24V 230V schakelrelais

Stijn81

  • #1
Beste,

Ik wil in mijn tuin een beregeningspomp laten inschakelen via een beregeningscomputer. De computer heeft een aansluiting voor 24V schakeling van de pomp.
Hierbij het aansluitschema:



Nu heb ik een relais liggen van 24V, die 230V kan schakelen. Voor de zekerheid wil ik vragen of de door mij bedachte aansluiting klopt. Ik heb dit in een plaatje gezet, waarbij je links het relais ziet en het schema dat erbij hoort. Rechts heb ik mijn bedachte schema getekend.



dank,
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Dat zou moeten werken. Op de tekening staat niet of het een normally open (NO) of normally closed (NC) betreft. Ik neem aan dat je NO moet hebben.

De computer is bedoeld om via een relais een willekeurige pomp te besturen? Of hoort de pomp bij het systeem?

Wel veilig werken in de tuin en een spatwaterdichte DIN-railkast gebruiken.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Aan het schema te zien betreft het een NO relais.

NC contacten worden anders getekend.


Links is NO, rechts is NC.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Je hebt het nu over het schema dat Stijn heeft getekend. In het aansluitschema van de computer is niet te zien om wat voor soort relais het gaat.
 

Stijn81

  • #5
Dank voor de reacties.
het is iinderdaad een NO relais. Het linkerschema naast plaatje van relais is van het relais zelf. Ik ben alleen met de kleurtjes aan de gang gegaan :)

Dank ook voor de tip mbt IP. Het komt in een geïsoleerde schuur, dus dat scheelt in IP behuizing.

mvg,
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Wat Tom345 bedoelde en wat ik in eerste instantie ook verkeerd begreep, weet je wel zeker dat je een NO relais nodig hebt (dus: dat de computer spanning geeft wanneer de pomp moet gaan lopen)? Dat zal waarschijnlijk wel, maar het blijkt niet uit de afbeeldingen die je hier post. Net zo min als dat er uit blijkt dat het ding 24V op zijn uitgang geeft, dus jij zal ergens nog wel meer info hebben dan wat je nu deelt. ;)

In een droge omgeving heb je inderdaad geen (spat)waterdichte behuizing nodig, maar zo'n Din-rail component moet natuurlijk alsnog wel in een behuizing. IP2X voldoet in dit geval.
 

Stijn81

  • #7
Ah, vandaar.

Ja inderdaad. Het betreft een 24V uitgang vanuit de computer die afgegeven wordt indien er vraag is naar de pomp. Kortom: ten tijde dat er 220V ingeschakeld moet worden, geeft de computer 24V af. Daarbuiten niet.

dank,
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu