16A ampère via 1,5m2

Freakie

  • #1
Zit met het volgende; gaan buiten een airco laten plaatsen (afzekeringswaarde 16A, max opgenomen vermogen 1100Watt). Was van plan om fase bij te trekken bij de geaarde lamp die er al hangt. Aanleg is echter met flexbuis gedaan, komt uit op een vol gestampt centraaldoos. Met de beste wil in de wereld kreeg ik geen beweging in al aanwezige kabels (wilde er 1 uithalen en daar trekveer aan dan vervolgens die plus fase trekken).

Moet dus iets anders bedenken. Maar toen bedacht ik mij, kan ik dit niet gewoon de schakeldraad gebruiken (staat toch altijd spanning op wegens draadloos schakelen). Dus via lasdoos (bij lamp) en dan richting airco. Daar komt een werkschakelaar.

Want 1,5m2 van max 5 meter moet dit makkelijk aankunnen (theoretische 16A). Dus dan zou alleen de schakelaar de beperkende factor zijn? Zou ik kunnen doorlussen met de fase achter de schakelaar of ik vervang hem met een 16A schakelaar.

Zie ik iets over hoofd in de bedachte oplossing?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ja, de normen.
Je mag een apparaat op 1,5qmm aansluiten op een EIGEN eindgroep.
1,5qmm mag niet als voeding in een algemene groep in een woonhuis.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Inderdaad, dat is geen goede oplossing.

Plaats anders eens een paar foto's, dat geeft vaak een stuk beter beeld. Misschien zien we nog andere mogelijkheden dan.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Waarom niet een nieuwe buis vanuit de centraaldoos die u noemt en daarin 3 adres van 2,5 mm2 voor fase, nul en aarde? Of anders een kabel door een buis langs de muur naar beneden en via de kruipruimte (als die er is natuurlijk) rechtstreeks naar de meterkast.
 

Freakie

  • #5
Oké bedankt voor de replies tot dus ver. Waardeer ik. Begrijp dus dat verlichting op 1,5 geplaatst mag worden en mag worden afgetakt (als je 2 lampen plaatst) maar dat dit niet mag voor apparatuur, ongeacht de belasting. Zo goed begrepen?

Zal z.s.m foto's plaatsen. Komt door inbraak echter met spoed een andere klus tussen.
 

Freakie

  • #6
Krunnie,

Alles zit meegestort/gefreesd in betonen verdiepingsvloer. Via kruipruimte kan maar dan moet ik nog een aardig traject doen om uit te komen waar nodig.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu