Cv en houtkachel

Edwinh83

  • #1
Hallo,

in onze nieuwe woning wil ik een speksteen houtkachel plaatsen. voor de sfeer, blijft lang warm en goedkoop doordat ik makkelijk hout kan krijgen.

nu is dit niet handig in combinatie met een cv installatie, waarvan de thermostaat ook in de woonkamer hangt. hierdoor zal het boven nauwelijks warm worden.

wat zijn de mogelijkheden qua stoken? zelf dacht ik aan een 2de thermostaat op de overloop te plaatsen of is het goedkoper (qua stoken) om elke kamer afzonderlijk te regelen?
de regelingen komen op een nieuw te plaatsen ketel. waar moet de ketel qua aansluitingen van voorzien zijn? dat er een 2de thermostaat op kan of zijn er meer mogelijkheden?


alvast bedankt.
groetjes Edwin
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Voor productvergelijking moet je bij de consumentenbond of iets vergelijkbaars zijn. Op Klusidee doen we niet aan productvergelijking en of beoordeling.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
In plaats van een nieuwe ketel zou je ook kunnen kijken naar een warmtepomp.

Aardgas gaat de komende jaren schaarser en dus ook duurder worden. De kosten van het herstel van Groningen gaan echt niet door de NAM, Shell of de overheid betaald worden. Of worden op zijn minst indirect teruggehaald bij de verbruikers.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Met de zoekterm zoneregeling kan je zowel op Google als op dit forum veel vinden.
 

Edwinh83

  • #5
Walker,

Ik wilde idd zo min mogelijk gas gaan verbruiken. Koken ook elektrisch. Maar is het doormiddel van een warmtepomp ook mogelijk tapwater te verwarmen?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #6
Google ff op houtvergassing, en in combinatie met een buffervat met de optie voor een verwarmingselement.

Beetje in verdiepen en je hebt geen gas of warmtepomp nodig.

John
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Alles op hout stoken lijkt me ook geen optie. Houtstook geeft teveel overlast door geur en fijnstof. Er gaan normen komen over stookgedrag, en stookverboden bij vochtig windstil weer. Daarnaast moet je voldoende ruimte hebben voor je houtopslag van minimaal 20-30 m3. Want je moet het wel > 1 jaar drogen voordat je kunt stoken. Als je het met 30 m3 al redt.

Met een warmtepomp met buffervat kun je prima warm tapwater produceren. Thuis doen we dat al 6 jaar. Zonder PV panelen is het nog steeds prima te betalen (energiekosten totaal: Eur 1200,- per jaar)
 

Marcn88

  • #8
Hout stoken icm een warmtepomp gaat prima, hier draait al enkele jaren een zelfbouw hout cv kachel (een zogenaamde "rocket" van t ecologieforum) met prima rookgaswaarden dus wat walker aangeeft kwa uitstoot en rook/geurhinder ervaar ik totaal niet, dit ligt meestal echt aan de kachel. Ik woon midden in de bebouwde kom vlak bij t stadscenteum en er is nog nooit iemand die geklaagt heeft kwa rook of geur, sterker nog het enigste wat zichtbaar is als de kachel brand is een klein condenspluimpje net zoals bij een hr ketel en als ik kwa temperaturen uit het condensatiegebied kom is er zelfs niks zichtbaar. ook wat betreft houtverbruik kan ik het niet met walker eens zijn, ik verstook gemiddeld 3 tot 5m3 hout per winter voor tapwater alsook cv verbruik wel alles laag temp verwarming woning rdelijk geisoleerd bj 65
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #9
100% met je eens, Marcn88!

Bij houtstook is de kwaliteit van de kachel én de brandstof van GROOT belang.

Ik stook zelf een Jotul F163, en behalve 5 minuten tijdens het aansteken is er NOOIT rook waar te nemen uit de schoorsteen. Enkel bij vorst een condenspluimpje.

Mijn buren dachten zelfs dat we de kachel nog nooit gebruikt hadden, want ze hadden nog nooit iets gezien of geroken.

De 'kachels' die je her en der bij de bouwmarkten kunt halen, zijn treurige dingen. Bovendien is veel hout (met name dat wat je bij de pomp koopt) lang niet droog. Hierdoor krijgt houtstook onterecht een slechte naam.
 

Bert pit

  • #10
Natuurlijk is de kwaliteit en droogte van je hout van groot belang. Maar als die rook zo zuiver is, waarom vang je hem dan niet op in je woonkamer?... juist.

Ik heb ook een houtkachel, maar zal nooit beweren dat dat schoon stoken is.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #11
Natuurlijk is het geen schone lucht. Dat zijn de rookgassen van een cv-ketel ook niet.

Punt is dat houtstook vaak onterecht met rookwolken en stank wordt geassocieerd. Dat is gewoon niet nodig.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #12
Ik heb zelf ook een speksteenkachel en overal thermostaatkranen werkt prima radiators draaien mee tot bepaalde temperatuur daarboven slaan ze uit, je zou inderdaad een tweede thermostaat kunnen gebruiken en afhankelijk van de ketel zorgen dat je een paar radiators open hebt staan, een warmtepomp zorgt vaak wat meestal niet vermeld word voor een nogal hoge stroomrekening,met een houtvergasser heb je meestal het aantal m3 aan hout per jaar nodig wat ongeveer gelijk is aan de cap van de ketel ook heb je dan een buffevat nodig en een extra pomp . net wat Hessie zegt is je hout maar enigzins nat da gaat het rendement schrikbarend naar beneden.wat evt nog een optie is bv een [cv] pelletkachel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu