Houtkachel plaatsen - kostenplaatje en veilig

Tom_m

  • #1
Goedemorgen,

We zijn nu al een tijdje bezig met het vergaren van informatie mbt het plaatsen van een houtgestookte openhaard in onderstaande situatie:


We willen de bestaand ombouw grotendeels wegbreken, de wand gladstucen en een Barbas Unilux hoekhaard laten plaatsen.
De offertes lopen nogal uiteen.

Het huidige rookkanaal is een jaar of 10 geleden geplaatst en is enkelwandig. Hier zal dus iets aan veranderd moeten worden. Er zijn twee bedrijven die zeggen door het huidige rookkanaal een flexibele pijp te kunnen trekken, maar er zijn ook twee bedrijven die juist het hele rookkanaal willen vervangen door een dubbelwandige Isoduct pijp.

Het gaat er ons voornamelijk om dat het stoken zo veilig mogelijk is, maar ik wil niet onnodig kosten gaan maken...

Bedrijven die de schoorsteenpijp willen vervangen zeggen dat het plaatsen van een flexibele pijp niet mogelijk/veilig is, doordat er te veel bochten in het huidige kanaal zitten (volgens mij 2 van 45gr) en dat er nar het doortrekken van een flexibele pijp niet met zekerheid gezegd kan worden of er overal rondom voldoende isolatiemateriaal zit.

Bedrijven die juist een flexpijp willen trekken geven aan dat dit geen probleem is.... Dilemma dus....

Het vervangen van een het totale rookkanaal brengt aanzienlijke kosten met zich mee, waarvan ik niet weet of deze reëel zijn. Een voorbeeld van een offerte die ik ontvangen heb:

- Verwijderen oude rookkanaal, rookvangkap + vergroten
van de verdiepingsdoorvoeren -> € 1000
- De openhaardmodule zelf -> € 2180 (komt overeen met internetprijzen)
- Plaatsen isoduct rookkanaal 150mm + trekkap -> € 2050
- Montagekosten -> € 1000

In totaal dus zo'n 6200 euro.

Dit in vergelijking met een 2e offerte:
- Barbas Haard -> € 1900
- Flexpijp + koppelstukken + trekkende kap -> € 420
- Montagekosten -> € 500

In totaal € 2820.

We hebben momenteel even geen idee wat we nu het beste kunnen doen. Alleen maar kijkend naar het kostenplaatje is natuurlijk optie 2 een stuk aantrekkelijker, maar het moet wel veilig zijn!

Wat zijn jullie meningen hier over???

Alvast bedankt!
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Het gedeelte wat enkelwandig is, loopt dat vanaf de openhaard tot aan het plafond, de rest van het kanaal is dat metselwerk of is dit dw, plaats anders even een paar fotos.
 

Tom_m

  • #3
Ik heb de sleutel van het huis nog niet, dus een foto kan ik niet gelijk maken. Wel een schematische tekening van het rookkanaal.




Het rookkanaal bestaat volledig uit een (enkelwandige) pijp die een jaar of 10 geleden geplaatst is. Inmiddels wordt deze haard in de huidige situatie niet meer gebruikt.

Hopelijk maakt dit de situatie iets duidelijker.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
De prijzen in offertes gaan we hier niet beoordelen (dat laten de forumregels niet toe). Maar omdat je dat niet vraagt maar meer op zoek bent naar de principiële verschillen laat ik e.e.a. ongemoeid.
Zodra beantwoorders wel de prijzen gaan beoordelen haal ik die weg.
Mod.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Als je de schouw grotendeels weghaalt ben je dan niet van die bochten af?
 

Tom_m

  • #6
De schouw weghalen en de kachel naar de hoek verplaatsen zou inderdaad het probleem met de hoeken oplossen. In de hoek zit echter een leidingkoker waar de riolering en centrale ventilatie doorheen lopen, de bochten zijn er dus helaas niet uit te krijgen.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #7
Hoe weet je dat dat stuk beneden enkelwandig .is als die bochten zo zitten als je op de tekening aangeeft wordt het heel lastig om daar een flexibele buis doorheen te krijgen, zonder die al te veel te beschadigen. is die buis boven ook te zien of zit er metselwerk omheen.anders is er misschien ook een derde optie.
 

Tom_m

  • #8
Na inspectie is vastgesteld dat het om een enkelwandige buis gaat...
Buis boven is goed bereikbaar, aangezien deze door een leidingkoker loopt van ongeveer 75x75cm. Hier lopen ook de riolering enzo doorheen...

Ik ben heel benieuwd naar de 3e optie....!
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #9
Je moet eerst zeker weten wat enkelwandig, is en wat niet. enkelwandig mag niet ook niet met een voering er doorheen [ wel in bv een schoorsteen]. ook dw buis moet omkokerd worden.[ ook isoduct]. heeft de vorige eigenaar dit kanaal aan laten leggen ,en ook gemeld bij de koop dat er enkelwandig in zit. zo niet dan kan het een verborgen gebrek wezen.
 

Eigenhuis13

  • #10
Mijn situatie komt deels overeen, zei het niet dat mijn rookkanaal een bestaande oude schoorsteen is, huis is van oorsprong kolen/gas gestookt. Voor de veiligheid wil ik de schoorsteen wel verbeteren door een flexibele pijp er door te laten zakken.
Hier heb ik meteen een vraag over: nieuwe topic
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu