Van wisselschakeling naar kruisschakeling, help!

Justin.kamphuis

  • #1
Beste mensen,

Ik wil een wisselschakeling naar een kruisschakeling uitbreiden om de zolderverlichting te kunnen bedienen vanaf een muurinbouwschakelaar op de 1e verdieping, bij bovenkomst zolder met een schakelaar die voor het "grijpen" ligt en met een 3e trekschakelaar boven het zolderbed.

Het was me ooit al eens gelukt om een wisselschakeling te maken; aan/uit op overloop en aan/uit op zolder.

Ik heb, obv de info op het forum, een kruissschakelaar gekocht met 4 aansluitpunten. Wat ik ook probeer en hoe ik de schema's ook volg, er komt altijd een punt dat ik een beneden uitgeschakelde lamp boven niet meer aan krijg.

Er komen 2 zwarte draden en een blauwe draad uit de zolderleiding (vanaf schakelaar van overloop). De blauwe zet ik rechtstreeks op de lampfitting en ik gebruik de 2 zwarte draden om op de kruisschakelaar te monteren. Ik zit ook met de richting van de pijltjes (welke kant moeten die op wijzen in de al bekende kruisschakeling schema's?) foto uploaden geeft op t eind een error, jammer.

Dank alvast! Justin
 

Justin.kamphuis

  • #2
Topic kan weer dicht; heb de 2 schakeldraden aan 1 zijde van de kruisschakeling gezet ipv gekruisd zoals ik op alle schema's had gezien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu