Ventilatie aanleggen

Jmls

  • #1
Goedemiddag!

Graag zou ik in de toekomstige wc en keuken willen ventileren. Op dit moment ligt alles open en is er geen ventilatie aanwezig.

Het toilet zit onder de trap en grenst aan de keuken die aan de buitenzijde van het pand ligt. Er is alleen afvoer naar de zijgevel mogelijk, aangezien het een appartement is en het afvoerkanaal van de bovenburen niet meer te bereiken is.

Nu zijn wij ook de afvoer (2maal) van de onderbuurman tegen gekomen in de ooit bestaande koof in ons toilet. Deze afvoeren zijn nog in gebruik, terwijl de stenen koof allang weg/dicht is! Dat geeft zo'n lekker luchtje in ons huis. We hebben nog geen oplossing besproken, maar nu het bij ons open ligt kan het wellicht meegenomen worden in onze ventilatie.


Het gaat dus om:
afvoer lucht wc (onder trap)
(eventueel de afvoer badkamer/keuken buren(onder ons wc) )
afvoer afzuigkap keuken. (naast wc, aan buitengevel)



Wat is de gangbare methode?
- afvoerbuizen samenvoegen op 1 met kleppen of losse afvoerbuizen richting buitengevel
- ventilatie motor in wc + afzuigkapmotor of alleen motor in de gevel.
- aluminium ronde pijp 125mm of t110/t125 vierkante ventilatie koker
(vierkante kanaal zorgt er niet voor dat we een enorm verlaagd plafond moeten aanleggen)
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Gangbaar is ventilatie aanleggen met spiralobuis (spiraafgefelsde verzinkt stalen buis). eventueel kun je ook instortkanalen toepassen, van bijvoorbeeld 170x70 .
 

Jmls

  • #3
Bedankt Ingmar. Ik dacht daar ook aan: spiralobuis verticaal en vierkante instortkanalen horizontaal om ruimte te besparen.
Mag je dan aluminium spiralobuis op plastike instortkanalen aansluiten? (materiaal toevallig aanwezig)

De grote vraag is vooral: mag ik overgaan (met tstukken) op 1 kanaal richting de buitengevel of lekt dit dan geurtjes?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Is er een VVE dan eerst daar mee overleggen, u mag niet zomaar zaken gaan veranderen, kan u later behoorlijk opbreken.
Als het niet goed zit moet de VVE misschien mee betalen.
 

Jmls

  • #5
Slim Jan. De VVE was ik even vergeten!

Zijn er nog tips mbt samenvoegen van verschillende afvoerbuizen(en hun luchtjes)?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
De afzuigkanalen van de verschillende woningen moet je apart houden. Dit niet alleen voor eventuele luchtjes, maar ook qua capaciteit.

Denk aan een afvoerdiameter van 150mm per woning. Beste oplossing is waarschijnlijk het herstellen van de oorspronkelijke leidingschacht. Per saldo nemen de leidingen dan de minste ruimte in.
 

Laurens83

  • #7
Is het wel mogelijk om de afzuigkanalen op 1 buitengevel rooster te laten verlopen. Er is namelijk weinig ruimte om 3 roosters in de buitengevel te plaatsen. De ruimte ligt net boven raamkozijn.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Nee, het uitblaasrooster zal dan onvoldoende capaciteit hebben. Gevolg is onvoldoende afvoercapaciteit, lawaai en overdracht van geuren uit elkaars woning.

Bovendien kun je een uitblaasrooster eigenlijk helemaal niet in de buurt van raamopeningen maken. Grote kans dat de afgezogen lucht weer via de ramen naar binnen wordt getrokken. Ook de buren zullen dit niet prettig vinden, los van de vraag of het wel mag.

Kortom een recept voor veel gezeur. Het is ook niet voor niets dat de afzuigkanalen in de regel naar het dak worden geleid.
 

Bernhard

  • #9
Laurens,
Met een uitblaas-opening zal het ook prima werken.
Met een kleinere uitblaas-opening zal de luchtsnelheid groter worden. De afvoerlucht wordt verder weggeblazen en door de turbulentie, menging met de buitenlucht, zal de overlast sterk gereduceerd worden.
Standaard:
Totale afvoerlucht max. 250m3/h, buisdiameter 125, luchtsnelheid ca,6,8m/sec.
Alternatief:
Voor de uitblaas-opening, op een afstand van ca 5cm, een plaat zetten. Dan heb een 4 zijdige uitblaas. Probleem met de buren nihil. mvgr. bernhard
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Bernhard, afvoer van twee woningen door een kanaal van 125 mm lijkt mij te veel van het goede. Het gaat dan om meer dan 250m3/h.

Ook juridisch gezien kun je niet zomaar een gezamenlijke leidingsschacht afbreken en de leidingen op andere wijze naar buiten leggen. Negen van de tien keer is er ook wel wat opgenomen in de splitsingsakte over de ventilatiesystemen en andere gemeenschappelijke leidingen.

Los daarvan kan het bouwbesluit ook nog wel voor problemen zorgen. Het is maar helemaal de vraag of uitblazen in de gevel is toegestaan qua perceelsgrenzen.

Mijn buren hadden in ieder geval een probleem als ze dit soort acties zouden uithalen met mijn luchtkanalen.
 

Bernhard

  • #11
Volgens mij wil TS alleen zijn eigen afvoer naar buiten brengen. mvgr bernhard
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #12
Nu zijn wij ook de afvoer (2maal) van de onderbuurman tegen gekomen in de ooit bestaande koof in ons toilet. Deze afvoeren zijn nog in gebruik, terwijl de stenen koof allang weg/dicht is! Dat geeft zo'n lekker luchtje in ons huis. We hebben nog geen oplossing besproken, maar nu het bij ons open ligt kan het wellicht meegenomen worden in onze ventilatie.
Bernard, hieruit maak ik op dat ook de afvoer van de benedenburen naar de gevel moet. Dat gaat dus niet goed op een 125mm kanaaltje met meerdere ventilatoren. Lijkt erop dat de oorspronkelijke leidingschacht bij de toiletruimte is getrokken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu