12v zwaailicht op 220v adapter

Marcelggb

  • #1
Beste mensen,

Mijn zoontje is nogal een zwaailicht-fan. Het lijkt me daarom leuk, als hij een eigen zwaailicht op zijn kamer heeft.

Nu heb ik deze gekocht, 12v, 30w.

En deze om hem aan te sluiten, 4a =48w, heb ik wat speling) versie

Mijn gedachte was er een snoerschakelaar tussen te zetten. Dus stekker voor auto-aansteker afknippen, plugje van adapter afknippen (aan 12v kant natuurlijk) en beide in snoerschakelaar aansluiten.

Wellicht het beste met draadeindhulsjes.

Ik begreep dat de meeste snoerschakelaars tot 6a gaan, dus dat zou moeten lukken.

Een overspanningszekering lijkt me in die adapter te zitten.

Of moet ik er toch nog een extra zekering tussen zetten? (En bestaan er in dat geval ook snoerschakelaars met zekering?)

Alvast erg bedankt voor het meedenken!
 

Marcelggb

  • #2
Heeft er niemand een idee?

Is het beter om de vraag op een specialistisch forum te stellen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Ik zou de snoerschakelaar aan de primaire kant van de adapter willen, in de 230V dus. Ik heb het niet zo op goedkope chineze adapters en voel er al helemaal weinig voor om daar spanning op te laten staan als het niet nodig is. ;)

Het plaatje in jouw link laat twee versies zien, een stekkermodel en een model met los aansluitsnoer. Als je die laatste versie hebt kun je in dat snoer natuurlijk simpel een schakelaar zetten.

Een schakelaar die 6A AC kan schakelen, kan trouwens niet per definitie ook 6A DC schakelen.
 

Marcelggb

  • #4
Goed punt, ja. Dank voor het meedenken! Dan is de spanning in één keer van de hele installatie af.

Nu even kijken of de adapter inderdaad een los aansluitsnoer heeft. Anders nog maar eens bij die gespecialeerde winkel kijken of ze een andere adapter hebben.

Of ik bouw het hele adapter-gebeuren in een kastje, waar een schakelaar op zit. Dan kan ik in het kastje een 220v stopcontact voor de adapter maken. En dan kan het zwaailicht meteen bovenop worden gemonteerd. Ook leuk. En dan zijn de meeste snoeren meteen weggewerkt. (Behalve die naar de wandcontactdoos natuurlijk.)

Overigens is het een adapter van 10+ euro. Bij lange na niet het goedkoopste model wat te krijgen is uit China. En ik denk dat veel adapters die je hier koopt, ook uit China komen. Maar dat terzijde...
 

Tiec

  • #5
Zou je niet al te druk maken over die adapter, maar ik ben het 100% eens dat je de 230v kant moet schakelen. Dit omdat dit een veel lager amperage heeft, als het zwaailicht uit staat heb je geen stroomverlies over de adapter en extra veiligheid. Er zijn bij verschillende bouwmarkten / websites stekkers te koop met een schakelaar er op.



Betreffende de bedrading, ik zou toch overwegen om hier een zwevende zekering in te zetten als deze niet in de lamp zelf zit. Je kan hiervoor bij verschillende autozaken / websites terecht.


Twee manieren hoe je dit kunt doen:

1. Lamp openmaken en als je genoeg ruimte hebt binnen de behuizing de zekering hierin plaatsen tussen de positief.
2. De zekering in de draad zetten op het punt waar je de draad van de adapter en de draad van de lamp aan elkaar zet. De soldeerpunten goed isoleren met krimp kous.

Voor je de adapter in een kastje gaat zetten houd er rekening mee dat die goedkopere 12v transformatoren behoorlijk wat warmte genereren. Ik zou eerst even testen hoe warm dat ding word als je het zwaailicht een uurtje laat draaien. Als deze behoorlijk warm word dan zou ik hem zeker niet in een kastje inbouwen.
 

Marcelggb

  • #6
Ook dank voor het meedenken!

Ik heb meteen die stekkerschakelaar besteld. Goede tip, dat omzeilt de vraag van wel of geen snoer aan de 230 kant en het bespaart mij het installeren van die schakelaar.

En dan kijk ik in de lamp, of er al een zekering in zit. Anders kan ik er ergens eentje maken, in het 12v deel, in de draad met spanning.

En die warmte van de adapter zal ik even moeten testen.

Fijn, jullie reacties. Zo kom ik weer een stuk verder. Ik vind elektra niet eng en kan ook best wat, maar met een spanningswisseling etc. wil ik het wel goed doen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu