Zelf groupen aansluiten in meterkast

DIYLady

  • #1
Beste Klussers,

Kan een ervaren klusser zelf groupen aansluiten in de meterkast in jullie optiek?

Het gaat om 3groupen en 1x 2fase perilex kookgroup. Ik heb voldoende ongebruikte groepen en weet precies welke bestaande group wat doet. De meterkast is 3 jaar oud.

Ik heb zelf intussen meer dan 100meter installatie kabel geinstalleerd in mijn huis, dus wel wat ervaring met electra. Maar dit zou de eerste keer zijn dat ik zelf een group aansluit.

292302453_546043880603530_2194246172882911373_n.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ja dat moet wel gaan. Eerst alles spanningloos maken en dan pas de deksel eraf. Uiteindelijk eerst deksel erop en dan pas spanning erop.

Zorg dat de draden goed vast zitten in de automaten.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Waar was je van plan de kookgroep aan te sluiten? Ik zie geen kookgroep.

Het lijkt er op dat je ondanks de 3-fasen groepenkast maar een 1-fase aansluiting hebt, klopt dit? Ben je van plan ooit te upgraden naar 3-fasen 3x25A? Een kookgroep in een 3-fasen aansluiting is sowieso niet ideaal... Een doorsnee kookplaat heeft een maximaal vermogen van 7,4kW / 32A en kan dus meer stroom opnemen dan een 25A hoofdzekering kan leveren. Dat zal in de praktijk niet veel gebeuren, maar aan de andere kant heb je natuurlijk nog méér groepen op diezelfde hoofdzekering zitten. In een 3-fasen aansluiting gebruik je liever een 3-fasen groep voor de kookplaat.

Maar zo lang je nog een 1-fase aansluiting hebt is een kookgroep de enige optie. Moet je die wel hebben. Bij jouw groepenkast kun je 2 groepen achter dezelfde aardlekschakelaar koppelen tot kookgroep met een brug:
1298001271.jpg


Let dan wel op dat je de juiste brug koopt (1SPE007715T9992), de meeste kookgroep bruggen die je aangeboden ziet worden en die je wellicht in de bouwmarkt vindt zijn voor ABB flexomaten en die heb jij niet, jij hebt SN201 automaten.
 

DIYLady

  • #4
Ik ben niet van plan om naar 3-fase te gaan.

Mijn kookplaat is er 1tje speciaal voor 2-fase (dus kookgroep op 1fase kast)

Het burggetje heb ik nog niet, maar er zijn wel 2 ongebruikte group naast elkaar die ik hier voor wil gebruiken.

Bedankt voor de tip ivm de brug. Ik heb toch net last minute een electricien kunnen regelen, maar ik bestel deze alvast indien hij niet komt opdagen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Let even op dat je wel 2 groepen achter dezelfde aardlekschakelaar gebruikt. Als de groepen die uit staan de vrije groepen zijn, zou je dus de 3e en 4e groep, de 5e en 6e groep of de 11e en 12e groep kunnen gebruiken. Maar niet de 4e en 5e.

Bruggetje bestellen kan sowieso geen kwaad, dit is niet dermate gangbaar dat ik er op zou rekenen dat een vakman het standaard in de bus heeft liggen. Die wil vast wel jouw eigen bruggetje erop klikken dan.
 

DIYLady

  • #6
Het zijn idd groupen 3&4 die ik wil gebruiken voor de kookgroep! Dit had ik al overeengestemd met de Electricien die de groepen kast ooit heeft geinstalleerd.

Bedankt voor het goede advies Xander en Vonken Trekker!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu