Wel of niet inbouwoven plaatsen, elektra aanleg ervoor

Fmcorver

  • #1
Ik heb van een kennis een goede keuken meegekregen daar mijn keuken al bijna vanzelf naar de storthoop rende...
Het plaatsen van de onderkasten dat is geen probleem. Heb duidelijke uitleg hierover gevonden.

Alleen mis ik 1 ding bij deze keuken en dat is een oven. Ik heb een kastje waar een inbouwoven in past, maar waar moet ik dan op letten.
Ik heb nu in mijn huidige keuken een vrijstaande vaatwasser, inbouw 4pits gasstel, afzuigkap en grote combimagnetron.

Kan ik nu gewoon maar aannemen dat ik dus in deze keuken de inbouwvaatwasser, afzuigkap en ook weer 4 pitsgasstel kan plaatsen en dan ook nog een inbouwoven.

Of is dit toch weer anders als een combimagnetron. Of zijn er bepaalde types welke ik dan wel zomaar kan plaatsen, zaken waar ik op moet letten bij aankoop zodat ik hem wel kan plaatsen? Of houdt een inbouwoven dan sowieso op als idee?

Vriendelijke groet
Helma
 

Fiesiekus

  • #2
Zoek de aansluitwaarde ("Watt's") van uw huidige combi en vergelijk die waarde met de andere inbouwoven.
 

Fmcorver

  • #3
Ik heb dus het boekje gezocht en dat kan ik dus nergens vinden.

Ik heb een Samsung CE116KT en weet dus niets. Heb net naar aanleiding van uw opmerking op internet geprobeerd het te achterhalen, maar dat is me nog niet gelukt.

Weet iemand hier me verder te helpen met de informatie die ik dan nodig heb weer over de samsung om dan te kunnen kijken of het mogelijk is een inbouwoven en dan weet ik ook welke er mogelijk zijn aan de hand van dat.
 

Fiesiekus

  • #4
Op het type-plaatje (achter op) van het apparaat kijken. De groep waar nu de COMBI op zit: is dat een aparte en geaarde groep?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
De huidige Samsung combimagnetron zit waarschijnlijk op één gewoon randaarde stopcontact, en (als het goed is, maar heel vaak is dat niet zo) op één aparte groep (inderdaad even vermelden).

Het is juist de inbouwoven, die het probleem kan gaan vormen, omdat dergelijke ovens zowel bestaan in een uitvoering, die op één groep kan (vermogen 3600 Watt of minder) als die op een speciaal stopcontact moet (ruim boven de 3600 Watt).

Geef daarom vooral ook van die inbouwoven merk en typenummer, het op het typeplaatje vermelde aantal Watt of kW en vermeld of er een normale randaarde stekker aan zit of iets met meerdere pennen.
 

Fmcorver

  • #6
Ik heb het idee n.a.v. het laatste bericht dat het misschien nu al niet goed zit bij mij in de keuken. Niet dat we last hebben gehad met iets, maar toch.

De combimagnetron zit wel op een geaard stopcontact, maar samen met de vaatwasser en de cv boven op 1 stop in de meterkast (is dit dan 1 groep?)

Achterop de combi staan de volgende gegevens:
max 3200 W
230V-50 Hz
450WHz
900 W
En dan nog de tekentjes van de gebruiksmogelijkheden met aantallen tussen de 1450 W en 1700 W.
Weet niet waar ik naar moet kijken zo.

Qua inbouwoven ben ik eerst aan het zoeken gegaan, maar weet niet waar ik moet beginnen. Daarom dacht ik, mijn huidige combimagnetron dat gaat goed dus als ik zoiets kan vinden maar dan als inbouwoven met ong. gelijke waarden, dan kan ik dat ook gewoon zo gebruiken. Maar heb nu een idee dat dat niet zomaar gaat.
Misschien nog enkele tips graag? Waar ik verder mee kan gaan zoeken?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat is idd één groep.
Eigenlijk horen de magnetron en de vaatwasser allebei op een aparte groep.
Het gaat nu waarschijnlijk goed omdat je als je de magnetron gebruikt je de vaatwasser niet gebruikt en vice-versa.
 

Fiesiekus

  • #8
Formeel moeten apparaten vanaf 3 kW aansluitwaarde een eigen groep hebben. Dus eigenlijk met uw huidige combi zou dat al het geval zijn.

Indien uw nieuwe oven qua aansluitwaarde onder de 3 kW komt te zitten zou 't net aan mogen; beter is toch een extra groep speciaal voor die oven aan te leggen, maar wat zijn de mogelijkheden/problemen in uw groepenkast/keuken?
 

Fmcorver

  • #9
Dus dat zit dus nu al fout eigenlijk. Daar werd ook niets bij de aankoop over gezegd door de verkoper of hoor je dat nou echt allemaal zelf te weten?

Problemen met groepenkast? Heb er dus echt geen verstand van.. Probeer er door bijvoorbeeld hier vragen te stellen steeds iets meer vanaf te weten. Mijn meterkast laat me 4 stoppen zien, waarvan er 1 geheel voor de wasmachine/droger is die samen op een zo'n wisselschakelaar zitten. Voor de rest is er geen 1 van die andere specifiek voor 1 apparaat.

De keuken moet nog gezet worden dus nu kan ik nog wat zaken die achter de kastjes moeten gebeuren doen.
Weet dus ook niet echt mijn mogelijkheden en weet ook niet hoe ik verder er achter kan komen. Ja misschien door iemand professioneel te laten kijken ernaar maar daar heb ik juist de centen niet voor. Die wil ik graag dan nog aan de oven of dergelijke besteden.

Dus als ik het goed begrepen heb, is het toch het beste om iemand te laten komen en een extra groep te laten plaatsen voor de oven of anders toch voor die combimagnetron.?

Ik kan altijd even telefonisch alvast informeren voor een kostenindicatie en wat daar nog meer bij komt kijken.
Mag je trouwens een extra groep ook door een kennis/electraman laten plaatsen of moet dat via officiele weg worden aangevraaqd.
 

Fiesiekus

  • #10
U kunt, nu de keuken vervangen wordt, in overleg met een e-installateur de pijp naar de keuken zelf aanleggen + de draden trekken + de wandcontactdoos boren, plaatsen + aansluiten. Vervolgens de nieuwe groep laten plaatsen en aansluiten door die e-installateur. Liever niet met kennissen of mannetjes werken...

Voor wat info Hoeveel groepen is tegenwoordig gebruikelijk?
 

Fmcorver

  • #11
Dat zou ik inderdaad zelf kunnen doen allemaal. En dan neem ik aan dat dat vanaf meterkast naar de plaats van het stopcontact zou moeten?.
Moet zoiets ook nog bij de energieleverancier gemeldt worden?
 

Fiesiekus

  • #12
Via de makkelijkste weg van meterkast naar wandcontactdoos. Kan ook met een YMVK-kabel als er verder geen aftakking gemaakt hoeft te worden. Melding is allemaal verantwoordelijkheid van de installateur.
 

Fmcorver

  • #13
Dat is dus wel een makkie.

Want de meterkast en het punt waar dat moet komen, dat is maar een afstand van nog geen 1 1/2 meter. Het gaat in 1 rechte lijn er naar toe.

Dus ook voor mij dan niet superveel werk. Ga morgen gelijk informeren bij een installateur. Maar dan kan ik misschien ook nog beter eerst toch voor een oven kijken, zodat ik alle gegevens heb.

Nu heb ik wel al iets gezien over verschillende stekker-aansluitingen op ovens. Enig idee waar er op internet nog meer info daar over te vinden is. Want ik zou het liefst een gewone stekkeraansluiting willen op de inbouwoven. Welke info zou ik daarvoor op moeten letten?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Indien de oven een vermogen heeft van minder dan ca 3600 Watt, heeft ie normaal gesproken een normale stekker, en past op een normale groep.

Indien de oven een vermogen heeft van meer dan zeg 3700 Watt (tot ca 7200 Watt), dan heeft ie twee (gekoppelde) groepen nodig, en dat kan alleen via een speciale stekker (Perilex) aangesloten worden. Boven ca 7300 W is een driefase voorziening nodig.

Nog iets anders om op te letten:

Bij mijn zoektocht naar een inbouwoven voor mezelf, kwam ik tot ontdekking, dat heel veel inbouwovens niet geschikt zijn voor onderbouw in een keukenkast onder een kookplaat.

Het moet er duidelijk bij staan dat het daarvoor bedoeld is, anders is hij meestal bedoeld voor inbouw in een hoge kast, als bovenste element...
Dat laatste heb ik uiteindelijk ook voor gekozen, en het probleem van onderbouw dus omzeild!
 

Fmcorver

  • #15
Bedankt voor de tip. Dat scheelt weer in de zoektocht denk ik.
Ik had al iets gehoord over een ander soort stekker. Geloof ik met 5 punten er aan...
En ook goed dat je dat even zegt m.b.t. kookplaat, want dat was ook bij mij de bedoeling.
Ga morgen eens rondneuzen hierover.
 

Fmcorver

  • #16
Nou ik heb vandaag geinformeerd over het plaatsen van extra groepen.
Dat is op zich best een prijzig verhaal, zeg.
Er werd me uitgelegd dat er dan vanwege de oude soort kast een kastje bij komt te hangen voor de extra groep(en).
Ik wil het gelijk goed laten zetten voor de vaatwasser en voor de toekomstige oven.

Dan wil ik zelf de kabel plaatsen want dat zal me toch al wat besparen en dan kan ik in ieder geval de keuken gewoon gaan plaatsen, want die groepen dat zou dan pas over 2 weken gebeuren. Dat kan toch gewoon neem ik aan.

Ik wil niet in de muren frezen, dat gaat niet voor mij. Denken jullie dat ik de kabel gewoon aan de muur vast kan bevestigen net onder de keukenkastjes hoogte, dus op plinthoogte en dan omhoog voor stopcontactpunt? Of moet dit ook op bepaalde hoogte van de grond af zitten?

Moet zo eenvoudig mogelijk dit gaan doen, maar wel goed en dan richting meterkast.
Gebruik je trouwens voor zo'n perilex-aansluiting dezelfde kabel en spullen?
 

Fiesiekus

  • #17
Haal hier de installateur bij voor advies en info. Dit is te kritisch om vanaf dit forum te beoordelen.
 

Gerrit

  • #18
De hoogte van de kabel maakt niet veel uit. Voor de perilex is een 5-aderige kabel nodig. Leg de kabel in een buis.
Laat de installateur het verder uitleggen en betrek je spullen van hem.
Installateurs zitten er niet op te wachten om materiaal aan te sluiten dat je ergens anders hebt gehaald.
 

Jako

  • #19
Gebruik voor kabel YmVk (goedkoper, dikker) of XmVk (duurder, dunner, brandveiliger) in buis eventueel open bochten.
Voor vaatwasser 3 x 2,5 mm²;
Voor oven tot 3KW 3 x 2,5 mm²;
Voor oven meer dan 3 KW 5 x 2,5 mm².
Installateur bepaalt aansluiting 230 V of 400 V.
 

Gerrit

  • #20
Jako wel graag de juiste informatie geven. YMvK is duurder dan XMvK.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu