Schakeldraden kruisschakeling wel/niet door Centraaldoos

KoosNodeloos

  • #1
Goedendag Allen,

Ik heb in een nieuwe slaapkamer de aansluitpunten voor alle WCD en schakelaars gemaakt en ben nu een opzet aan het maken voor de te trekken draden.

Ik heb een kruisschakelaar bij de deur en twee dubbele wisselschakelaars aan weerszijden van het bed. Alle drie de schakelpunten kunnen het centrale lichtpunt bedienen middels een kruisschakeling. De tweede schakelaars van de schakelpunten aan het bed bedienen elk een WCD voor een nachtlampje. In onderstaand schema zijn blauwe nul, en groen gele aarde draden weggelaten.

Slaapkamer.png


Mijn vraag is mag ik de 4 zwarte schakeldraden rechtstreeks van de schakelaars bij het bed naar de kruisschakelaar trekken of moeten deze door de centraaldoos lopen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Wat jij wilt, dit hoeft niet per sé door de centraaldoos. Als je vanuit de centraaldoos aparte leidingen hebt naar beide kanten van het bed, is via de centraaldoos wel het makkelijkste. Maar het lijkt er op dat je maar één leiding hebt van de centraaldoos naar de wand bij het bed (daarom lus je bruin door)? Dan moet je er niet aan beginnen om dit via de centraaldoos te laten lopen, 5x zwart 1,5mm², bruin 2,5mm², blauw 2,5mm² en groen/geel 2 5mm² ga je namelijk niet door die ene leiding krijgen.

Het is mij niet helemaal duidelijk wat je rechts onderin het schema nou precies tekent. 4 lichtpunten waarvan er 2 permanent spanning krijgen en 2 lokaal worden geschakeld (de nachtlampjes)?
 

KoosNodeloos

  • #3
Dank voor je snelle antwoord Xander.

Ik wil voor de schakeldraden een tweede 16mm buis leggen van de schakelaars bij het bed en deze dan direct naar de kruisschakelaar trekken. Bij het bed (inderdaad doogelust van de ene kant van het bed naar de andere) en bij de ingang van de slaapkamer komen dan 2x16mm buis. Als ik via de centraaldoos had gemoeten dan had ik de boel in 19mm uitgevoerd.

Rechts onderin is inderdaad aan weerszijden van het bed een permanent gevoed WCD en een geschakeld WCD. Telefoon oplader altijd in te pluggen. Bedlampje op de schakelaar.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Als je de boel helemaal nieuw aanlegt zou ik overwegen om het wel via de centraaldoos te laten lopen, maar 2 aparte leidingen te leggen vanuit de centraaldoos naar beide zijden van het bed, in plaats van horizontaal in de wand te gaan doorlussen.

Maar jouw optie kan dus ook gewoon.

Een kruisje is het symbool voor een lichtpunt. :wink: Als je er contactdozen mee bedoelt klinkt het logischer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu