Nefit topline hrc30/cw5 met moduline 400

Ajw

  • #1
Hoe hoog moet je de aanvoer temp instellen bij de ketel met alleen radiatoren. En kan je ook de ketel vermogen verminderen bij de ketel,zonder dat het invloed heeft op het moduleren van de ketel, de woning heeft een inhoud van 300 kub meter?
 

Grashopper

  • #2
Hangt ook een beetje af hoeveel radiatoren je hebt. Ik zou gewoon de temperatuur eens in stapjes verlagen en dan kijken of je de woning nog warm krijgt. Je kunt de maximale belasting van de ketel lager zetten maar dit heeft niet veel nut daar de ketel toch zal proberen zo snel mogelijk naar een lager toerental te gaan.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Bij een te groot vermogen zal de temperatuur van het cvwater te snel stijgen met mogelijk een niet goed volgen van de thermostaat.

Pas het vermogen van het toestel altijd aan, aan de grote van de installatie, het vermogen is niet voor niets instelbaar (lees aanpasbaar).

Als de installatie overcapaciteit heeft, dan moet ca. 60 graden genoeg zijn om uw huis binnen een normale tijd te verwarmen.

Tot 75 graden cvwater temperatuur is er niets aan de hand, omdat het in Nederland toch bijna nooit meer vriest zal uw installatie al gauw groot genoeg zijn omdat deze is berekend bij -10 buiten temperatuur.

Als de ketel een te groot vermogen levert kan de gehele installatie zelfs hydraulisch in onbalans komen door dat kleine radiatoren te snel warm retour water gaan afgeven ten opzichte van de grotere broers.

De ketel zal daar niet altijd goed op reageren zodat het minder comfort zal geven als wanneer de installatie wel goed afgesteld en ingeregeld is.
Als de pomp al gaat terug moduleren voordat de kamer op temperatuur begint te komen dan zal dat veel te lang gaan duren voor een een einde aan de temperatuurvraag komt.
U komt dan in een vicieuse cirkel terecht van verkeerde metingen en regelgedrag kost dan meer gas en geeft minder comfort

Bij een inhoud van 300 kub zullen dus ook de radiatoren er geschikt voor moeten zijn.
En zolang de retour water temperatuur niet boven de 60 graden komt zal het toestel nog een behoorlijk rendement leveren.

Vr Gr en succes ermee
 

Chathanky

  • #4
Het leuke van de ketelregelingen van tegenwoordig is dat de ketel zelf het vermogen aanpast .
Als je cv systeem goed is ingeregeld dan zal je ketel zelf al gaan terug moduleren.
Heb je bv 16kw aan radiatoren dan zal de ketel nooit 25kw vermogen leveren.

Bij dit type ketel: als je je cv watertemperatuur een grens geeft die je hebben wilt regelt de ketel op de aanvoer.
Ondertussen wordt er gekeken wat er terug komt, is dit meer dan 20 graden zal de ketel en de pomp zo gaan reageren dat de 20 graden verschil gehandhaafd blijft.
Onder de 20 graden doet de ketel enkel opregelen totdat er weer 20 graden verschil is.

Mocht je cv temperatuur heel laag zijn 30 graden (de ketel kan geen 20 graden verschil maken) dan zit je altijd met de grens van 30 graden waar je ketel 30 graden op aanmaakt. (en zal dan ook nooit op vermogen komen)

Tevens schijnt nefit op het verschil in ruimtetemperatuur te reageren. Bij een groot verschil warmt de ketel sneller de radiatoren op. (echter altijd begrenst door wat de cv temperatuur doet)

Je kunt het vermogen begrenzen maar dat is bij een goed ingeregelde installatie niet nodig.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Hoeveel van die Nieuwe Topline ketels hebt u al in bedrijf gesteld Chathanky.

Bij de vele ketels gaat uw verhaal wel op maar sinds de nieuwere generaties ketels en regelapparatuur zijn inzichten in regelen met meerdere grootheden anders geworden en klopt uw verhaal niet meer op het gebied van de ketel zal zich zelf wel aan passen.

Door het geheel aan te passen aan de installatie zal deze prettiger en comfortabeler werken, binnen normale grenzen de temperatuur verhogen en zonder overshoot de temperatuur handhaven.

Ik schreef al eerder het zit er niet voor niets op en het instellen is zo gebeurd waarom niet zou ik zo zeggen :?:.

Dit komt uit de praktijk waarin vaak blijkt wat er verkeerd gaat en wat wel en geen klachten geeft en na een honderd tal van dergelijk ketels onder handen te hebben gehad met klachten wordt je vanzelf wijzer van hoe het wel kan en goed werkt.

Of heb ik alleen maar de ketels met klachten onder handen gehad :roll:

Vr Gr
 

Chathanky

  • #6
Ik stel geen ketels in bedrijf, alleen die van mijn zelf.

Ik zit altijd achter hetgene wat aan de ketel vast zit en als het geen technisch probleem van de ketel is dan is het of de sturing of de inregeling die door noem het maar op gewijzigd is.
Het zijn ook geen huisketels maar ketels voor de grote panden boven de 130 kw.

En je wordt inderdaad slim door het vele tegenkomen van problemen maar daar kun je boeken over vol schrijven.
Een ketelregelling zoals ik hiervoor beschreven heb is het wel zo`n beetje wat dit type betreft. de details hoeven toch niet genoemd te worden hoop ik.
Met deze princiepes houd je de vraag en aanbod van de ketel wel in stand.
Ketelregeling en beveiliging gaan voor ruimtecomfortregeling.
Zet eens als je de kans krijgt een keteltemperatuur op 30 graden en probeer hem eens op vollast te krijgen met de helft aan radiatorvermogen ten opzichte van het ketelvermogen.

Er zitten altijd wel zaken op de ketel die je niet hoeft aan te spreken op een goede installatie. De gemiddelde pomp in een cv ketel is ook voor een "goed" cv systeem veel te groot bemeten.

Of staan er grove fouten in het vorige betoog?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Vaag herinner ik me dat dit de vraag was :wink:
Hoe hoog moet je de aanvoer temp instellen bij de ketel met alleen radiatoren. En kan je ook de ketel vermogen verminderen bij de ketel,zonder dat het invloed heeft op het moduleren van de ketel, de woning heeft een inhoud van 300 kub meter?
 

Chathanky

  • #8
Zie mijn eerste bericht. :wink:

De modulerende bandbreedte neemt af als je de ketel begrenst.
Voor de preciese temperatuur is het met de gegevens koffiedik kijken.
Een wa regeling is in elke situatie anders en dit geldt ook voor een instelling van de maximale cv temperatuur.
Dit om de overige vragen compleet te maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu