2 dimmers omzetten naar wisselschakelaar

Diewie

  • #1
Hallo,
Een lamp in mijn huis is met 2 dimmers verbonden. Nu wil ik deze vervangen door wisselschakelaars, omdat er een Philips Hue aan hangt en de dimmers van een ander merk en type zijn dan de rest van het schakelmateriaal in huis. De ene dimmer heeft alleen een blauwe, een bruine en 1 zwarte draad verbonden. De andere dimmer heeft een blauwe, een bruine en 2 zwarte draden verbonden (een met een witte streep en een met een rode streep). Van beide dimmers heb ik een foto toegevoegd.

Weet iemand hoe ik dit kan vervangen door 2 wisselschakelaars? Ik kom nu een zwarte draad te kort aan de ene kant en houd aan beide kanten een blauwe draad over.
Alvast hartelijk dank voor de hulp!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Het zijn volgens mij geen dimmers, maar 1 dimmer en een neven apparaat.
Zoek van dat setje een handleiding.
 

Diewie

  • #3
Dankjewel voor je reactie! Ik heb wat gegoogled en het lijkt een Jung Universeel Dimmer en een standaard dimmer die met 1 draad met elkaar verbonden zijn. Ik vrees dat ik dan een nieuwe draad moet trekken om het met standaard wisselschakelaars op te lossen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Correct, je hebt een tweede schakeldraad nodig.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Als je op beide plaatsen een schakelaar zou willen plaatsen, dan moet je inderdaad een draad bij trekken. Op de locatie van jouw 2e foto zou je eventueel wel een conventionele schakelaar kunnen plaatsen.

Maar even terug naar het begin: Ik snap dat je de dimmers wilt verwijderen, aangezien je die niet mag gebruiken met Hue verlichting. Maar waarom wil je nog conventionele schakelaars plaatsen?

Dat doet het hele idee van slimme verlichting een beetje teniet toch? Als je de lampen met de schakelaar uitschakelt kun je ze niet meer slim inschakelen met de app, met spraakbediening, sensoren of routines.

Bovendien verkleint lampen uitschakelen de stabiliteit van je Hue netwerk. Zigbee werkt als mesh waarbij ieder actief component werkt als "router" en signalen kan doorsturen naar andere componenten. Je hebt kans dat een lamp die zich ver van de bridge bevindt communiceert via een lamp halverwege. Totdat je die lamp ineens met een fysieke schakelaar gaat uitschakelen natuurlijk... Zo maak je je installatie onbetrouwbaarder (al heb je daar in een kleine woning / met weinig lampen dicht bij elkaar waarschijnlijk niet direct last van).

Het lijkt mij logischer om de slimme verlichting gewoon slim te gebruiken, en conventionele schakelaars te verwijderen. Een blindplaat plaatsen is een stuk eenvoudiger en daarvoor hoef je ook geen extra draden te trekken. ;) Als je toch behoefte hebt aan iets fysieks op de muur dan kun je een slimme schakelaar monteren (bijvoorbeeld iets van "Friends of Hue").
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu