Zelf een thermostatische mengkraan monteren

Seije

  • #1
Beste iedereen,

Ik wil zelf een gewone kraan vervangen door een mengkraan is dat te doen?
Kan iemand mij uitleggen hoe dat het beste kan doen.

Als je de oude kraan eraf heb gehaald dan bestaan er toch van die dopjes om je leidingen mee af te sluiten?

Graag reactie
 

Fiesiekus

  • #2
Kijk vooral naar de hartafstand tussen de koud- en warm water. Bij heel oude kan die wel eens kleiner zijn dan bij nieuwere.

Voor het afhalen dus waterdruk eraf.

Kan je foto's van de situatie plaatsen?
 

StefanD

  • #3

Seije

  • #4
Volgens mij is de hartafstand 12 cm, Ik weet niet wat je bedoeld met oud maar mijn appartement is uit 1997.


Waarom ik de leidingen wil afsluiten tja ik ben bang dat het mij niet gaat lukken of dat ik iets fout doe dan heb ik aaltijd nog een noodoplossing.
 

Seije

  • #5
Trouwens moet je alle kranen echt leeg laten lopen of alleen in de badkamer?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
De noodoplossing is om de oude kraan weer terug te plaatsen. Maar zo moeilijk is het vervangen van een gewone kraan door een thermostaatkraan niet, zolang de aansluitingen maar dezelfde afmetingen hebben.

Je moet de hoofdkraan afsluiten, of een afsluiter voor het deel van de waterleiding waar je huidige kraan op zit. Vervolgens haal je de kraan los. Dat zal wat druppen door water dat zich nog in de leiding bevindt, maar dat is gauw genoeg over. Andere kranen hoeven niet open.
 

StefanD

  • #7
Je moet sowieso de druk van de leiding halen met de hoofdafsluiter; dat lijkt mij ook de aangewezen noodoplossing voor het geval er iets mis gaat.
En zoveel kan er niet mis gaan: als je te weinig tape gebruikt of een aansluiting niet goed aandraait, dan zal de aansluiting een beetje gaan druppen, meer niet.
Als je het niet vertrouwt kun je iemand vragen de kraan in de gaten te houden terwijl jij de hoofdkraan opendraait. Is het niet in orde, dan kun je direct de hoofdkraan weer dicht doen.
 

StefanD

  • #8
Seije schreef:
Trouwens moet je alle kranen echt leeg laten lopen of alleen in de badkamer?
Je hoeft niets leeg te laten lopen (tenzij je gaat solderen wellicht). Eerst de hoofdkraan dicht en dan de kraan die weg moet opendraaien. Als daar geen water meer uitkomt kun je beginnen.
 

Seije

  • #9
IK heb nog 2 vraagjes

1) kan je de oude S-koppelin erin laten.

2) ik heb zo'n thermostaatkraan cool, er zit geen gebruiks aanwijziging bij maar ik neem aan dat het de temperatuur goed regelt als je hem heb aangesloten of moet er iets worden ingesteld?
 

Mistraller

  • #10
De oude S koppelingen kunnen er in blijven, als ze goed zitten. Je mag ze in elk geval niet losser draaien, want dan gaat de teflontape lekken!

Persoonlijk haal ik ze er liever uit, en zet er nieuwe tape omheen. Dan weet ik zeker dat het goed zit.

Teflontape: ca 5 slagen wikkelen met de klok mee, als je de draad naar je toe houdt.

Normaal gesproken is een thermostaatkraan al in de fabriek afgesteld. Pas na een aantal jaren is het soms nodig om hem wat bij te regelen. Dat kan vaak door de kap aan de temperatuurzijde te verwijderen, meestal zit er ergens een schroefje onder een sierdopje.

Er zijn inderdaad dopjes die je in de muur kan draaien, of kapjes die op de S koppelingen kan draaien, maar dat is net zoveel werk als de kraan zelf monteren.

Als je echt bang bent dat het niet lukt, dan zou je kunnen kijken of er ná je watermeter een aantal stopkranen zit. Dan kan je de juiste kraan dichtdraaien voor de badkamer, en zit je dus niet in heel je huis zonder water.
Die stopkranen kunnen soms wel gaan lekken als ze even niet gebruikt zijn. Normaliter hef je dat simpel op door het bovenste moertje op de kraan iets strakker te draaien, dan knelt het weer netjes af.

Probeer eerst het monteren van je kraan even uit, voordat je de tape eromheen wikkelt.

Verder nog een tip, gebruik een flinke steeksleutel of een baco met een doekje erom. Geen waterpomptang, dat geeft gegarandeerd krassen. (en...vast is vast! Met tape is het niet nodig om te draaien tot je niet meer kunt)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Gebruik liever hennep als de s-bochten vervangen moeten worden, het is voor leken wat moeilijker de s-koppelingen op het goede punt te zetten.
Bij gebruik van tape gaat het lekken als de s-bocht iets teruggedraaid moet worden, bij gebruik van hennep komt dat vrijwel niet voor.

Maak met een zaagblad krassen op de schroefdraad die in de muur komt en draai de hennep met de schroefdraad mee er op.
 

Mistraller

  • #12
...maar hennep is weer lastiger te wikkelen, en er zijn her en der wel eens discussies of het nu wel of niet mag ivm mogelijke bacteriegroei op hennep. (Ik heb het zelf ook gebruikt op een aantal plekken die niet lekvrij te krijgen waren met tape ;))

Als je maar geen fitterskit gebruikt!

Ik ben ook een DHZ klusser, maar heb al vaak S bochten in één keer lekvrij geplaatst. Gewoon eerst even zonder tape kijken hoe het moet komen, eventueel een klein streepje met een merkstift als je slecht bent met inschatten en dan lukt het normaliter wel.

Je kan evt ook hennep met daar omheen teflon (bv 2 windingen of zo) gebruiken. Dan blijft de hennep netjes zitten. Mocht je dan terug moeten draaien, dan sluit de hennep alsnog af.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Hennep is goedgekeurd voor gebruik met drinkwater.
 

Seije

  • #14
Beste Mistraller

Je schrijft

Als je echt bang bent dat het niet lukt, dan zou je kunnen kijken of er ná je watermeter een aantal stopkranen zit. Dan kan je de juiste kraan dichtdraaien voor de badkamer, en zit je dus niet in heel je huis zonder water.

In de badkamer kan ik geen stopkraan vinden kan dat kloppen
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
U moet dan kijken onder in de meterkast of watermeterput, daar zit de hoofdkraan en meestal ook nog meer meer (stop)kranen.
Eén van die kranen is voor de badkamer bedoeld, die dichtdraaien.

Zelf draai ik altijd de hoofdkraan dicht want de aanvoer naar het warmwater toestel moet ook afgesloten worden.
De hoofdkraan zit voor de watermeter.
 

Seije

  • #16
Hellep ik hem gemonteerd en het water spuit er langs de muur uit?
wat doe ik fout
 

Fiesiekus

  • #17
Te weinig of te veel hennep, scheef opgedraaid of nog niet vast genoeg aangedraaid.
 

Seije

  • #18
Hij zit vast en zit er recht op. En ik heb teflon tape gebruikt maar hij blijft lekken.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #19
Je hebt wel nieuwe afdichtingsringetjes tussen de kraan en de S koppeling geplaatst? Aan de kraanzijde moeten namelijk bij veel modellen ringetjes geplaatst worden voor een goede afdichting. Daar is teflontape op de schroefsdraad niet voldoende.
 

Seije

  • #20
Ja heb ik gedaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu