12 jaar na isolatie dak stinkt het

Michiel16

  • #1
12 jaar geleden is ons dak geïsoleerd met 12 cm EPS. Nu renoveren wij de etage eronder en ruiken we (als het bijv ochtend is) een rioolachtige muffe lucht. Blijkbaar is er geen ventilatie geplaatst dus is er een begin van dakrot. Als er nu alsnog ventilatie wordt geplaatst, is dit dan omkeerbaar? Weet iemand een expert die de schade objectief kan vaststellen? Wat moet ik doen… dank!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Plat of hellend dak?
Graag de volledige opbouw van binnen naar buiten.
 

Michiel16

  • #3
Een plat dak. Ja, van boven naar beneden:
- EPDM
- EPS
- oude bitumen dakbedekking
- houten dak + balken
- gips + stro plafond met rachels
Is dat zo helder??
 

Mitchelt

  • #4
De isolatie ligt buiten je dakconstructie (warm dak) dus lijkt me het erg sterk dat het komt door de afwezigheid van ventilatie. Heb je de rot in je dak al gezien? Als het echt rot is zou ik zelf toch meer denken aan lekkage maar over het algemeen krijg je dan geen rioollucht. Toevallig niks van afvoerbuizen weggehaald tijdens je renovatie?
 

Michiel16

  • #5
Hi Mitchelt
Nee, ik heb niets gezien. Maar ik ruik een muffe onfrisse lucht die uit de gaten van de spotjes in het plafond komt. Mijn zorg is dat er dus ergens een aantasting/oorzaak is, maar die kan ik niet zien… de dakdekker komt om alsnog ventilatie pijpje aan te brengen. Dan zal de geur en droogheid verbeteren. Maar de vraag is of daarmee de oorzaak/aantasting niet later alsnog voor verzwakking van het dak kan zorgen….
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Dode muis oid op het plafond.
Lekkage gehad waardoor het riet aangetast is.
Als je toch aan het renoveren bent, plafond eruit, kan je meteen de elektrische installatie aanpassen.
En je kan zelf dan de staat van de balklaag en het beschot zien.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #7
de dakdekker komt om alsnog ventilatie pijpje aan te brengen
Dat is helemaal niet nodig, en ondermijnt bovendien de isolatie van je dak... Ik zou inderdaad gewoon het plafond eruit halen; dan zie je meteen wat er aan de hand is en kun je het naar behoren renoveren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu