Zonnepanelen op schuur - Legplan elektriciteit

WoutdeKlusser

  • #1
Hoi allemaal,

Na een tijdje meelezen en super veel waardevolle informatie van het forum te hebben gehaald wilde ik mijn volgende plan van aanpak voorleggen. Mijn vraag is: klopt het legplan van de elektriciteit? Ik heb er veel over gelezen op dit forum, erg interessant.

Mijn situatie is als volgt er komen 16 zonnepanelen op mijn schuur te liggen. Ik heb een verzwaring aangevraagd, dus ik ga binnenkort naar3x25A. Op dit moment is er een onderverdeler in de schuur, maar dit kan dus niet ivm selectiviteit.

Het plan is om vanuit de meterkast 3 kabels te leggen naar de schuur. Deze staat op 33 meter van de hoofd meterkast.
1 kabel voor de zonnepanelen (grondkabel 4x4mm2)
1 kabel voor laadpaal (toekomst, maar ook grondkabel 4x4mm2)
1 kabel voor licht en stopcontacten (normale groep 1P+N)

Ik wilde de volgende automaten gebruiken voor in de meterkast:
1x 4P+N 16A 300ma automaat (zonnepanelen)
1x 4P+N 16A 30ma automaat (laadpaal + inductie)
1x ABB aardlekautomaat 1-polig+nul 16A B-kar 30mA (licht + stopcontacten)

Verder was ik van plan om 2x een werkschakelaar te plaatsen in de schuur om op de kabels van de zonnepanelen en laadpaal. Ik weet niet of dit per se nodig is.

Ik ben benieuwd of dit nu een beetje kloppend is of niet? Hopelijk wel, want dan kan ik het gaan bestellen en de kabels in gaan graven en door het huis gaan treken!

Alvast super bedankt voor de input.

Groetjes Wouter
 

Teunemans

  • #2
Hallo Wouter,
Je legplan qua kabels klopt.
ik zou er wel rekening mee houden dat je je aardlekschakelaars die in de meterkast zit moet gaan voorbeveiligen (van uit gaande dat er nu 40a aardlekschakelaars zitten)
Dit omdat er straks maximaal per fase 25(hoofdzekering) + 16 (zonnepanelen) = 41a door de meterkast kan gaan lopen.

werkschakelaar voor de zonnepanelen is verplicht inderdaad, voor de laadpaal zou ik het persoonlijk ook doen zodat je evt met een vakantie de paal spanningsloos kan maken.
 

PimKlus

  • #3
@Teunemans er staat 16 panelen, niet 16Ampere. Dus je hebt geen zwaardere componenten nodig mits 3 fase omvormer wordt gebruikt.

aardlekautomaat zonnepanelen moet volgens mij 30ma zijn geen 300ma

Als je toch moet graven denk dan ook aan netwerkkabel (utp) en/of een wachtbuis.
 

Teunemans

  • #4
@PimKlus je hebt gelijk dat er 16 zonnepanelen staat, maar aangezien ze worden afgezekerd op 16a zou er in theorie 16a kunnen gaan lopen.
Heb zelf al veel meterkasten aankunnen passen ( lees, plaatsen voorzekeringen) omdat er te hoge stromen konden gaan lopen vanwege zonnepanelen. Het betreft hier in theorie 1a wat het zou kunnen overschrijden.

Wel een goede tip van de wachthuis/utp kabel.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Dat ligt er maar net aan wat het piekvermogen van de pv installatie is. Als dit 12A is dan blijf je ruim onder de 40A totaal en zijn er geen extra maatregelen nodig.

En anders; hoe groot is de kans dat je zowel maximaal levert en maximaal vebruikt? Officieel mag 41A niet nee maar van die 1 A overschreiding zou ik ook niet direct wakker liggen.
 

WoutdeKlusser

  • #6
Wauw bedankt voor alle reacties!

@PimKlus Het betreft inderdaad een 3 fase omvormer. En ik ga jouw tip zeker uitvoeren van de netwerkkabel. Ik heb voor een 300 ma gekozen in verband met verschillende dingen die ik heb gelezen. Het was iets dat er mogelijk wat lekstromen lopen die de 30ma kunnen overstijgen en dan slaat de automaat af. Maar ik weet niet of iemand hier meer kaas van gegeten heeft?

De 16 panelen zijn 400WP per stuk. Dus 6400WP in totaal. Als ik het goed begrijp zit ik dan net aan de goede kant met 40A hoofdschakelaar?

Dank @Teunemans, @Vonken_trekker en @PimKlus
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
PimKlus schreef:
aardlekautomaat zonnepanelen moet volgens mij 30ma zijn geen 300ma
Nee, 300 mA is goed voor het invoeden op de groepenkast:

Omvormers en lekstromen

Bijna alle omvormers zijn tegenwoordig zogenaamde TL modellen, waarbij TL staat voor ‘TransformatorLoos’. Deze zijn in het algemeen de stilste, lichtste en efficiëntste modellen die er zijn. Waar echter wèl op moet worden gelet, is dat een TransformatorLoze omvormer kan leiden tot een fenomeen dat bekend staat als ‘capacitieve lekstroom’: een geïnduceerde stroom van de panelen die lijkt op lekstroom en de aardlekschakelaar kan activeren, terwijl daar eigenlijk geen reden toe is.


Voor veel TransformatorLoze omvormers geldt, dat ze beter niet achter een aardlekbeveiliging van 30 mA (milli-Ampère) kunnen worden gezet, omdat die te snel gaat springen, zeker bij vochtig weer, omdat vocht op panelen de capaciteit vergroot. **** kiest er dan vaak voor, om de omvormer achter een aardlekbeveiliging van 300 mA te zetten. Hiermee wordt de kabel toch beschermd tegen lekstromen, zonder dat de aardlekbeveiliging nodeloos geactiveerd wordt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu