Kruisschakeling/serieschakelaar dubbele wisselaar uitbreiden

Kluslot

  • #1
Hallo, ik kom net kijken op dit forum en in de electra (door een verbouwing in mijn huis). Mijn vraag voor vandaag: Is het mogelijk een kruisschakeling te combineren met een of meerdere serieschakelaar of kan je een dubbele wisselaar uitbreiden met nog twee wisselaars? En zo nee wat is dan het alternatief als je 5 plaatsen hebt waar je twee of drie lampen wil bedienen? De plaatsen zijn; beneden bij de trap, op de overloop (beide kanten) boven zolder en in de zolderkamer.
Wie kan en wil mij helpen met deze lastige wiskunde opgave? Alvast bedankt voor het meedenken!
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
Maak eens een schets welke lampen je met welke schakelaars wilt bedienen.

Ik kan me er zo geen voorstelling van maken.
 

Kluslot

  • #3
Bij nader inzien zijn het 4 lampen en 5 schakelpunten.

Van boven naar beneden wordt het:
(Schakelpunt 1) zolderkamer: lichtpunt voor spotjes computerruimte (Lamp 1) en ganglamp zolder (Lamp 2)
(S2) zolderoverloop: lichtpunt voor ganglamp zolder (L2) en spotjes (L1)
(S3) overloop 1e verdieping rechts: lichtpunt voor ganglamp zolder (L2) en ganglamp 1e verdieping (L3)
(S4) overloop 1e verdieping links: lichtpunt voor ganglamp 1e verdieping (L3)
(S5) gang begane grond: lichtpunt voor ganglamp 1e verdieping (L3) en ganglamp begane grond (L4)

Ik wil het ook nog wel tekenen als je denkt dat het daar duidelijker van wordt.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Als ik het goed zie, is L3 de enige lamp die door drie schakelaars moet worden aangestuurd (S3, S4, S5).

Als je alles bij voorkeur met dubbele wisselschakelaars wilt oplossen, dan moet S4 de kruisschakelaar worden.

Alle lichtpunten moeten wel op dezelfde groep zitten, trouwens.
 

Leensen

  • #5
Lamp 2 wordt ook door 3 schakelaars bediend, dus schakelaar 2 moet ook een kruisschakelaar zijn.

Wissel/wissel schakelaars bestaan wel, maar kruis/kruis bij mijn weten niet. Dan zou je 8 draden aan moeten sluiten op 1 schakelaar. Dus je ontkomt er niet aan om die schakelpunten waar een kruisschakelaar moet worden toegepast, om daar met 2 losse schakelaars te werken.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Inderdaad van een kruis/kruis heb ik ook nog nooit gehoord.

Als ik het zou moeten maken, koos ik voor allemaal enkele schakelaars (kruis of wissel natuurlijk). Liever een doosje meer boren, dan van die lelijke dubbele schakelaars.
 

Kluslot

  • #7
Misschien begrijp ik leensen en hessie niet, maar ik had gelezen dat je een kruisschakeling wel kon uitbreiden met een tweede kruisschakelaars in het midden. Dan zou het wissel/kruis/kruis/wissel moeten worden om 1 lamp vanaf 4 plaatsen te kunnen bedienen. Alleen heb ik nergens een lamp op 4 schakelpunten en wel schakelpunten met meerdere lampen te bedienen. Maar begrijp ik het nu goed van tom345 dat je dus wel kruis met dubbel kan combineren? Want dat ben ik theoretisch op internet nog nergens tegen gekomen. En aangezien ik al meerdere keren de stoppen heb laten doorslaan dacht ik dus dat iets anders combineren dan wissel en kruis niet mogelijk was. Alles zit op 1 groep ja.
 

Atmoz

  • #8
Het is handiger om je wens met een tekeningetje weer te geven. Hierin zou je dan moeten aangeven welke lampen je vanaf welke plek wil bedienen. Dan heb je sneller resultaat.
Je kunt dubbele wisselschakelaars combineren met een kruisschakelaar. Dat houdt dan in dat je op de plaats van de dubbele wisselschakelaar 2 lampen onafhankelijk van elkaar wil bedienen.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #9
Een kruis schakeling kan je onbeperkt uitbreiden.
De eerste schakelaar is altijd een wissel schakelaar, daarna komen een of meer kruisschakelaars en als laatste weer een wissel schakelaar.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #10
Kluslot schreef:
Maar begrijp ik het nu goed van tom345 dat je dus wel kruis met dubbel kan combineren? Want dat ben ik theoretisch op internet nog nergens tegen gekomen. En aangezien ik al meerdere keren de stoppen heb laten doorslaan dacht ik dus dat iets anders combineren dan wissel en kruis niet mogelijk was. Alles zit op 1 groep ja.
Je kunt geen gewone serieschakelaar gebruiken voor deze toepassing. Het moet een dubbele wisselschakelaar of "seriewisselschakelaar" zijn. Dat zijn twee onafhankelijke wisselschakelaars in één behuizing. Een dubbele wisselschakelaar heeft zes aansluitingen.

Mogelijk dat je geen schema's tegen komt voor een combinatie met dubbele wisselschakelaars en een kruisschakelaar. Maar de manier van bedraden is precies hetzelfde als wanneer je twee wisselschakelingen met aparte schakelaars zou realiseren.
 

Kluslot

  • #11
Bedankt allemaal voor het meedenken! Ik ga ermee aan de slag
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #12
Wat ik niet begrijp, is dat er stoppen doorslaan. Je kunt klooien wat je wilt met de zwarte draden, de lamp doet het wel of niet, maar er kan nooit een stop springen. Dan doe je toch echt iets anders fout.
 

Kluslot

  • #13
Blijkbaar slaan de stoppen door omdat het huis nog niet overal geaarde is. Bedankt voor het meedenken
 

Leensen

  • #14
Waarom zou je je huis willen aarden?
Het niet aanwezig zijn van aarde bij je lichtpunten en/of wcd's heeft in ieder geval geen enkele relatie met het doorslaan van je stoppen bij het aansluiten van een wisselschakeling.
 

Kluslot

  • #15
Zoal ik al aangaf in mijn eerste bericht; ik kom net kijken en probeer soms maar wat. Met hulp van wikipedia, google en dit forum kom ik steeds een stapje verder tot het gewenste resultaat. Het is leerzaam en leuk, maar af en toe ook wel wat lastig. Ach, zolang ik niet de straat afbrand ben ik tevree. :-)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu