Wisselschakelaar + wisseldimmer: omgedraaien t.o.v. schema?

Arjo

  • #1
Zowel mijn de hal beneden als boven zitten wisselschakelaars voor het licht boven. Nu wil ik boven de wisselschakelaar vervangen door een wisseldimmer, en deze daarnaast ook verplaatsen naar een andere muur dichter bij de trap. De dimmer komt naast een bestaand stopcontact met randaarde, de leiding is dus al aanwezig.

Op het schema dat wordt meegeleverd met de dimmer en ook de schemas die ik heb gevonden op het internet wordt de wisselschakelaar steeds tussen de wisselschakelaar en de lamp geplaatst.



Dat wordt in mijn situatie lastig: er lopen al 1x bruin, 1x blauw en 1x groen/geel door de leiding heen. Als ik de dimmer tussen de wisselschakelaar en de lamp plaats dan zou er 3x zwart bij komen, alles bij elkaar mag dat niet in een 5/8" buis.

Het stopcontact wil ik blijven gebruiken, dus draden weghalen is geen optie. Ook een nieuwe leiding aanbrengen is geen optie, de muren zijn van beton en het heeft me al genoeg moeite gekost om ruimte voor een extra doos naast stopcontact te bikken ;-)

Is het mogelijk om de dimmer en wisselschakelaar om te wisselen, dus de dimmer voor de wisselschakelaar te plaatsen?
De bruine draad zal dan op de "~" van de dimmer worden aangesloten (doorgelust via het bestaande stopcontact), twee zwarte draden lopen dan van "L" naar de wisselschakelaar, welke dan een draad naar de lamp heeft. In totaal 5 draden door de 5/8" leiding, wat mag.

Het lijkt me dat de stroom dan "andersom" door de dimmer heen gaat. Kan een dimmer dat aan? De dimmer in kwestie:



Alvast bedankt![/u]
 

Fiesiekus

  • #2
Dat is een uitstekende oplossing en prima toepasbaar met deze dimmer. Nog makkelijker is de "aderbesparende wisselschakeling"; zoek daar eens op.
 

Arjo

  • #3
Fiesiekus schreef:
Dat is een uitstekende oplossing en prima toepasbaar met deze dimmer. Nog makkelijker is de "aderbesparende wisselschakeling"; zoek daar eens op.
Aderbesparend: kan dat ook met een dimmer?



Ik heb niet zo veel verstand van electra, maar bij een aderbesparende wisselschakeling zoals in dit plaatje heb ik het idee dat zowel de "invoer" als "uitvoer" van de dimmer effectief op de fase komt te staan wanneer zowel links als rechts naar "boven" zijn geschakeld (verlichting uit)

Geeft dat dan geen problemen met apparaten die op bijvoorbeeld het stopcontact zijn aangesloten waarvan ik de bruine draad wil doorlussen?
 

Fiesiekus

  • #4
Neen, maar let wel op dat beide bruine draden van dezelfde groep afkomstig moeten zijn. Dat geldt voor iedere a-b wisselschakeling; dus ook bij 2 schakelaars.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een aderbesparende wissel gaat met een dimmer niet werken, althans niet de dimmerfunctie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu