleren maar is een fabeltje.
Je mag gerust lager rond circuleren op bv 40-45 graden.
Wat je alleen moet doen dan is 1 x per week op hoge temperatuur rond circuleren (termische desinfectie) en dat kan met een mtcv.
En het ventiel staat aan de circulatie zijde dus heeft de weerstand geen invloed op het warm tap gebruik.

Gelijk neen roepen als je niet weet wat de regeltjes zijn heeft dus niet zo veul nut, ga vanavond de regelgeving hieromtrent maar eens uitpluizen. ISSO en dergelijke
 

ADDave

  • #13
De loodgieter schreef:
Je mag gerust lager rond circuleren op bv 40-45 graden.
Mocht de temperatuur van 60 graden niet altijd gehaald worden, dan moet er wekelijks gedesinfecteerd worden, dat klopt, maar dit geldt voor je boiler en niet automatisch ook voor je circulatieleiding.

Ontwerpconditie is gewoon 60 graden.
Het is niet zo dat de ene regel de ander onderuit mag halen.
Misschien moet je zelf maar even de normen opnieuw doorlezen.

Ik weet heel goed wat de regeltjes zijn, dus je hoeft mij niet te verwijzen naar een ISSO 55 , NEN 1006 of de waterwerkbladen

De loodgieter schreef:
En het ventiel staat aan de circulatie zijde dus heeft de weerstand geen invloed op het warm tap gebruik.
Dat klopt, maar wel invloed op het energieverbruik van de circulatiepomp.

Je gaf het zelf al aan. Pomp met autoadapt werkt prima dus waarom nog een ventiel tussen plaatsen.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #14
Het gaat er niet om om regels onderuit te halen, maar het is nu eenmaal gewoon toegestaan om op lage temperaturen rond te circuleren als je eens per week thermisch desinfecteert.
Dat je ontwerp temperatuur anders is heeft hier niets mee van doen.
En dat desinfecteren simpel kan met een MTCV vandaar de keuze hiervoor.
Eens per week de servo motor open en op hoge temp rond circuleren.

Maat laat TS dit zelf maar bepalen wat hij gaat installeren, was slecht een suggestie die wettelijk toegestaan is en dus mag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu