XMVK-kabel aansluiten op inbouwdoos en groepenkast

Ralphe

  • #1
Als ik een XMVK-installatiekabel in de muur wegwerk, achter het stucwerk (zonder buis, dat mag heb ik begrepen), hoe verbind ik deze dan met een inbouwdoos zodat deze aan de voorschriften voldoet? Gewoon door één van de gaatjes steken? Of moet ik het nog vastzetten? Met een stukje buis misschien? Of zijn er speciale "buiktuiten" beschikbaar voor XMVK-kabel?

Hetzelfde geldt voor de groepenkast. Mag dat gewoon los de groepenkast binnenkomen aan de bovenkant door één van de gaatjes of moet er een stuk buis o.i.d. omheen waar hij de kast binnenkomt?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Mij is ooit geleerd (1985) dat alle draad vervangbaar dient te zijn, daar voldoe je in dit geval niet aan.
 

Freakie

  • #3
Tijden veranderen. Xmvk mag los in de muur gelegd worden. Zou er zelf ook niet aan beginnen maar het mag.

Qua inbouwdoos zou ik er wel voor zorgen dat de trekontlasting werkt. Zijn een aantal inbouw dozen waarbij dat met xmvk kan.

Voor groepenkast zou ik hem persoonlijk in de meterkast gewoon in buis doen en dat invoeren.

In Duitsland stuk gebruiksvriendelijker om xmvk los te gebruiken, je hebt dus kans van slagen betreft inbouw dozen als je Duitse merken gebruikt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Xmvk mag inderdaad in de muur zonder buis. Dubbele isolatie is immers al aanwezig zonder buis. Ik zou het nooit zo maken want als er ooit een storing is kun je de muur open hakken.

Zie dit oude topic met een soortgelijke discussie.

Er zijn inderdaad inbouwdozen die ook mogelijkheid hebben voor kabelinvoer. Of anders toch middels een buis invoeren.

In de meterkast kun je de kabel ook via een buis invoeren. Of met een wartel. Dat laatste doe ik geregeld. Met een trappenboor een gat maken in de zijkant of onderkant van de groepenkast en daarin een wartel monteren en de kabel invoeren.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Ralphe

  • #5
Ik begreep dat het sinds de NEN1010-norm uit 2007 wel is toegestaan, voor YMVK en dus zelfs voor de dunnere XMVK-kabels. Op zich ook wel logisch dat het mag, want het is dikke en dubbele isolatie.

Vervangen is wel een goed tegenargument inderdaad. Als je een stopcontact wilt verplaatsen naar een punt verderop bijvoorbeeld (en dus de draden moet verlengen). Dan hoef je niet de hele kabel uit de muur te hakken en opnieuw te stucen of een bereikbare lasdoos te plaatsen. Dus als het een lang stuk is dan beter buis gebruiken. (En dan beter geen flexibele buis aangezien je daar niet zo goed draden in en uit kunt trekken.)

Verder is het soms juist wel handig en heeft kabel zonder buis de voorkeur. In mijn geval wil ik bijvoorbeeld slechts zo'n 80 cm frezen en de kabel wegsmeren (in het gootsteenkastje). De rest komt wel in de muur, maar achter een dichte keukenkast dus daar hoeft het niet gestuct te worden. Vervangen kan dus toch vrij eenvoudig.

Dan is het toch een goede keuze lijkt me? Ik neem overigens toch YMKV denk ik aangezien er mogelijk meerdere komen en je die mag bundelen.

Zie ook hier:
 

Ralphe

  • #6
Maar over het eigenlijk onderwerp: een stukje buis is dus altijd goed? Hoe lang dan? En anders dus een speciale inbouwdoos. Ik zal eens zoeken, maar ik ben zoiets nog nooit tegengekomen. Voor de meterkast een kabelwartel; dat is een goed idee.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Belangrijkste is dat er een goede afdichting is en dat je een trekontlasting hebt voor het geval er mechanische spanning optreedt.

Ik maak dit nooit op deze wijze dus weet niet precies hoe veel lengte buis je zou moeten gebruiken. Denk dat je met 50cm al aardig goed zit. Je zou het zelf even moeten uitproberen.
 

Ralphe

  • #8
Ok, bedankt. Ik snap alleen nog niet zo goed hoe een stuk buis voor trekontlasting zorgt? De kabel zit toch gewoon los in de buis? Ik heb alle spullen nog niet in huis dus ik kan nog niet testen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #9
In Duitsland wordt kabel gewoon door een uitbreekport in de inbouwdoos geleidt en dan wordt het geheel ingegipst. Ik weet niet waarom je hier een extra stukje buis zou willen plaatsen en ik begrijp ook niet waarom je trekontlasting nodig zou hebben. Het is toch een vaste installatie en daar is het zaak om de kabel dusdanig te bevestigen dat hij niet losgerukt kan worden. De IP44-opbouwdozen hebben toch ook geen trekontlasting.

Trouwens is het geen goed idee om Duitse inbouwdozen te gebruiken. Die zijn van een dunner materiaal dan de Nederlandse en niet geschikt voor montage zonder weerhaken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Als het stuk voor de doos in het stuc komt dan prima inderdaad. Maar TS geeft een dat niet de gehele muur gestuct wordt. Een losse xmvk kabel invoeren in een inbouwdoos zonder buis en zonder stuc is nogal link.

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Zolang TS er maar voor zorgt dat de ingevoerde kabel niet door mechanische invloeden los kan komen uit de doos.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Ralphe

  • #11
Ah ok, nu snap ik het denk ik. Dus als er gips/cement/enz. rond de aansluiting op de inbouwdoos komt en in ieder geval op het laatste deel van de kabel dan hoeft er geen trekontlasting. Maar dat zal meestal wel het geval zijn, aangezien het een inbouwdoos is voor in de muur.

Bij een opbouwdoos moet dus wel speciale trekontlasting. Of als je de muur niet dichtsmeert naast een inbouwdoos (wat natuurlijk niet zo mooi staat, dus dat zou raar zijn).

Ik vond deze trekontlastingsdopjes voor een hollewand-inbouwdoos. In een holle wand zit zo'n kabel natuurlijk ook wat losser, dus dan kunnen er misschien trekkrachten op de aansluiting komen. Ik heb ze nog niet gevonden voor gewone inbouwdozen. Ik denk dat dat dus ook niet hoeft.

trekontlasting hollewanddoos.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Correct.

Voor opbouw pas je meestal sowieso al buis toe, eventueel met open bochten, omdat dit er veel strakker uitziet dan losse kabels over de muur.
 

Ralphe

  • #13
Dus kort samengevat:

- Inbouwdoos voor massieve muur: kabel kan er gewoon "los" ingevoerd worden, mits kabel bij aansluiting voldoende dichtgesmeerd in de muur
- Inbouwdoos voor holle wand: trekontlasting vereist voor de kabelinvoer (of anders een buis)
- Opbouwdoos: trekontlasting vereist voor de kabelinvoer (of anders een buis)

Moet je trouwens bij de gewone inbouwdoos voor massieve muur wel zo'n buiktuitje plaatsen, eigenlijk bedoeld voor 16mm elektrabuis? Of kan de kabel echt helemaal los door zo'n doordrukopening heen?
 

ABCDE

  • #14
Trekt er een keer vocht in je kabel of je hangt een schilderij op de verkeerde plek... kun je een heel stuk uithakken. Je mag ook achterstevoren zittend poepen op de wc, het is echter nog steeds geen goed idee. Op YouTube staan heel veel filmpjes van Britse electriciëns die eindeloos bezig zijn om een doorboorde kabel te repareren. Met draad in buis kan dat gewoon in vijf minuten ipv drie dagen (haken, stucen, sauzen).

Erg jammer dat de Nederlandse normcommissie heeft gecapituleerd aan de 'smeer maar weg' landen.

Voor in de meterkast zijn er ook gewoon kabelzadels. Heb er vandaag ook een aantal gebruikt. (Opbouw)
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #15
Dat Youtube volstaat met video's over het repareren van doorboorde kabels, hoeft niet te betekenen dat dit een dagelijkse bezigheid van Engelse elektriciens is. Als dat het geval was, dan zouden ze zeker zijn overgegaan om ook alles in buizen te leggen. Dat je trouwens door een doorboorde buis in alle gevallen nieuwe draden kunt trekken, daarvoor durf ik mijn hand niet in het vuur te steken.
Als voorstel voor de normencommissie zou ik liever ervoor pleiten om het Duitse systeem van de installatiezones over te nemen. Leidingen mogen daar alleen op plekken in de muur waar een normaal mens geen schilderij gaat ophangen.

In dit specifieke geval gaat het om een muur achter de keukenkasten. Daar gaat TS vast geen schilderij ophangen. Dat er vocht in YMVK-leiding is getrokken, daar heb ik nog nooit van gehoord. Je mag XMVK en YMVK ook buitenshuis gebruiken.
 
  • Like
Waarderingen: HAJ en Freakie

ABCDE

  • #16
Normen aanpassen duurt vaak erg lan. 18 jaar geleden werd er hier ook nog gerookt in de trein...

Die installatiezones van de Duitsers hebben een horizontale baan precies waar je je schilderij op hangt.

Als de kopse kant langdurig nat wordt krijg je met kabel ook problemen. Net zoals met VD in buis met water.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #17
Ik ben het met jullie eens; kabel in de muur wegsmeren heeft ook niet mijn voorkeur. Maar het mag wel.

TS kan dus vooruit.

Om de laatste vraag van TS te beantwoorden; ik zou wel een invoer gebruiken en niet direct de kabel door de uitbreekpoort voeren. In mijn optiek heb je dan minder kans op gips in de inbouwdoos.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Ralphe

  • #18
ABCDE schreef:
Trekt er een keer vocht in je kabel of je hangt een schilderij op de verkeerde plek... kun je een heel stuk uithakken.
Dat klopt. Wel het hele topic lezen a.u.b., want eerder zeg ik dat ook:
Ralphe schreef:
Als je een stopcontact wilt verplaatsen naar een punt verderop bijvoorbeeld (en dus de draden moet verlengen). Dan hoef je niet de hele kabel uit de muur te hakken en opnieuw te stucen of een bereikbare lasdoos te plaatsen. Dus als het een lang stuk is dan beter buis gebruiken.

Bovendien, het gaat erom of het mag. De NEN is er vooral voor de veiligheid en de goede werking dacht ik. Gemak in installatie of toekomstig gemak is volgens mij geen doel van zulke normen. Voor de situaties die ik hierboven schets is het juist erg handig als het wel mag. Het zou raar zijn als iets niet zou zijn toegestaan als het wel veilig is en gewoon goed werkt. Als installateur moet je zelf de inschatting maken of het wegsmeren van kabels handig is en zelfs de voorkeur heeft, tevens met oog op de toekomst.

Hoe dan ook, dat is helemaal niet het onderwerp van dit topic. Dat gaat over het invoeren van kabel in inbouwdozen en groepenkasten.
 

Ralphe

  • #19
Vonken_trekker schreef:
Om de laatste vraag van TS te beantwoorden; ik zou wel een invoer gebruiken en niet direct de kabel door de uitbreekpoort voeren. In mijn optiek heb je dan minder kans op gips in de inbouwdoos.
Bedankt hiervoor. Ik neem aan dat er geen precies passende kabelinvoertuitjes zijn voor inbouwdozen voor massieve wand? Dan is een 16mm / 5/8" invoer waarschijnlijk hetgeen wat er het dichtst bij in de buurt komt?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #20
Ja dat denk ik ook.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu