Houtkachel plaatsen bestaande schouw (tekening ter uitleg)

KlusserMan

  • #1
Beste Forumgenoten,

Ik woon in een bovenwoning uit 1932 en wil het bestaande rookkanaal gebruiken voor een nieuwe houtkachel. Ik heb dit 5kW type gekocht: houtkachel-model-42-5-kw-p-1090

Ik heb echter een aantal vragen waarvan ik hoop dat jullie mij kunnen adviseren. Zie allereerst de tekening:

Let op: het vierkante rookkanaal is verkort getekend.

Daarnaast heb ik een foto's van het rookkanaal:



Dan de vragen:
1. De kachelpijp moet eerst door twee horizontale (bak?)steenlagen. Ik wil hiervoor één pijp gebruiken die uiteindelijk boven de bovenste laag uitsteekt. Is het hier nodig om een nisbus te gebruiken?

2. De kachel ga ik via de achterkant aansluiten. Adviseren jullie hier een 90 graden stuk of een T-stuk met een dichte onderkant, zoals hier:

3. De bovenkant van het rookkanaal die op het dak eindigd is rond. Ik gok rond de 125mm. Is dit voldoende voor dit type kachel? Een papiertje wordt in ieder geval met gemak tegen het onderste gat aangezogen.

Ik hoop dat jullie mij kunnen adviseren :)
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Vraag 1 blijft die pijp in het zicht of zit er metselwerk omheen? buizen uit het zicht beter in rvs uitvoeren.je kunt evt een nisbus plaatsen.zit er wel metselwerk omheen dan zou je misschien ook een rvs slang in een stuk kunnen plaatsen .je zit alleen dan wel met de maatvoering.want een rvs slang van 125 is meer als 130 mm in doorsnee.aan de hand van de foto/ tekening zou ik de nisbus aan de onderkant van de onderste bruin getekende baksteen zetten en vandaar verder werken met kachelpijp.
2 ik zou een t stuk gebruiken die komt iets minder snel dicht te liggen met roet [2 zoals hier zijn 2 bochten van 45 %.
3 .voor dit type kachel kun je de maat van de uitgang van de kachel aanhouden 1 maat groter kan ook, maar groter is niet altijd beter.het mooiste is dus om van onder naar boven de zelfde maat te houden. die wijde gemetselde schoorsteen zou in dit geval kunnen zorgen voor een hoop roetvorming en minder goed werken van de kachel.dat stuk dus zo ie zo aanpassen.
 

KlusserMan

  • #3
Bedankt voor je reactie.

1.
de pijp blijf vanuit de kachel tot 20cm onder de eerste backsteenlaag in het zicht. Die laag bevind ze namelijk helemaal bovenin de schouw en zie je alleen als je ligt.
Een nisbus is puur voor de looks dus niet nodig.

Als ik je goed begrijp adviseer je RVS voor delen die niet in het zicht zijn. Dit is in verband met corrosie?

Ik denk dat ik het zo ga doen: één rechte RVS pijp die boven de tweede baksteenlaag uitsteekt en onder de onderste baksteenlaag. De gaten waar de RVS pijp doorheen moet smeer ik in met cement. Vervolgens dus ik de pijp erdoor. Hierdoor is de afdichting voldoende.

Één koppelstuk naar een zwarte stalen rechte pijp. De rechte stalen bij eindigd op een T-stuk achter de kachel.

Wat denk je ervan?

2. Ok ik ga voor het T-stuk. Het plaatje was fout. het moest een link naar een website zijn..

3. Het vierhoekige deel van de schoorsteen aanpassen lijkt me een enorm duur geintje. Ik ga dus eerst zonder aanpassingen proberen.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Houdt rekening met uitzetting. als je iets afsmeert met cement zorg ook dat er geen roet kan blijven liggen, dus scheef opsmeren. kijk of de buizen die je gebruikt bij elkaar passen en op de kachel passen beperk je anders op 1 soort materiaal[merk] dikwandige buis past vaak niet in een standaard nisbus. een nisbus zorgt ervoor dat de buis vrij kan bewegen zonder dat er elke keer roet om de buis naar beneden valt.aan de hand van je verhaal zou ik dus een nisbus zetten in de bovenste bruin gekleurde[op de tekening] van daar uit scheef omhoog smeren als je er bij kunt., en vanaf de nisbus verder werken met bv rvs tot op de kachel. mocht je dan niet tevreden zijn dan kun je er later zo een flexibele slang op laten zakken zonder dat weer af te breken.
 

KlusserMan

  • #5
Beste forumleden,

Inmiddels zijn we een paar maanden verder, maar ik twijfel nog over de aanpak die ik ga kiezen.

De schoorsteen is geveegd door een professioneel bedrijf. Zij hebben daarbij wel de bovenst dwarsbakstenen (bruin op plaatje) gesloopt.

De schoorsteen ziet er zo uit:


Mijn belangrijkste vragen zijn:
1. Waar dient de buis die uit de kachel komt te eindigen? Moet die op de eerste baksteenlaag eindigen (zie plaatje) of kan ik die het beste daar doorheen steken en boven laten uitkomen? Hoe zit dat met vegen in de toekomst?

2. Is de schoorsteen geschikt voor stoken zonder risico op schoorsteenbrand?

Hopelijk kunnen jullie mij helpen![/b]
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Ik zou in dit geval, de rest van dat metselwerk wat de schoorteenveger heeft losgeramd ook verwijderen, en dan een nisbus vastzetten in een plaatje [promotex] waar je dan zelf nog goed bij kunt.Ik zou persoomlijk dan ook een flexibele rvs buis plaatsen tussen de buis van 125 en de nisbus,later plaatsen wordt dan lastig dan moet je de bovenkant van de schoorsteen 125 verwijderen.Zo zou ik het doen.
boven in het vierkante kanaal een gat maken.door de onderkant flexibel opmaat gemaakt omhoog trekken via het gat . een aanluiting maken op de 125 buis. evt met overgangstukken vast flexibel en beneden het plaatje met de nisbus of evt ook een overganstuk vast flexibel.
Dit tijdelijk vast zetten en het gedeelte om het flex heen afstorten met cement evt aangemaakt met perlite vermuculite. en evt de rest van het kanaal vullen met de isolerende korrel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu