2 schakelaars voor 1 groep lampen, maar 2 groepen elektra. Oplossing?

groente

  • #1
Tijdens (onze eerste) verbouwing van ons (eerste) koophuis hebben we niet goed nagedacht over de elektra bij een uitbouw van keuken naar bijkeuken. Plaatje zegt het meest:

1613679562375.png


In wat nu de keuken is (en vroeger 1 keuken, en 1 bijkeuken met een eigen groep, vandaar) hebben we twee lampen aan het plafond. Elke lamp heeft zijn eigen schakelaar. Beide lampen zitten op een andere groep.

Nu willen we, ipv 2 afzonderlijke lampen ,1 rij spotjes die het liefst met beide schakelaars te bedienen is. Zouden deze schakelaars op 1 groep zitten, geen probleem, maar de beide lichtpunten en bijbehorende schakelaars zijn verdeeld over twee groepen. Het lichtpunt van lamp 2 is zelfs het knooppunt (centraaldoos?) waar groep 2 uit de meterkast als eerste aankomt en wordt verdeeld over een aantal wcd's.

Nieuwe leiding trekken / frezen in muren en plafond zit er even niet in. Ik kom zelf niet verder dan de rij spotjes op 1 van de twee groepen aansluiten en dan twee Philips hue afstandbediiening/schakelaars op de muur plakken. Of groep 2 in de meterkast aan groep 1 lassen, maar de verdeling van elektrische apparaten bevalt me nu wel en het staat zo slordig. Het liefst gebruiken we gewoon de bestaande schakelpunten.

Is hier een handigere oplossing voor te bedenken?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Draadloos schakelen lijkt me hier het handigste. Eenvoudig met KAKU of moderner met een Zigbee systeem o.i.d.
 

ABCDE

  • #3
Of ergens een relais gebruiken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wat zit er op groep 1 en wat op groep 2 aan zwaardere apparaten en potentiële grootgebruikers als waterkokers e.d.
 

GJE

  • #5
Kan je vanaf lichtpunt 1 bij lichtpunt 2 komen ? Dan kan je vrij simpel gewoon 1 groep gebruiken, en de 2 schakelaars als hotel schakeling aansluiten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu