15x15 balk bevestigen tegen de muur

Ambidexterity

  • #1
Voor mijn nieuwe overkapping wil ik graag een douglas balk van 15x15 tegen de muur bevestigen. De muur is de achterkant van het huis welke is gemetseld.
Hoe kan ik dit het beste aanpakken en kan dit eigenlijk wel? Is dat wel sterk genoeg om het dat te dragen? In wat voor een soort ankers moet ik dan denken?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als deze balk ook nog eens de hele overkapping moet gaan dragen, kun je er beter staanders/kolommen onder plaatsen. Vervolgens uiteraard wel verankeren aan het metselwerk voor de stabiliteit.
 

Franc1234

  • #3
Wat komt er verder op? Oftewel wat moet het dragen? Glas, schaduwdoek, balklaag met dakbedeking of pergola etc etc.
Is het een plat dak, of onder een helling.
Als het een balklaag is, komt dat er tussen of op de 150x150 balk
Wat is de breedte van de overkapping

Iets meer info gewenst om je goed op weg te helpen
 

Ambidexterity

  • #4
Het wordt een overkapping van ±10,5 meter breed, het huis is 6 meter breed en daar moet de balk tegen aankomen. aan de uiterste rechterkant en linkerkant komen 2 palen 15x15 op poeren, op de 2 hoeken van het huis komen ook 2 palen op poeren (daar zit dus 6 meter tussen). aan de hand van de reactie van Walter heb ik besloten om in het midden ook maar een 15x15 paal te zetten op een poer. Onder alle poeren komt een dikke beton tegel van 50x50cm. Voor de stabiliteit dacht ik te ankeren aan de muur voor de liggende balk. Uit de reactie van Walter proef ik een beetje dat het ook raadzaam is om de staanders te verankeren, heb ik dat correct?

De overkapping wordt 420m diep en de liggers worden ook 15x15, daarop houten mes+groef planken als afwerking voor de zicht zijde. vervolgens komt daar ramen in met veiligheids-glas en isolatie. het glas blift ±2 meter van de muur af, 2meter van de muur af wordt het dak dicht. De afwerking wordt witte PVC of iets dergelijks. hier moet ik me nog in verdiepen. Uiteindelijk komt er op de 2 meter wat dicht blijft zonnepanelen gemonteerd.

De zijkanten komen 3 palen 15x15 op poeren en worden dicht gemaakt met zwarte zweedsrabat 120mm isolatie en vervolgens afwerking. De voorkant komen 5 palen 15x15 op poeren. 1 paal in het midden, links rechts daarvan 3 meter schuif puien, vervolgens 2 palen. resterende 2 stukken komen kozijnen met glas.

Zo, mijn idee/plan in een notendop ;-)
 

Franc1234

  • #5
Oké..... vaak spreekt een tekening ook veel meer.

tip; verdiep je eens in de materie van de balkenschuif. Zwaar overdreven om je balklaag 15x15 te nemen. Met Die overspanning kun je beter een slankere balk en hoger in afmeting nemen.
Is het een blinde gevel waar dit tegenaan komt?

de 15x15 tegen de gevel kun je ook vervangen voor eenzelfde type als je balklaag. Maakt de montage veel eenvoudiger. Je balken kun je in schoentjes leggen, of met een loef en een voorloef.
montage tegen de gevel met rvs draadeinden en chemisch anker. Dit kan je ook blind achter de balken maken.
 

Ambidexterity

  • #6
15x15 balkenlaag is misschien overdreven, maar ze blijven in het zicht en is mooier dan bijvoorbeeld 7x15.
7x15 heb ik gehad bij mijn vorige huis en gingen iets krom staan, daarbij kan ik ook mooiere verlichting maken in de 15x15 balk. Schoentjes had ik bij het vorige huis, maar dit is niet zo mooi, ik wil de balken in elkaar laten vallen, dus inzagen.

Maar goed, de balk van 6 meter komt tegen het huis met 3 palen van 15x15.
Ik begrijp dat ik het beste een chemisch anker kan gebruiken met draadeind dus.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu