12V/7W LED aasnsluiten

Kxm0096

  • #1
Nieuw hier op het forum en na vele handige tips gelezen te hebben nu zelf een vraag.

Voor het aansluiten van halogeen spots is het aan te raden om hittebestendige kabel te gebruiken tussen de trafo en spot. Hoe zit dit eigenlijk als je gebruik maakt van 12V LED's?

Situatie:
a) 6x 12V/7W dimbare LED spots
b) 1 transformator (2 als het niet anders kan)
c) langste afstand tussen trafo en spot +/- 5 meter

1) is er een berekening die ik kan gebruiken om te achterhalen welke mm2 kabel ik moet gebruiken?
2) Moet ik voor de berekening de 50W aanhouden voor de halogeen spot die gemonteerd kan worden OF kan ik de 7W van de LED aanhouden?
3) Klopt het dat je voor het vermogen van de trafo de totale vermogen moet optellen plus 10%? Ik neem aan dat de trafo een groter vermogen moet kunnen leveren dan benodigd is ivm de levensduur van de trafo.

Bedankt
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Vraag 1:

Je heb 6 x 7 W = 42 W. 42 W / 12 V = 3,5 A. Voor een stroom van 3,5 A is 0,75 mm² voldoende.

Vraag 2 begrijp ik niet. Over wat voor een 50 W halogeenspot heb je het? Ik dacht dat je ledjes had.

Vraag 3: Van zo'n 10% reserve hoor ik voor de eerste keer. Volgens mij is dat onzin.

Of je hittebestendige snoer moet gebruiken hangt, daarvoor zou je de specificaties van je led-lampen moeten raadplegen. Als je daar geen informatie vindt, dan kun je een van de lampjes een uur laten branden en dan de temperatuur dicht bij de aansluitpunten meten.
 

Joeri.verboord

  • #3
De hittebestendige snoer bij halogeen verlichting is omdat de verlichting erg warm kan worden. Van de 50 watt wordt maar een klein gedeelte omgezet in zichtbaar licht, een groot gedeelte van het vermogen wordt omgezet in warmte vandaar de hittebestendige kabel. Dit hoeft bij led niet omdat deze bijna niet warm worden. een beetje handwarm maar meer niet.

Als je nooit van plan bent om de halogeen 50 w te gebruiken hoef je er geen rekening mee te houden nu in de berekening.

De 10% van de trafo is een veiligheidsmarge om te zorgen dat de trafo nooit voor 100% belast wordt. Er wordt 10% extra capaciteit geteld bovenop de te verwachte belasting. Dit zal de levensduur van de trafo normaal verlengen.
 

Kxm0096

  • #4
@Tom: Het ging erom of ik voor de berekening van de ader diameter van het snoer de 50W van het halogeen lampje aan moet houden of dat ik gewoon de 7W kan hanteren.

Van Joeri begrijp ik dat als ik zeker weet dat ik nooit normale halogeen lampjes ga gebruiken ik gewoon de 7W kan aanhouden.

Tevens geef je aan dat 0.75m2 voldoende is. Ook met zulke afstanden?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Je hebt het over 5 m. Dat vind ik nog geen zo'n enorme afstand.
 

Kxm0096

  • #6
@Tom - 5 meter is idd niet zo veel. Maar als ik bv een Varilight 50W dimmer neem dan staat er in de technische leaflet een optimale afstand tussen de trafo en LED van 25cm.

Ik vind dit wel heel kort en daarom de vraag. Maar uit jou antwoord begrijp ik dat het geen probleem is om alles op een dimbare trafo aan te sluiten van 100W dmv 0.75mm2 snoer. Zou om enig verlies te voorkomen (zodat 1 LED feller brand dan de ander) ook nog 1.0mm2 kunnen gebruiken. Of zie ik dat verkeerd?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Dikkere draad kan nooit kwaad.

Even ter vergelijking: Voor kabelhaspels van 50 m wordt er over het algemeen een doorsnede van 1,5 mm² toegepast en die mag je met het viervoudige belasten dan wat die lichtoplossing van jou vraagt. Dus met 0,75 mm², zeker 1 mm² zit je wel goed.
 

Kxm0096

  • #8
Tom, Bedankt voor de heldere antwoorden. Ik ga aan de slag
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu