WTW in tot kantoor verbouwde garage?

Vincent20

  • #1
Beste mede-klussers,

Dit is mijn eerste post na veel te hebben gelezen. We zijn van plan onze garage te verbouwen zodat we die kunnen gebruiken als kantoor en om wat spullen droog op te bergen. Over het isoleren van garages heb ik op dit forum een hoop informatie gevonden (dank!). Mijn vraag gaat over het verwarmen en ventileren van de garage. De garage van 15 m² staat los van het huis en is geschakeld met de als (verwarmde) leefruimte ingerichte garage van de buren. Het dak is nieuw en aan de bovenzijde geïsoleerd (6 cm PIR). De betonvloer is koud op het zand gestort, halfsteens muren. Garagedeur wordt vervangen door vaste kozijnen, in de zijgevel komen een deur en een schuifpui, ws. HR++. Vervolgens vloer en wanden aan binnenzijde isoleren, waarbij ik verwacht op plm. Rc 3 uit te komen.

De ruimte moet het hele jaar overdag gebruikt kunnen worden als kantoor (paar dagen/week), maar als het gedurende de 0-5 ijsdagen in het jaar te koud is, is dat overkomelijk. Er komt geen keuken of toilet. Door verduurzaming van ons huis (all electric) is er weinig ruimte in de 3x25A installatie, een elektrische radiator van 750 Watt gaat nog net. Dat is 50 Watt/m² en zo verwarm ik mijn nageïsoleerde huis ook. De warmtevraag van mijn woning is per jaar 80 kWh/m², voor de garage zou dat 1.200 kWh/jaar zijn. Mag ik dat zo vergelijken? Mijn huis is 24/7 vraaggestuurd geventileerd en verwarmd. In de garage wil ik straks uiteraard geen vochtproblemen, dus wat ik uit andere topics begrijp moet de temperatuur boven de 15 graden blijven om condensatie te voorkomen, maar dat is al lager dan mijn huis. Moet de ruimte 24/7 geventileerd worden, ook bij afwezigheid?

Ik heb de indruk dat voor een bijgebouw meestal wordt gekozen voor natuurlijke ventilatie. Ik zou dan ventilatieroosters boven de ramen in twee gevels (haaks op elkaar) kunnen aanbrengen en regelen door meer of minder roosters te openen, met als nadeel warmteverlies. Alternatief is om een kleine decentrale WTW-unit te plaatsen, zoals er tegenwoordig van diverse merken zijn. Deze pulserende ventilatoren kunnen 24/7 werken met een (minimaal!) debiet van ca. 25 m² en een rendement van rond de 70%. Zou decentrale WTW een goede oplossing kunnen zijn om samen met nachtverlaging de warmtevraag te laten dalen tot onder de 1.000 kWh/jaar en het met 750 Watt ook op koude dagen te redden? Of ventileer ik dan teveel en is het warmteverlies (30% van 25m²/uur) groter dan een kleiner debiet via natuurlijke ventilatie door roosters? Omslagpunt zou 7,5 m²/uur zijn, maar is natuurlijk moeilijk regelbaar en ik weet niet hoeveel nodig is. Alternatief om binnen de aansluitwaarde van 750 Watt te blijven is een airco, maar de kleinste zijn dan eigenlijk al te groot, ik moet een plek vinden voor de buitenunit en het besparingspotentieel voor zo'n kleine ruimte is natuurlijk gering.

Ik ben benieuwd naar ervaringen en tips m.b.t. het ventileren en elektrisch verwarmen van een nageïsoleerd bijgebouw.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Zo'n decentrale WTW unit lijkt me voor ventilatie inderdaad de beste optie.

Elektrisch verwarmen heeft natuurlijk een beroerd rendement vergeleken met bijvoorbeeld een lucht-lucht warmtepomp (airco). Het voordeel van de airco is dat je er ook mee kunt koelen in de zomer. Heb je daar geen behoefte aan? Plat dak, geïsoleerd maar niet bijster goed en dan ingericht als thuiskantoor? Dan lijkt een beetje verkoeling op hete zomerdagen mij ook geen overbodige luxe.
 
  • Like
Waarderingen: Vincent20

Vincent20

  • #3
Dank Xander! Aan koelen had ik eerlijk gezegd nog niet gedacht. Misschien is een airco dan idd de beste oplossing. Dat is in alle gevallen voldoende en kan met aansluitwaarde van 600 Watt. Ik verwarm mijn huis ook met een airco, maar bij die warmtevraag is rechtstreeks elektrisch natuurlijk geen optie. Beroerd rendement hoeft niet erg te zijn als de warmtevraag heel laag is. Maar dat vind ik vooraf toch lastig in te schatten.

Tegelijk is bij een airco de WTW misschien weer overbodig. Als de warmtevraag inderdaad 1.600 kWh zou zijn, is het stroomverbruik van de airco ca. 400 kWh. Zelfs als een WTW unit wonderen zou verrichten gaat het nog steeds over tientjes per jaar. Of zou ventileren via roosters boven de ramen onvoldoende zijn?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Het ventilatie vraagstuk laat ik graag voor anderen liggen, daar ben ik minder in thuis. :wink: Ik vraag me af of je met natuurlijk ventilatie wel het juiste debiet haalt. En of je dat altijd haalt of alleen bij bepaalde weersomstandigheden.

WTW is de investering wellicht niet waard voor zo'n kleine ruimte, het warmteverlies kun je ongetwijfeld compenseren door te verwarmen met de airco. Maar tussen type D WTW balansventilatie en natuurlijk ventilatie zit natuurlijk nog een relatief goedkope middenweg: ventilatie type C met mechanische afzuiging (te combineren met een toevoerrooster).

Het zou me niet verbazen als dat de meest zinnige optie blijkt. Maar zoals gezegd ben ik niet heel erg thuis in dergelijke systemen en zeker niet in het eerste ontwerp ervan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
De ventilatie geeft meestal het grootste warmteverlies. Dus een wtw is zeer aan te raden.
Als je een airco overweegt, kan je er ook eentje kiezen die kan verwarmen.
Verwarmen met een infraroodpaneel is ook een optie, dat is zuiniger dan een elektrisch kacheltje omdat de straling veel beter te richten is.

Buiten gebruik instellen op een graad of 5 tot 10 is voldoende. Een goede adviseur kan je helpen om uit te rekenen welke verwarming voor jou het gunstigst is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu