Zonnepanelen op schuur: waar omvormer te plaatsen?

Ferryv

  • #1
Wij zijn toch maar van plan om zonnepanelen op de schuur te plaatsen.
Dit zal dan gaan om 16 panelen. (=max 3840wp)
De afstand van de panelen is grofweg 35 meter, waarvan grotendeels ondergronds.

Nu zegt de leverancier van de panelen dat de omvormer standaard dichtbij de panelen geplaats wordt. Als zij zouden plaatsen (dat ga ik dus zelf doen), zouden ze van panelen naar omvormer 2x 4mm2 gebruiken, en van omvormer naar meterkast 2,5mm2.

Als ik echter een beetje probeer te rekenen, lijkt het me veel logischer om de omvormer in de kelderkast, vlak bij de meterkast te plaatsen. Dan is het stuk met lagere spanning en dus hogere stroom een stuk korter, en dus ook veel minder verlies.

Maar is het wel slim om de gelijkstroom kabels door de tuin te leggen, met 480V en max 7,8A? Wat als hier iets mis gaat, gaat de boel dan kapot, of zal de omvormer dan uitschakelen (een beveiliging?)

Het geheel zou trouwens op een 20A zekering aangesloten dienen te worden. Maar ik heb een 3x25A aansluiting. Hoe zit het met de selectiviteit bij terugleveren? Geldt die dan niet? (ik kan er voor me zelf wel een verhaaltje bij verzinnen waarom het goed gaat, maar wat zijn de regels?)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je zou alles goed moeten doorrekenen incluis kostprijs van 4mm² tov 2,5mm².

In theorie wil je je omvormer zo dicht mogelijk op de wijktrafo hebben zodat je zoveel mogelijk kan terugleveren.
Dit omdat je inverter het net maximaal mag tillen tot 250v, samen met de netimpedantie geeft dat je maximaal terug te leveren vermogen.

Wbt selectiviteit, het is een normale eindgroep en deze moet normaal ook selectief zijn tov je hoofdzekering.Bij een fout in de inverter mag je hoofdzekering niet knappen.

Veel leveranciers zijn gewoon dozenschuivers, kunnen met een spreadsheet een standaard berekening uitvoeren en plaatsen dat, zonder rekening te houden met de plaatselijke omstandigheden en daar valt de netimpedantie ook onder.
 

Ferryv

  • #3
Wat betreft de selctiviteit: Volgens mijn logica zal de hoofdzekering minder snel knappen als ik veel teruglever. Stel ik wek 19A op, op een bepaalde fase. Op dezelfde fase gebruik ik ook 15A. Aangezien beide groepen aan elkaar gekoppeld zijn tussen de hoofdzekeringen en de zekeringen, loopt er toch maar 4A door de hoofzekering?
De hoofdzekeringen zijn bij mij ook automaten, dus die kan ik zelf omzetten. Wta dat betreft is het geen grote ramp als er eentje springt. Maar het gaat er wel om dat het aan de voorschriften voldoet. En aangezien het niet mijn vakgebied is, ken ik die in dit geval niet...

Vlak na de groepenkast meet ik 224V. De impedantie kan ik toch berekenen (benaderen) door de spanningsval te meten bij het inschakelen van een grote (bekende) gebruiker? (Z = dV/dI).
En met de dan bekende impedantie bepaal ik toch of de omvormer met max 250V uitgaand en max omvormer vermogen boven de netspanning komt (waarbij met behulp van de berekende impedantie berekend wordt hoever die getild wordt).

Het prijsverschil in de kabels tussen 2,5 mm2 en 4mm2 komt in mijn geval op een kleine €50,-. Er is dus maar een relatieve kleine redementsvebetering nodig om dit terug te verdienen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Helaas gaat het bij de selectiviteit meer om kortsluitstromen die vele malen hoger zijn. Bij een 25A hoofdzekering houd het bij 16A dus echt op. Eventueel kun je dit oplossen door een 3 fase omvormer toe te passen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu