'2 Fase' aansluiting op oven/kookplaat

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #21
@XanderH, ik kon niet scherp op de meter kijken, anders had ik het n.a.v. de opschriften op de meter kunnen vaststellen, ooit van jou geleerd.
En een goede indicatie is uiteraard ook de HS, heb ik N.B. zelf nog genoemd.:oops:
Dat neemt niet weg dat TS toch al het verstandigste in dit geval gaat doen , een installateur raadplegen.
Ik zou dan in dit geval eerst een installateur raadplegen, dan zal hij ongetwijfeld het advies geven over te stappen op 3 fasen, en hoe dat moet, en de kast ook daadwerkelijk zover klaarmaken, dat de monteur van de netwerkbeheerder zijn werk kan doen, en TS vanaf een aangepaste groepenkast verder kan.
 
  • Like
Waarderingen: KoenBr en XanderH

KoenBr

  • #22
Allen nogmaals dank voor de hulp. Ik heb er een hoop van geleerd; het aansluiten van keukenapparatuur is niet altijd zo eenvoudig als stekker eruit en er weer in. Voor een volgende keer kom ik in ieder geval beter beslagen ten ijs...
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie en Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #23
Het is bij kookapparatuur op een perilex sowieso nooit verstandig om zo zonder meer een andere kooktoestel op de perilex te prikken, je moet echt vaststellen hoe de boel is aangesloten, dan heb ik het nog niet eens over het verschil tussen een enkelfase kookgroep en een 3 fasen krachtgroep.
Met zulke dingen moet je wel even van de hoed en de rand weten, want er kan bij 3 fasen gemakkelijk 400V ergens op komen te staan waar je het absoluut niet wilt hebben, met kans op een gemolde kooktoestel als eindresultaat, bij een enkelfase kookgroep kan bij verkeerd gebruik stromen zo hoog oplopen dat je ergens anders flinke warmte/hitte ontwikkeling kan krijgen dan bij je kookplaten, dat moet je ook niet willen.
 
  • Like
  • Informatief
Waarderingen: KoenBr, Vonken_trekker en XanderH

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #24
Reken maar als er een 2 polige hoofdschakelaar zit dat er dan geen 3 fasen zijn aangesloten op een aardlekschakelaar verderop.

De energieleverancier vermeld inderdaad de 'klasse' waarin je dit waarbij meestal 1x25 en 1x35 en 3x25 ampere hetzelfde tarief is in vast recht.

De juiste vervolgstappen zijn hierboven al mooi beschreven, TS moet vooruit kunnen nu lijkt me :prima:
 
  • Like
Waarderingen: KoenBr, Krunnie en Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #25
Inderdaad Vonkentrekker, volkomen met jullie eens.
Soort HS is eigenlijk al een keiharde indicatie, om hoeveel fasen het gaat, alhoewel op een 3 fase HS ook gewoon 1 fase kan zitten met bruggetjes, ter voorbereiding naar een 3 fasen aansluiting.
En wat ik helaas niet scherp op de meter kon zien, ook dat is ook een keiharde indicatie.
En wat de eindafrekening betreft, heb ik ook weer wat geleerd, dat ze 1x25, 1x35 en 3x25 vaak onder één tarief scharen en dat dat geen betrouwbare indicatie hoeft te zijn, of dat het nu om 1 fase of 3 fasen gaat.
Het enige wat mij jaarlijks op de eindafrekening boeit, is wat ik terug krijgt, of wat ik bij moet bijbetalen.:mrgreen:
 
  • Like
Waarderingen: KoenBr en Vonken_trekker

Monza

  • #26
Ik haak hier op in (als dat toegestaan is)

Net mijn meter gechekt.
1 x 35A 230 V aansluiting.
De wens is een inductiekookplaat, bij voorkeur een meerfasen met perilex.
Kan ik dat bereiken door fasedraden van andere, weinig belaste, groepen te pakken, of moet er echt een ombouw naar 3-fasen volgen ?

Direct vervolgvraag.: is de 3-fasen aansluiting in de meterkast veel groter als de huidige aansluiting, of is die hetzelfde ?
Want de meterkast is simpelweg niet heel groot.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #27
Een eigen topic starten is prettiger.

Uit je verhaal lees ik dat je niet het verschil tussen 1 en 3 fase aansluitingen snapt. Vraag een installateur om het voor je te doen. De groepenkast is geen hobbyplek.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962 en Vonken_trekker

Monza

  • #28
Omdat dit indezelfde trand doorging, starte ik geen eigen topic.
Maar indien gewenst, doe ik dat van ganser harte.
Ik snap zeker wel het verschil tussen 1 en 3 fasen, ik vroeg alleen naar de mogelijkheden.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #29
Ik heb gevraagd jouw topic af te splitsen voor de overzichtelijkheid.
Voor een Perilexaansluiting is iig een aparte voorziening in de groepenkast nodig.
Op een 1x35A hoofdaansluiting kan een zogenaamde kookgroep geplaatst worden. Dit zijn 2 gekoppelde 16A groepen, waarop een kookplaat tot 7200 Watt kan worden aangesloten.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Sxnder

Specialist Elektra
  • #30
Een drie fase aansluiting is nodig voor een kookplaat tot 11000 Watt. Daarvoor heb je dan een zogenaamde krachtgroep nodig. Dit zijn 3 gekoppelde groepen, verdeeld over drie fase.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #31
Bedenk wel dat de keuze in kookplaten veel minder is wanneer je met een kookgroep op 1 fase werkt. Niet alle plaatsen kunnen dit.

Een krachtgroep op 3 fasen werkt voor vrijwel alle kookplaten. Je moet dan wel door de netbeheerder de aansluiting laten aanpassen en e.e.a. in de groepenkast laten wijzigen.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #32
Met kooktoestellen is het sowieso verstandiger om op een 3 fasen aansluiting over te gaan, de meeste verkochte kooktoestellen hier zijn niet geschikt voor een veilige aansluiting op een kookgroep op een enkelfase aansluiting, en een kookgroep hoort mijns insziens ook niet in een 3 fasen kast thuis al zouden verkopers anders beweren.
Een installateur kan je feilloos over de mogelijkheden en onmogelijkheden voor overstap, een daarvoor geschikte groepenkast of misschien alleen de nodige uitbreiding in je groepenkast, en aansluiting adviseren, en het aanleggen, en misschien kun je in overleg met de installateur zelf wat dingetjes doen.
 

Monza

  • #33
Nagekeken bij netwerkbeheerder.
Er zijn eenmalige kosten, maar geen extra maandkosten bij een verandering.
Vraag me alleen af of de meerfase-aansluiting (veel) meer plaats inneemt in de meterkast, aangezien die niet heel groot is,

En navraag gedaan bij de leverancier van de keuken.
Inventum IKI6010 of IKI6030 is de keus bij deze keuken
3600 w met een 230 stekker eraan
of 7400 w met een 2fasen aansluiting zoals de keukenboer dat noemt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #34
!!!!!!!2 fasen is 400v !!!!!!! Dus kracht aansluiting nodig
2x 230v kookgroep is 1 fase met 2 volledige groepen van een fase en een nulx2,!!
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962 en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #35
Dan blijkt maar weer dat een keukenboer doorgaans geen kaas heeft gegeten van elektra....

Elektrisch koken met 3600 watt lijkt me overigens geen pretje.

Een aansluiting van 3x25A is in maandtarief hetzelfde als 1x25A of 1x35A. Je betaalt inderdaad enkel eenmalige kosten voor het omzetten. De aansluiting an sich blijft hetzelfde qua afmetingen. Je zult wel In de groepenkast wat meer ruimte nodig hebben omdat je een 4polige hoofdschakelaar nodig hebt en nog minimaal een krachtgroep voor het koken.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #36
Afhankelijk of dat je gehuurd woont of dat het je eigen huis is...
Als het je eigen huis is, zie ik met het vervangen van het oude spul in je hoofdkast zat mogelijkheden om ruimte te creëren , alle huidig verkrijgbare automaten en aardlekschakelaars zijn de helft smaller dan alles wat je er nu in hebt zitten, dus je je kunt door vervanging al significant ruimtewinst in je groepenkast boeken.
Als je een 4 polige hoofdschakelaar neemt, sowieso nodig voor een 3 fasen aansluiting, deze is 4 modules breed.

Ik zie dat je 7 2 polige eindgroepen en 1 kookgroep hebt.
Als je al het oude spul zou vervangen én over zou gaan op een 3 fasen aansluiting, kun je op de onderste rij je 4 polige hoofdschakelaar, 3 fasen aardlekschakelaar en 3 fasen automaat voor je kooktoestel kwijt, een 3 fasen aardlekautomaat is ook mogelijk, alleen wat duurder, maar het scheelt je weer 4 moduleplaatsen.
Op de bovenste rij is er dan ruimte voor2 enkelfase aardlekschakelaars met ieder 4 eindgroepen, er is dan echter geen plaats meer voor de beltransformator.
Je later bijgeplaatste kast links heb je dan in feite niet meer nodig, tenzij je nog verder wilt uitbreiden.

Oftewel, als je al het spul in je rechtse kast zou (laten) vervangen heb je ruimte voor je 3 fasen krachtgroep plus 3 fasen aardlekschakelaar voor je kooktoestel.
En totale ruimte in beide kasten voor 4 2 polige aardlekschakelaars en 16 2 polige eindgroepen, mits je kast links even breed is als je kast rechts, alleen voor je beltransformator is er dan geen plaats, hier moet je 2 moduleplaatsen voor rekenen.
Als je grote kast al vol komt, kun je je beltransformator nog altijd in de kast ernaast kwijt.

Beide kasten zijn per rij 12 moduleplaatsen breed.
1 4 polige hoofdschakelaar is 4 moduleplaatsen.
1 3 fasen aardlekschakelaar 4, 1 3 fasengroep (krachtgroep) 4.
1 3 fasen aardlekautomaat 4.
1 2 polige aardlekschakelaar 2.
1 2 polige eindgroep automaat 2.
Beltransformator 2.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #37
IMG-20200925-WA0006.jpg
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #38
Volgens mij is dit de groepenkast van @KoenBr en is @Monza inmiddels op het topic gaan voortborduren. Ik heb wederom verzocht dit af te splitsen.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962 en Vonken_trekker

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #39
Ik zie het, lekker verwarrend weer. Dan mogen mijn laatste antwoorden (36 en 37) uiteraard ook weg, deze heeft geen betrekking op de 'voortborduurder' om het maar netjes uit te drukken.
 

Hans2000

  • #40
Je kunt zo'n zware inductiekookplaat meestal wel op een 1 fase kookgroep aansluiten, maar dan kun je hem niet op vol vermogen zetten (max 7400 W). Dit zelfde geldt voor een 2 fasen aansluiting, maar dat is sowieso niet logisch. Als je 3 fasen hebt, sluit het dan ook aan op 3 fasen.
Keukenboeren noemen een kookgroep vaak 2 fasen, maar dat is fout. Een kookgroep is een aansluiting met een dubbele automaat op 1 fase.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu