Vloer verwarming voeden met 20 graden

Benjamins g

  • #1
Wat gebeurt er met de temperatuur in de woonkamer als ik de vloer verwarming constant met 20 graden voedt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Niets tot niet veel, overdracht zal nagenoeg 0 zijn omdat kamertemperatuur gelijk is aan de vloer.

En het water in de vloer zal ook al rond de 20 graden zitten of je moet vreselijk slecht geïsoleerde vloer hebben.
 

Gamgra

  • #3
Bij water van 20 graden door je vloerverwarming zal het tijdens een hittegolf heerlijk comfortabel zijn.

Om het huis te verwarmen moet je eerder denken aan 30 a 35 graden, bij strenge vorst zal dat mogelijk onvoldoende blijken te zijn.

Wij starten met water van 35 graden in de herfst oplopend tot 40 graden tijdens een erg koude periode in de winter.

Het is allemaal afhankelijk van de buitentemperatuur, het type woning en de mate van isoleren.

Daarbij, het leerproces bij vloerverwarming vergt enkele winters, advies...laat de thermostaat met rust.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Je gaat een ruimte pas verwarmen als je alle warmteverliezen in die ruimte compenseert. Daarom is bij het berekenen van een verwarmingsysteem eigenlijk altijd wel een warmteverliesberekening nodig: hoeveel warmte gaat er in een ruimte verloren door wanden, ramen, deuren vloer etc.
Met een watertemperatuur in vloerverwarming, gelijk aan de gewenste kamertemperatuur, zal dat dus nooit gaan.
De tendens is momenteel wel, dat met een zo laag mogelijke temperatuur een ruimte verwart kan worden en op temperatuur gehouden wordt.
Door de opkomst "leveranciers" van water op een lage temperatuur, zoals warmtepompen en lage temperatuur cv-ketels zal ook de vraag stijgen naar systemen, die een ruimte verwarmen bij zo laag mogelijke temperaturen. (en dus economischer omgaan met energie)

Bij watersystemen kan je dan denken aan plafondverwarming met capillaire verwarmingsmatten, die in de plafonds worden verwerkt, gevoed door lage temperatuursystemen.
Maar ook dan nog ligt de temperatuur op ca 30-32 graden C.

Google maar eens wat dat zijn en welke voordelen deze systemen bieden. Wij leveren ze ook, maar architecten kennen nauwelijks dit soort broodnodige innovaties om in te spelen op de behoeften aan lage temperatuursystemen, Dus zie je ze nog weinig.....

Je kunt dus wel met een lage watertemperatuur iets verwarmen, maar dan zal je vloerverwarming daar ook op ingesteld moeten zijn. De tot nu toe gebruikte methoden zijn daar minder geschikt voor.
Momenteel zal alleen een droogbouw vloerverwarming, waarbij de warmte gelijkmatig verdeeld wordt over een groter aluminium (of metalen) oppervlak, de gelegenheid bieden voor het verwarmen op lagere temperaturen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Het is ook sterk afhankelijk van de woning. Ik zie in nieuwe woningen met een warmtepomp dat men in de winter met 28 graden water het prima comfortabel krijgt. Dat is dan vloerverwarming h.o.h. 10 cm in de cement dekvloer.

Deze lage temperaturen zijn mogelijk omdat het warmteverlies zo laag is. Heb je een oudere woning, dan zijn hogere temperaturen nodig.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Klopt helemaal, 2 jaar geleden een woning opgeleverd met zeer goede isolatie, daar draait de warmtepomp nu op een stooklijn van 26 graden bij -20. Altijd heerlijk warm in huis!
 
A

Anonymous

Gast
  • #7
Ik heb ook vloerverwarming in mijn gelijkvloerse woning, buizen liggen overal op 10 Cm van elkaar met 10 groepen. Ketelwater heb ik nu ingesteld op 45 graden, de verdeler duwt het nu met 30 graden de vloer in. Ik laat de thermostaat op 21 graden staan, dag en nacht. Ook de verdelerpomp blijft draaien, en ik laat op dit moment alle groepen open, dus nog geen zoneregeling. Moet zeggen dat dit tot nu toe goed bevalt. Bereiken van gewenste temperatuur heeft even geduurd, maar alle vertrekken zijn nu gelijkmatig stabiel warm. Als de kamerthermostaat inkomt, gaat de ketel regelen op de ingestelde ketelwater temperatuur van 45 graden. En ik zie dat de brander vele malen kleiner brandt. Waarschijnlijk bij strenge vorst zal ik ketel en verdeler wat hoger moeten zetten en kijken wat andere vertrekken doen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Ketel moduleeerd zelf dus als het kouder wordt gaat de vlam vanzelf harder branden.
 
A

Anonymous

Gast
  • #9
Ja, hij moduleert. En ik verwacht wel dat het bij strenge vorst toereikend zal zijn om de ruimtes warm te houden met 45 graden ketelwater. Op dit moment voelt de gehele vloer aangenaam lauw aan en de kamerthermostaat komt nu nog maar heel af en toe in. Bij de koude opstart heeft hij best lang vragend gestaan en deed de ketelthermostaat steeds aan en uit klikken op die 45 graden ketelwater met variërende vlamgrootte. Het teruggekeerde water uit de vloer is nu rond de 26 graden met 30 graden ingaand. Ben dus benieuwd als het echt koud gaat worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu