1fase naar 3fase

Sddroog

  • #1
Ik heb momenteel een 1 fase kast, met daarin 3xALS 40a met alledrie 4 groepen. Een daarvan heeft een kookgroep (2x230).

Ik wil graag over naar 3fase. Ja, ik wil dit zelf doen en daarna laten controleren door een gecertificeerde elektricien. Om de kosten zo laag mogelijk te houden zoek ik wat info.

Mijn idee is alsvolgt: ik plaats een 4 polige hoofdschakelaar, en ga van daaruit naar de drie bestaande ALS. Twee vragen:

- Mag ik met 3x25A aansluiting nog 40A ALS gebruiken?
- Hoe verander ik mijn kookgroep? Moet dat nu perse over 2 fases (ik denk het wel want ik ga waarschijnlijk over de 25A heen op 1 fase). Kan ik de bestaande kookgroep automaat gewoon op twee fases aansluiten? Mag dat ook?

Alvast bedankt!
 

Sddroog

  • #2
Een plaatje zegt soms meer dan 1000 woorden...



Linksonderin zit nu een filter, die is overbodig en kan dus plaats maken voor de hoofdschakelaar. Daarnaast zit de beltrafo, en daarnaast de kookgroep (2x230). Die zou ik dan van twee verschillende fases moeten voorzien.

Nogmaals dank voor de adviezen!
 

Leensen

  • #3
Hoofdschakelaar plaatsen en dan gewoon elke ALS op 1 fase aansluiten. Dat is de goedkoopste oplossing. Je kookgroep kan gewoon blijven zoals die is. Moet je alleen wel even kijken hoe zwaar die andere 2 groepen belast worden. Ik heb zelf een vergelijkbare kast en een 3x25A aansluiting en nog nooit problemen gehad met de kookgroep.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Wat is de reden dat je over wilt op draaistroom?
 

Sddroog

  • #5
Dank voor je snelle antwoord. Maar een inductieplaat met aansluitwaarde van 7,4 Kw trekt toch echt 32A nietwaar? Gaat dat wel goed dan?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Alleen als je alle vier kookplaten op de hoogste stand zet. Je kunt je hoofdzekering een zekere tijd overbelasten. In de praktijk zijn hier geen problemen te verwachten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Als er toch een elektricien komt kun je die net zo goed de hoofdschakelaar door hem laten aansluiten. In veel gevallen zijn de voedingskabels nl alleen spanningsloos te maken door zegels te verbreken. Ik zou je met klem afraden dit zelf te doen of erger nog, met gevaar voor eigen leven, de boel niet spanningsloos te maken!
 

Sddroog

  • #8
Goed punt. Spanningsloos maken is niet zo lastig, de hoofdzekering is een automaat maar als de enige aanpassing een nieuwe hoofdschakelaar is, bespaar ik mezelf maar weinig door het zelf te doen natuurlijk.

Dank voor alle adviezen!
 

Sddroog

  • #9
Tom345 schreef:
Wat is de reden dat je over wilt op draaistroom?
Volgende stap is de installatie van zonnepanelen. Het vermogen dat ik wil opwekken vereist 3x25A (panelen worden dan op 3x16A afgezekerd). En dan ben ik gelijk op de toekomst voorbereid. Je weet maar nooit of die elektrische auto ooit nog voor de deur komt :-)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu