Binnenhoek kitten

Matje

  • #1
Voor welke afwerking van een kitnaad kan ik het beste kiezen betreffende de binnenhoeken tegels tussen muur-muur en muur-vloer van een toiletruimte?

De naden zijn nagenoeg evenwijdig aan elkaar en optisch zou een "vlakke" kitnaad niet misstaan. Of moet er uit functioneel oogpunt worden gekozen voor een 45 graden of holle afwerking :?:
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Nee. U bent vrij in de keuze van de vorm. Na het aanbrengen van een siliconenkit geschikt voor sanitair kunt u met een stukje elektriciteitsbuis een ronde vorm maken.

Door met uw vinger gedoopt in zeepsop heel licht over de aangebrachte kit te strijken kunt u nog gladder afwerken. Dit is vooral handig als u eerst hebt afgeplakt met tape. Wanneer u de tape wegtrekt ontdekt u dat de randen omhoog staan.


In sanitaire ruimte ( natte cellen ) gebruikt u vrijwel altijd een siliconenkit. Acrylaatkit is mogelijk, maar neem dan wel een exterieur kwaliteit ( geschikt voor buiten ).
 

Matje

  • #3
Ik wil proberen de hoeknaden met een vlakke kitnaad (zoals bij een dilatatievoeg) te maken. Voor de recht toe recht aan naden gaat dit wel lukken. Voor de "driepuntskruizingen" in de hoeken tussen de wanden en de vloer zou dit lastiger worden. Zijn hier nog handigheidjes voor :?:
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
De vinger met zeepsop dus. Heeeel licht eroverheen strijken totdat u de gewenste vorm heeft.
 

Matje

  • #5
De kitklus zit erop en heb hiervoor gebruik gemaakt van een siliconen afgladprofieltje. Al met al ben ik tevreden over het resultaat ondanks dat enkele spannende stukjes :shock: welke wat "ribbelig" zijn geworden.

Ook nu weer (en tijdens vorige kitklussen) viel mij op dat wanneer je water/zeep toepast er binnen "no time" een vlies ontstaat op de siliconenkit waardoor verder gladstrijken niet meer mogelijk is. Als er dan nog iets niet naar het zin is zijn er m.i. maar twee keuze's, afblijven en accepteren of weer volledig verwijderen :roll:

Het beste resultaat heb ik behaald door het droog afmessen met een siliconen afgladprofiel. Wat zou er bij mijn werkwijze met water/zeep mis kunnen gaan, aangezien dat de fabrikant zelf water en zeep adviseerd :?:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Waarschijnlijk wacht je te lang, voordat je de kitvoeg gladstrijkt.
Dus niet te veel in 1 keer afkitten.
En werk van onder naar boven, zodat er geen zeep op de nog niet gekitte hoeken komt.

Maar soms ligt het ook aan de kit zelf.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Inderdaad. Kitten is merendeels een kwestie van ervaring, en snel werken. Sommige ( siliconen ) kitten binden al af na een paar minuten. De markt vraagt daar zelf om: graag een ( acrylaat) kit die na 5 minuten overschilderbaar is.

Oefen eens een aantal kitvoegen op een proefplank. De meeste mensen vinden het resultaat van hun kitarbeid matig: gebrek aan ervaring. Dat kun je alleen opdoen in de praktijk. Het is niet anders.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #8
Jij gaf aan dat je strakke hoeken wilt hebben.
De ervaren kitters werken met kit houtjes.
Daarmee maken ze de delitatievoeggen glad.
Deze gebruik ik nog steeds. maar vergt heel veel handigheid
Het probleem met siliconen kit is dat zoals de vorige beantwoorders al aangaven de open tijd is te kort.
Het afzepen van de kit word door de meesten ook met een verkeerd middel gedaan.
De meesten gebruiken sterk afwasmiddel.
En daar zit hem de kneep.
De grote kit fabrikanten van nederland gebruiken in hun sanitairkitten azijn zuur dit voorkomt dat de kitvoeggen gaan schimelen.
De meeste afwasmiddelen bevatten citroen zuur.
En die twee passen beslist niet bij elkaar.
Als je een goede gladde sanitairkitvoeg wil hebben dan moet je ruim volkitten,potje met warm water en groene zeep.(zachte zeep is ook goed).
Maar groene zeep is het beste,sterk sopje met veel zeep.
Met een kwastje de kitvoeg nat maken met sopje.
Met een pvcbuis of voegijzer van beneden naar boven overtolige kit verwijderen.
Hand even in sopje steken en met de duim of wijsvinger er even overheen.
Voor rechte strakke voegen kit gebruiken met lange opentijd.
Dit zijn de polyurethaan en polysulfide kitten.
Maar dit vergt echt ervaring voor een goed resultaat.
 

Matje

  • #9
Een ieder nog bedankt voor de tips :D Hoewel het meeste kitwerk er nu op zit kan ik nog even oefenen met het kitten van de hangpot en het wasbakje :wink: Waarschijnlijk zit ik inderdaad te lang te pielen waardoor de kit al deels aan het uitharden is :roll:
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #10
Juist Renee daar heb je dus 100% gelijk in: daarom gebruiken we dus...... azijnzuurvrije kit, althans wij wel, daarbij kun je meneer dubro met zijn citroenzuur heel goed gebruiken. Deze zijn er ook in schimmelwerende kwaliteit. Het is dus inderdaad ook afhankelijk welke kit je gebruikt.

Er zij natuurlijk ook speciale producten die je kunt gebruiken om kitnaden nat "af te messen", bijvoorbeeld die bekende uit de spuitfles.

Voor een DHZ-er zou ik droog "afmessen" niet aanbevelen, dat wordt meestal een kliederboel ( te snel aantrekken, kit blijft aan de vingers plakken ) vooropgesteld dat het grootste deel van de mensheid kitten een crime vindt.

Maar waar we het unaniem over eens kunnen zijn: ervaring is hier de beste leermeester.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu