15mm hoofdleiding

Eise

  • #1
Hallo,

We zijn aan het verbouwen in ons jaren 50 huis en de hoofdleiding komt binnen als 15mm (in de kelder) en blijft overal 15mm (behalve na de geiser waar de warmwaterleiding 12mm is).

Nu is dit uiteraard een ouder huis, dus zal dit niet heel ongebruikelijk zijn maar merken nu al dat de waterdruk erg wegvalt wanneer er op meer dan één punt wordt getapt (erger dan we van voorgaande woningen gewend zijn). Ik ben bang dat dit onontkoombaar is met een 15mm hoofdleiding, maar ik hoop stiekem dat iemand hier een oplossing heeft.

(Ons huis ligt wel bijna 2 meter lager dan omliggende huizen)

Wie heeft er een oplossing?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Staat de hoofdafsluiter wel volledig opengedraaid?
 

Eise

  • #3
Ja, ik heb nu bedacht om even een manometertje te kopen en die vlak na de watermeter op de leiding te monteren. Dan kan ik altijd de inkomende waterdruk controleren.

Die dingen zijn meestal voor CV systemen, zou dat ook gewoon op een drinkwaterleiding kunnen?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Ja hoor.
 

Eise

  • #5


Nou, de manometer zit op de leiding. Als er geen water wordt getapt is er een constante druk van 3 bar, als ik de kraan in de keuken vol open draai blijft er ruim 2,5 bar over. Zijn dit een beetje normale waarden met een 15mm hoofdleiding? (dit is dus gemeten in de kelder)
 

Niek-bcn

  • #6
Dit is volgens mij redelijk normaal. Hier komt het water binnen met een druk van 6,5 Bar en verlaag ik het met een reduceerventiel tot 3-3,5 Bar. Ik heb niet gekeken tot hoever het zakt als er een kraan open staat maar ook daar lijkt me 2,5 bar niet verkeerd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Bel even met het waterleidingbedrijf welke druk zij hanteren als gemiddeld.
Ik vind 2,5 bar tijdens gebruik niet laag, dat haal ik hier niet.
 

Eise

  • #8
De inkomende druk lijkt mij inderdaad niet laag, maar aangezien alles op één oude 15mm leiding zit is de doorstroom misschien wel aan de lage kant.

Als we de boel toch gaan vervangen heeft het dan zin om een 22mm leiding te leggen met 15mm aftakkingen om de doorstroom te bevorderen? (de inkomende leiding blijft 15mm) Zal dat verschil maken in weerstand?
 

Marcn88

  • #9
Ditmaakt zeker verschil de 22 mm leiding geeft veel minder weerstand dan de 15 mm leiding
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Let er wel op dat je warmwaterleidingen, die bijv. van de cv-ketel naar de keuken gaan en daarbij een lange afstand moeten afleggen, niet door dikke leidingen vervangt.

Want dat betekent dat er veel meer warm water in die buizen blijft staan. Dat koelt daarna af en moet dus weer verwarmd worden voor je weer warm water in de keuken hebt.

Voor zo'n soort toepassing is een heel dunne leiding vaak juist beter (12 mm). De hoeveelheid water die in een 22 mm buis blijft staan is ca 13 x zo groot als die van een 12 mm buis. Berekend heb ik voor 10 meter lengte: 12 mm buis: ca 1,1 liter, 22 mm buis 15 liter (hopelijk klopt m'n berekening)!

Goed nadenken dus wat je wel en niet door dikke leidingen vervangt. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu