0 Leiding (N) niet aansluiten

Hallo medeklussers en experts

Binnenkort ga ik een doorstroomboiler aansluiten. Ik heb 2 vragen.

1. In de installatie-handleiding staat "Sluit het apparaat aan op de elektrische voeding. LET OP: in dit toestel wordt de 0 leiding (N) niet aangesloten. Enkel de 3 verschillende Fasen (L1, L2, L3) en de Aarde (PE) worden aangesloten." Ik ben benieuwd wat ik met de 0 leiding (N) in de Perilex stekker doe. Simpelweg, geen kabel op aansluiten?

2. Ik heb altijd begrepen dat voor de aansluiting van de fasen de volgorde niet uitmaakt. In de doorstroomboiler staat bij de aansluitingen voor de fasen de letters U, V en W (geloof ik, ik ben nu op een andere locatie). Waar staan deze letters voor en moet ik dan toch rekening houden met het aansluiten van de fasen?

Al vast bedankt voor jullie reactie(s)!
Rutger
 
1. Wat is precies de situatie? Boiler heeft al een 4 aderig snoer neem ik aan? En jij moet daar een perilex stekker op aansluiten? Dan sluit je in de stekker inderdaad geen nuldraad aan. Die ader zit immers niet in de kabel.

2. Klopt, doorgaans maakt de volgorde van fasen niet uit. Dat is meer iets voor elektromotoren waar de draairichting juist moet zijn. U, V en W zijn dan de aanduidingen van de fasen. Eigenlijk hetzelfde als L1 , L2 en L3.
 
Dank voor de snelle reactie!

Situatie: De doorstroomboiler is niet geleverd met een snoer. Een Perilex stekker heb ik in mijn bezit. Dan regel ik enkel nog een 4 aderig snoer.
 
Perilex laten vervallen, werkschakelaar gebruiken. Een boiler doet niks met de draairichting van de fasen.
 
Inderdaad een 4 aderige snoer gebruiken met daarin geelgroen voor aarde en de kleuren bruin/zwart/grijs (in welke combinatie dan ook) voor de fasen.

Dit is een standaard snoer dat ook voor 4polige CEE stekkers / krachtstroom wordt gebruikt. Dan heb je ook geen nul.

Let er wel op dat aan het uiteinde van de snoer adereindhulzen moeten zitten.
 
Perilex laten vervallen, werkschakelaar gebruiken.

De elektricien die de krachtgroepen in de meterkast heeft geplaatst en de 3-fasen kabel naar de ruimte waar de boiler komt te hangen heeft geadviseerd het middels een Perilex aansluiting te doen. Hij heeft daarom een Perilex contactdoos opgehangen. Een werkschakelaar is een betere optie lijkt mij, maar is het ook strikt noodzakelijk?
 
Snoer is per definitie niet massief.

Als je massief hebt naar de boiler dan al helemaal geen stekker er aan.
 
Nee werkschakelaar is niet verplicht want jij kunt gewoon zonder problemen de stekker eruit trekken.

Het is een optie maar met een perilex is ook niets mis. Zeker gezien hij er al zit, zou ik deze gewoon gebruiken.

Een snoer is nooit van stugge draad. Massief vind ik een onduidelijk begrip.

Je mag geen stugge draad gebruiken tussen de perilex stekker en de boiler want stugge draad kan niet tegen mechanische belasting waaraan een apparaat aansluit snoer blootgesteld wordt.

Gewoon een kabel met soepele aders kopen. Bijvoorbeeld zo'n neopreen kabel die je overal ziet voor krachtstroom aansluitingen.

En op soepele aders moeten altijd wel adereindhulzen komen.
 
Dat laatste hangt van de klem af.

Een boiler doet niet aan mechanische belasting. Afhankelijk van hoe de aansluiting is zou je hem netzo kunnen aansluiten als een TL armatuur
 
Dat laatste hangt nergens vanaf; in een perilex stekker sluit je soepele draden aan met adereindhulzen en niets anders.

TS heeft al een perilex contactdoos en een losse stekker. Nu nog even bijv. een neopreen kabel ertussen met hulzen erop en klaar. Makkelijker dan dit wordt het niet.
 
Het was wat gedoe om aan het juiste snoer te komen in deze tijden van enkel op afspraak artikelen afhalen, maar de doorstromer hangt en levert warm water! Dank voor het snelle en bruikbare advies

@ Vonken_trekker, u had gelijk en ik was wat te ongeduldig met mijn eerste keuze van de bekabeling. De boiler is nu keurig aangesloten met een 4-aderige neopreen kabel, inclusief adereindhulzen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan