Nefit Proline storing 2U 349

Marcel B.

  • #1
Goedendag,

Ik heb een Nefit Proline HRC 24/CW4 hangen. Sinds een paar dagen merkte ik op dat het niet erg warm werd in huis en dat er af en toe maar verwarmd werd. Dat viel voornamelijk op door de kickspace die steeds aan en uit ging.
Ik zag toen op de thermostaat OA staan ondertussen weet ik dat dit het antipendelprogramma is dat geactiveerd is dan.
Na een poosje bij mijn ketel gezeten te hebben kwam ik erachter dat deze heel even opstart met hoog vermogen om vervolgens modulerend verder te willen gaan en dan vervolgens in storing valt en 2U 349 aangeeft. Ik heb gezocht hier op het forum maar kan er niks over vinden. Wel storingen die beginnen met 2U maar of dat dan uiteindelijk hetzelfde is weet ik niet zeker.
Warm water gedeelte lijkt goed te functioneren voor zoverre, met douchen is er voldoende warm water.
CV systeem is voldoende op druk, als de ketel uit is 1,8 bar.
Wie kan me vertellen wat deze storing inhoud?
Alvast bedankt voor het meedenken!

Groet Marcel.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Te groot verschil tussen aanvoer en retour.

Voldoende radiatoren open?

Of toevallig een kogelkraan onder de ketel die door spelende kinderen of een vallende stofzuigerstang (bijna) dicht staat?
 

Marcel B.

  • #3
Hallo Hessie,

Dank voor je antwoord!
Op de verdieping heb ik overal thermostaatkranen zitten omdat het daar niet erg warm hoeft te zijn, 20 graden in de slaapkamer vind ik veel te warm.
Op de begane grond daarentegen heb ik geen kranen zitten en staat alles open.

Ik heb geen kogelkraan onder de ketel en ook geen kinderen. De ketel hangt op de vliering en 1 meter om de ketel heen is het vrij, ik moet gewoon vrij bij de ketel kunnen zonder troep te moeten verplaatsen.

Er is t.o.v. de vorige winter niks veranderd en toen werkte alles naar behoren.
Ik heb voor de zekerheid nog even op alle mogelijke punten ontlucht maar daar zat nagenoeg geen lucht meer in.
 

Tumkie

  • #4
Verstopte vuilfilter ?
 

Marcn88

  • #5
Vuilfilter verstopt, defecte pomp
 

Marcel B.

  • #6
Goedendag,

Excuus voor de late reactie, drukke dag gisteren gehad.
Vuil filter heb ik niet......tenzij het in de ketel zit.
Pomp defect heb ik ook al aan zitten denken, hij klinkt voor de rest goed ook als ik met een schroevendraaier luister. Als de ketel opstart wordt vrij snel de aanvoer leiding warm dat heb ik ook gecontroleerd met een temperatuurmeter.

Ben gisteren nog even aan het proberen geweest.
Ik heb de radiator in de badkamer helemaal opgezet, deze zit het dichts bij de ketel watertechnisch gezien. Resultaat is dat de ketel dan wel wil draaien, conclusie ik heb te weinig flow beneden blijkbaar. Het rare is dat de ketel dan behoorlijk lang bezig het beneden warm te krijgen. Boven met de badkamerdeur open stik je de dievenmoord zo warm dat het is ca. 25 graden of meer en beneden staat de thermostaat ingesteld op 18 graden en hij komt met pijn en moeite ergens rond de 17/17,5 graden uit.

Beneden had ik her en der een danfoss kraan voor de verwarming zitten om ervoor te zorgen dat er overal warmwater naar toe ging, deze heb ik nu allemaal open gezet zodat ik er zeker van ben dat dit geen restrictie oplevert.

Nogmaals deze problemen had ik vorig jaar niet.
Zou het dan toch de pomp zijn die niet meer de capaciteit heeft om het water naar de begane grond te pompen maar nog net voldoende heeft om de verdieping en de douche wel te kunnen voeden?

alvast dank voor het meedenken!
 

Ceeshobby

  • #7
Worden de radiatoren wel goed warm/heet dat kan ik in je verhaal nergens terug lezen.
Je hebt in heel je huis thermostaat kranen, kan het zo zijn dat het pinnetje van de knop blijft kleven.
 

Marcel B.

  • #8
Hallo Cees,

Alle verwarmingen in huis worden warm mits ik op de 1e verdieping alle thermostaatkranen open zet, laat ik de thermostaatkranen op een gewenste stand staan is het boven heerlijk warm en beneden gewoon veel te koud en dan heb ik ook de storing waarmee ik dit topic begonnen ben 2u 349.
Beneden heb ik een normale kranen geplaatst om sommige delen wat te knijpen zodat andere delen ook genoeg warm water kunnen krijgen. Deze kranen heb ik toen des tijds proefondervindelijk ingesteld. Delta T gemeten en ergens rond de 15/20 graden ingesteld. Dit heb ik gedaan omdat het ene deel dichtbij de verdeler zit ca. 1 meter en het andere deel in mijn aanbouw bijvoorbeeld ca. 8 meter van de verdeler vandaan zit.
Ik hoop dat ik het zo een beetje duidelijk heb uitgelegd.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #9
Kranen beneden staan dus veel te ver dicht. Waarom toch altijd die delta T van 20 graden? Dat geldt bij water van 90/70. Bij lagere watertemperaturen kom je meestal op zo'n 8-10 graden verschil.
 

Marcel B.

  • #10
Hoi Hessie,

Die kranen staan dus nu helemaal open om uit te sluiten dat het daar aan ligt.
Delta van 20 graden, werd mij geadviseerd en lees je veelal op internet.
Mijn aanvoer temperatuur is 60 graden. Jouw advies: delta T van 10 graden maximaal dus?
Dan ga ik daar komende week mee aan de slag kijken of dat een verandering brengt.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #11
Er is geen juiste delta T. Je begint met alle kranen vol open. de radiatoren met een relatief hoge retourtemperatuur ga je knijpen, totdat alle retourtemperaturen gelijk zijn. Er is dus ALTIJD 1 radiator die vol open staat.

Hoeveel radiatoren hangen er beneden, en hoe dik zijn de leidingen daar naartoe?
 

Marcn88

  • #12
Juist weer een gevalletje delta t 20 :mrgreen: :lol:
Alle retour temperaturen gelijk is een perfect ingeregeld systeem vergeet dus de delta t dit regelt de ketel zelf wel dmv moduleren van de brander en eventueel de pomp
U heeft dus in uw geval alles veel te veel geknepen waardoor de gasrekening stijgt en het comfort naar beneden gaat
 

Marcel B.

  • #13
Heren,

Het is al een tijdje geleden dus een update lijkt me wel op zijn plaatst.
Zoals al eerder gemeld: iedereen dank voor het meedenken.

Ik heb de CV opnieuw waterzijdig ingeregeld heb nu een delta T tussen de 10 en 13 graden in. Het schommelt een klein beetje. Ik heb nu meer warmte bij de radiatoren en kickspacen beneden.

Ik heb ook nog 2 (domme) fouten kunnen vinden :shock:
1) ik had de deur naar de aanbouw eruit gehaald om die op te knappen en te voorzien van nieuw glas etc. De aanbouw is wel goed geisoleerd maar nog niet zelf voorzien van verwarming....daar is natuurlijk mijn verwarming in de woonkamer niet op berekend om die even mee te verwarmen..... stom stom stom helemaal niet bij stil gestaan.
2) er is tijdens het plaatsen van een kickspace een flexibele slang geknikt of klem gezeten en die is mij niet opgevallen totdat ik de kickspace weer verwijderde. Gelijk maar een verse slang in gezet want ik weet niet of die oude nog zo betrouwbaar is.

@ hessie ik heb van de ketel naar de verdelers uponor slang gebruikt uit mijn hoofd zeg ik 25mm en van de verdelers naar de radiatoren/kickspace uponor slang 16mm dit alles op aanraden van.......(winkels mogen geloof ik niet genoemd worden hier)..... een keten waar je CV spullen kan kopen.

In ieder geval wordt beneden nu wel alles netjes warm en de storing waar dit topic mee begon is weg!
Nogmaals dank!!!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu