Wissel-kruisschakelaar

Hanzzie

  • #1
Beste,

Op dit moment ben ik me zolder aan het verbouwen. Hierbij wil ik de elektra aanleggen zoals is aangegeven op de afbeelding. Echter kan ik hier geen circuitschema van vinden. Is het überhaupt wel mogelijk. (gezien het feit dat we in de 21ste eeuw zitten, moet we niet afhangelijk zijn van spul uit de vorige eeuw toch?)



Gr, Hanzzie
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Wissel- en kruisschakelaars werken ook in de 21ste eeuw nog erg betrouwbaar.
Wat je nodig hebt zijn twee dubbele wisselschakelaars (de twee bovenste op je tekening) en een kruisschakelaar (onderste schakelaar op je tekening). De draden lopen uiteraard anders dan op dat plaatje, maar daar kom je wel uit. Anders zijn er hier mensen die handiger zijn in tekenen dan ik.
 

Hanzzie

  • #3
Hey Tom345,

Ik zoek eigenlijk een combi wissel/kruisschakelaar. Eerste plaatje heb ik nu iets duidelijker gemaakt. Je ziet gelijk het probleem. Alle bekabeling moet via de 2de schakelaar lopen. Deze heeft verbinding via het plafond met de ander kant van de kamer (schakelaar 3)



Gr, Hanzzie
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Die ben ik nog niet tegengekomen en ik denk niet dat ze bestaan. Als je geen twee draden van schakelaar 1 naar 3 kunt leggen, dan is het misschien nog een optie om bij een van die schakelaars een tweede doos bij te zetten, zodat je een afzonderlijke wissel- en kruisschakelaar kunt plaatsen.

Anders moet je inderdaad kijken naar die draadloze systemen.
 

Hanzzie

  • #5
Denk ook dat ik een extra doos erbij moet zetten. Wel zuur omdat net alles is dicht gesmeerd. Ach van fouten leer je.

Draadloze systemen zijn leuk maar erg duur. Goedkoop heb je ook zoals Klik Aan Klik Uit, maar zit wel een nadeel aan. Als naast je schakelaar ook nog eens een stopcontact wil passen ze niet in een 2-delig afdekraam. Daar waren ze nog niet opgekomen gaf men aan bij KAKU.

Duurder systemen kunnen dat wel maar kosten 100euro p/st en werken niet met pulsschakelaars. Handig dus niet.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Volgens mij moet het gewoon kunnen maar klopt je leiding schema niet met het verhaal wat je verteld. Zou je dit nog eens duidelijk kunnen weergeven hoe de leidingen lopen dan kan ik eventueel een schemaatje tekenen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu