1 radiator verwijderen eerste verdieping

Linda1983

  • #1
In een te verbouwen babykamertje staat een radiator erg in de weg. Omdat we een goed geïsoleerd huis hebben, staat hij vrijwel altijd dicht, dus we willen hem graag verwijderen. Dubbele buizen kunnen blijven zitten. Probleem is dat we totaal niet weten hoe we dit aan moeten pakken! Volgens mij hoeven we niet het hele systeem (Nefit CVketel, 2001, staat op zolder) leeg te laten lopen, maar misschien wel de ketel uitzetten?
Wie kan mij in kleine stapen uitleggen wat ik moet doen? En wat moet ik extra kopen voor deze klus? Dan denk ik aan afsluitdopjes, of zitten die er al "op"? U heeft het al door, ik heb er maar weinig verstand van! Bedankt voor u hulp! Het is overigens een zeer klein radiatortje.

M.v.G. Linda
 

Xr8

  • #2
Ketel zeker uitzetten en de boel aftappen. Wat er nodig is om de boel af te doppen is zo absoluut niet te zeggen. Het is belangrijk te weten hoe de radiator is aangesloten. Met 15mm cvbuis of met slangen. In eerste geval is het makkelijkst. Gewoon 2 kneldoppen 15 halen en de buis afsluiten.

Is het met slangen dan is het moeilijker, en maar de vraag of het zomaar kan. Er nl systemen waarbij de radiatoren in een ring zitten. Ga je nu deze verwijderen dan doet een aantal andere radiatoren ook niets meer.

Plaats eens een foto van de situatie of haal er een vakman bij.

Succes.
 

Linda1983

  • #3




Hier de foto's.
Dus:
-ketel op zolder uitzetten
-alle radiatorkranen dichtdraaien behalve de te verwijderen radiator
-water aftappen in pannetje
-2 knelkoppelingen erop zetten (het gaat immers om buizen).

Klopt dit?
Verder vraag ik me dus af of ik alleen de radiator af moet tappen of ook de buizen. En als ik alles aftap, hoe krijg ik het water na het verwijderen van de radiator weer terug in de circulatie?
Bedankt!
 

Xr8

  • #4
Je kunt bij de ketel of het vulpunt de installatie drukloos maken. De rest zul je met het witte kraantje op de radiator moeten verwijderen.

Je kunt ook de radiatorkraan en het voetventiel onderaan dichtdraaien. Zo kun je de radiator aftappen, doe dan wel de ontluchter open. Zo gaat eerste de radiator leeg. Door de twee zilverkleurige wartels los te draaien kun je de radiator verwijderen.

Let wel op dat er altijd nog enige rommel achterblijft in de radiator vaak pikzwart. Leg tijdens de werkzaamheden doeken oid op de vloerbedekking.

Er bestaan ook blindplaatjes om direct in het t stuk af te doppen. Deze druk je in het t stuk en draai je vast met de wartel welke nu om de buis heen zit.

Na het afdoppen de installatie vullen tot 2 bar en de boel ontluchten, het kan nodig zijn hierna bij te vullen. Vul dan weer bij tot 2 bar en start de ketel op. Als er op de ketel een automatische ontluchter zit ook zorgen dat deze open staat.

Succes.
 

Fiesiekus

  • #5
Bij alle andere radiatoren op dezelfde verdieping en hoger, zowel de radiatorkraan als het voetventiel (in de onderste leiding) dichtdraaien. Het beste is toch aftappen via dat aftappertje op je te verwijderen radiator; daarmee voorkom je dat je te veel aftapt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu