Dakkapel: hoe houden we de kamer koel?

Domi Kemper

  • #1
We hebben een zolder in een rijtjeshuis. Deze is verdeeld in een voorzolder (vloer 2 meter x 8 meter), zolderkamer op het oosten (vloer 4 meter x 4 meter) em zolderkamer op het westen (vloer 4 meter x 4 meter).

Op de zolderkamer op het oosten wordt de bestaande dakkapel binnenkort vervangen door een nieuwe dakkapel (met goede isolatie). De dakkapel is ongeveer 1,50 bij 2,00 meter. Deze kamer zou dan als slaapkamer gaan dienen. Het probleem is echter dat het op deze kamer erg heet wordt. Zeker met zomers als deze is het niet te harden. Wij zijn dus aan het bekijken hoe we het hier zo koel mogelijk kunnen maken.

Extra info:
De isolatie onder de dakkapellen is of van de bouw (+- 1975) of mogelijk nog aangepast door de vorige bewoners (1999 of eerder). De kamer op het oosten beslaat ongeveer 1/3 van het dakoppervlak.

Wij vragen ons het volgende af: als de isolatie van de zolderkamer op het oosten zou worden vervangen door goed hedendaags isolatiemateriaal, hoeveel graden zou dit dan ongeveer schelen in temperatuur op een warme of koude dag? Of heb je pas echt effect als je heel de zolder opnieuw zou isoleren?

Andere ideeën om de kamer koeler te maken zijn ook welkom!

Groetjes Domi (& Marco)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Graag een foto.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Airco plaatsen.
Op een zolder is het altijd warmer, als in de rest van het huis.
Warme lucht stijgt omhoog van de beneden verdiepingen.

Ook bij nieuwe woningen die aan de nieuwste isolatie normen voldoen, is het op de zolder het warmste.
 

Marcn88

  • #4
Op de zolder verzamelt zich alle warmte uit de woning, bij het varvangen van het dakkapel is het dus ook raadzaam om de isolatie naar een hedendaags niveau te halen dus richting rc 6 als dit mogelijk is kwa hoogte.
Vroeg of laat zullen we hier toch aan moeten geloven ivm van het gas af gaan, tevens zal er ook een airco oid nodig ziin om deze kamer terug te koelen warmte stijgt immers op
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu