Ledframe onder 4V spanning ?!

Romb

  • #1
Hallo klussers,

Heb een 30 watt ledpaneel opgehangen in een aluminium frame aan een betonnen plafond.

Als ik multimeter rood aan paneel houd en zwart aan een ijzeren deur leest hij 4V uit.

VD draden zijn ouder maar zagen er nog prima uit. 2,5mm fase (of schakel) en nul via kroonsteentje aan (hele) dunne draadjes van ledlamp verbonden.

Enige dat ik kan bedenken is dat ik met boren misschien iets heb geraakt in het plafond en dat via de schroef spanning naar het frame vloeit. Heb geen leidingzoeker dus op goed geluk geboord maar wel voorzichtig en met lamp in boorgat gekeken. Bij één gat zag ik wel iets glinsteren op het eind maar het voelde niet alsof de boor ineens doorschoot ofzo, kan misschien bewapening zijn of stukje steen dat wat glanste. Als er wel ergens kortsluiting zit zou het dan niet meteen 230V zijn ? :roll:

Het lijkt me dat er gewoon 0 spanning op een frame mag staan :-| Iemand enig idee waarom er 4V op staat ?

Aardlek slaat niet door. Als ik met 2 handen paneel en deur aanraak voel ik niks.

Thank you !
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Er staat vermoedelijk een geringe spanning op omdat die spanning opgevangen wordt door het frame vanaf de bedrading of vanaf omringende draden elders in het plafond. En de deur ontvangt weer andere spanningen. Dat noemen ze 'inductiespanning', maar in werkelijkheid gaat het om capacitief overgedragen spanning. 4 Volt is daarbij echt helemaal niets!

Als je dat niet prettig vindt of het niet vertrouwt zou je het frame kunnen aarden, dan weet je zeker dat er geen spanning meer op staat.

Ik heb even bij mijn Floalt gemeten: 94 Volt, gemeten met een erg goede multimeter tussen enerzijds aardaansluiting van een wandcontactdoos in de buurt en anderzijds het frame van de lamp. Het armatuur hangt aan een houten plafond en ik weet 100% zeker dat er geen schroeven in een leiding kunnen zitten. Sluit ik datzelfde instrument aan één kant aan aan de aarde en houd ik de andere kant met mijn hand vast (en steek ik die in de lucht) dan heb ik zo al ca 10 Volt te pakken. Gewoon opgevangen door mijn lichaam vanaf de elektraleidingen om me heen.

Als je dan al zoiets wilt checken, dan met een laagohmig meetinstrument (bijv. een 'duspol') en altijd tussen aarde en het betreffende object. Een meting met een gewone digitale multimeter op wisselspanningsbereik heeft voor dit doel geen enkele betekenis.
 

Romb

  • #3
Super dank je. Wat een goed antwoord, meerdere leermomentjes voor mij :-)

Dus ik hoef geen schroeven te gaan losdraaien om eventuele sluiting te dubbelchecken, het is dus min of meer een normaal verschijnsel ?

Is 94 Volt bij jouw lamp niet enorm veel ? Bijna de helft van een 230V wandcontactdoos. Als je die lamp aanraakt met een hand en andere hand aarde, krijg je dan geen schok ?
 

CV__

  • #4
Alles met netfilter wat je niet aard (bijv pc op wcd zonder RA) zet 115V op het gestel. Laat je dat wegvloeien naar aarde is het 1 mA. De spanning die je meet hangt dan af van de ingangsimpedantie van je meetinstrument.

4V is echt helemaal niks en kan inderdaad capacitief overgenomen zijn. Geen aarde-aansluiting op het ding?

Die staande metalen lampen met R7s halogeenbuisjes hebben vaak ook iets van 60V op de buitenkant. Sluit je die netjes aan op randaarde wcd vloeit dat weg. Doe je dat niet, kun je het wel heel iets voelen.
 

Romb

  • #5
Thanks, inderdaad niet geaard. Komen maar twee draadjes uit de 'driver' van de led (zat eerst ook een ongeaarde stekker op).

Ik laat het maar zo, hangt hoog genoeg.

Thanks voor leermomentjes !

Learning by doing :cool:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu