Wissel-kruis-kruis-wissel

Erik-12

  • #1
Ik verving in de hal de oude verlichting door dimbare led spots. Deze kunnen op vier plaatsen aan en uitgeschakeld worden.
Nu wil ik de nieuwe lampen dimmen en liefst vanuit 2 punten. De huidige schakelaars zijn wissel, kruis, kruis en wissel in die volgorde geplaatst.
Kan ik de wisselschakelaars vervangen door dimmers en zo toch vanuit de 4 punten aan en uitschakelen of moeten alle schakelaars
vervangen worden door ik weet niet wat. Alvast bedankt voor de hulp.
Erik
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Heb je de LED lampen al gekocht? Er zijn LED lampen die je kunt dimmen in 2, 3 of 4 stappen door ze even kort uit en weer aan te doen. Dan kun je al je huidige schakelaars behouden en op alle vier de plekken dimmen.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #3
@Krunnie
Bedoel je niet toevallig dimbare ledlichten met ingebouwde dimfunctie? Deze zijn er ook, ik heb er hier enkele van, die je draadloos aan kan sturen.
Ik denk dat Erik gewone dimbare ledspots bedoelt, die je met een led dimmer moet dimmen.

@Erik-12
Er zijn wel led dimmers met een wisselschakelaar functie in de handel, maar of dat je hiermee door 2 van die dimmers in een wisselschakeling op te nemen het licht vanaf 2 verschillende plaatsen onafhankelijk van elkaar kan dimmen weet ik niet. Daar heeft ongetwijfeld iemand anders wel een goed antwoord op.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Één wisselschakelaar kun je vervangen door een dimmer. Ze allebei te vervangen heeft geen nut, want als je vanuit de ene plek de verlichting gedimd hebt, kun je hem niet vanuit de andere plek weer op volle sterkte regelen. Misschien dat het hele systeem zelfs op tilt slaat, als je twee dimmers in serie hebt.

Wil je vanuit meerdere plekken kunnen dimmen, dan moet je een dimmer kiezen waar je neventoestellen op kunt aansluiten.
 
  • Informatief
Waarderingen: Jules1962

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
@Jules1962 Ik bedoelde stappen-dimmer-LEDs, maar draadloos kan natuurlijk ook.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #6
Met de antwoorden van Tom345 en Krunnie in mijn achterhoofd zit ik (ook) aan
draadloos te denken, waarbij je i.p.v. de 4 schakelaars d.m.v 4 draadloze 'dimmers' een draadloze led dimmer aan kan sturen, die vervolgens op commando van 1 van de 4 'dimmers' de lichtsterkte van de verlichting kan regelen.
Google maar eens op draadloos dimmen, daar kom je al verschillende merken/systemen tegen.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Draadloos lijkt me hier het makkelijkste inderdaad.
 

Erik-12

  • #8
Bedankt allemaal voor de reacties. Tom 345 lijkt me juiste benadering. Heb wat verder gezocht. Een wisselschakelaar vervangen door dimmer, overige schakelaars vervangen door " extensies ". Kan dan op 4 punten schakelen en dimmen.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #9
Inderdaad geen verkeerde optie van Tom345.
Ik wist niet eens dat die dimmers met nevenbediening bestonden, weer wat geleerd.
Ik ben even wezen Googlen.
Aantal nevenbedieningen kan per merk verschillen, ik kwam er eentje tegen met maximaal 5 nevenbedieningen, aangesloten met 3 draden, t.w. fase, nul en een verbindingsdraad.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu