Wasmachine en droger in badkamer problemen

Elma

  • #1
Hallo,

Wij hebben al geruime tijd een wasmachine via de trekschakelaar in de badkamer geinstalleerd. Nu hebben we er onlangs een droger bij gekregen. Om deze ook in de badkamer te kunnen instaleren hebben we zo'n stekkerdoos aangschaft die voorkomt dat de wasmachine en droger tegelijk aan kunnen staan. Deze uiteraard op de trekschakelaar aangesloten en vervolgens de stekkers van de wasmachine en de droger in het juiste gat van de stekkerdoos gestoken.

Sindsdien zijn er echter problemen bij zowel het gebruik van de wasmachine als droger. Niet gelijk, maar nadat 1 van beide aparaten een tijdje aanstaat beginnen er vreemde geluiden uit de badkamer te komen, geknal. Wanneer je dit op zn beloop laat vliegt de stroom er af. Dit geknal is duidelijk niet in orde, er gaat ergens wat mis.

De vraag is nu waar, want wanneer de wasmachine of droger (via een verlengsnoer) op een normaal stopcontact worden aangesloten is er niks aan de hand. Toen dacht ik dat het aan de trekschakelaar lag want dit is nogal een ouderwets model, dus heb ik deze vervangen door een nieuwe. Vandaag echter toen ik de wasmachine voor de tweede keer liet draaien dacht ik al een knal te horen maar dit was maar 1 keer dus ik dacht dat ik me had vergist. Bij de 3e was heb ik niks gehoord. Maar toen ik daarna de droger aanzette (uiteraard nadat ik de wasmachien had uitgeschakeld) was het na een half uurtje weer mis. Weer vrij hard geknal uit de richting van de wasmachine en droger... Om stroomuitval voor te zijn die groep maar direct uitgeschakeld.

Het is dus duidelijk dat er wat mis is, maar wat... Mijn eigen conclusie is dat het die stekkerdoos moet zijn die voorkomt dat wasmachine en droger tegelijk aan staan? Dit moet het haast wel zijn aangezien de andere mogelijkheden volgens mij zijn uitgesloten. Deze stekkerdoos ligt boven op de droger. Wordt deze misschien vochtig door het douchen? Er spat niet direct water op maar maar kan deze misschien te vochtig worden van de damp? En zoja wat kan ik doen om dit te voorkomen?

Hopelijk kan iemand ons helpen, bedankt alvast!

Groetjes, Elma
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Een stekkerdoos mag niet aangesloten worden op een trekschakelaar, dat is levensgevaarlijk!

De wcd zit niet achter een aardlekschakelaar.

Dat knallen en knetteren zal wel het verbranden van de trekschakelaar zijn omdat de draden niet voorzien zijn van adereind hulzen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Ik denk dat je beter een wasmachine/droger keuze schakelaar ipv trekschakelaar/automatisch stekkerblok combinatie zou kunnen monteren. Zoiets dus;

 

Elma

  • #4
Oke dat ken ik niet, hoe werkt zo'n wasmachine/droger keuze schakelaar? Waar moet deze precies op worden aangesloten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
De oude schakelaar eraf, en deze was-0-droog ervoor in de plaats zetten.
De wasmachine en de droger krijgen ieder hun eigen aansluiting op deze schakelaar.
Dmv. de hefboom kan je kiezen of de wasmachine of de droger aan gezet kan worden, en natuurlijk allebei uit.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Je selekteert of de wasmachine (W), of de droger (D), of alles uit (0).
Deze wordt aangesloten ipv de trekschakelaar. De snoeren van de wasmachine/droger sluit je respectievelijk, direct aan op de juiste uitgangen van de schakelaar. Zoals Headhunter al opmerkte moeten de koperen uiteinde van de aders in de snoeren voorzien zijn/worden van adereind hulzen.
 

Elma

  • #7
Nou heel hartelijk bedankt! Ik zal morgen gelijk eens kijken of ik die spullen bij de bouwmarkt kan halen. Neem aan dat het installeren van die was-o-droog niet veel ingewikkelder gaat zijn dan het aansluiten van die treksschakelaar dus dat moet goed komen. En ook die adereindhulzen zullen zich wel van zelf wijzen neem ik aan?

Nogmaals bedankt iig ik zal er mogen meteen mee aan de slag en dan laat ik wel even horen of't gelukt is, hoewel ik nu geen was meer over heb om het mee uit te proberen :roll: .
 

Elma

  • #8
Toch nog even een vraagje over die adereindhulzen... Waar zijn die dan precies voor? Want toen nog gewoon alleen het snoer van mijn wasmachine in de trekschakelaar zat aangesloten zaten hier ook geen adereindhulzen op en toen ging het wel goed. Of was dat eigenlijk ook al gevaarlijk?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
De hulzen dienen ervoor dat alle haren in de draad bij elkaar blijven en 100% goed contact blijven maken.
Tevens zorgen ze ervoor dat de schroeven waarmee je ze vast zet niet door de koper geleiders gedrukt worden.

Omdat door dat goede contact de weerstand laag blijft ontwikkelt er geen warmte in de overgang.

Het wordt wel vaker vergeten, maar in 99% van de verbrande schakelaars was het ontbreken van de hulzen de oorzaak.
 

Elma

  • #10
Aha, bedankt voor de informatie! Nou zoals ik al zei, ik ga het morgen gelijk proberen :prima: !
 

Elma

  • #11
Zo ik heb de spullen gehaald! Bij de bouwmarkt zeiden ze dat die aderhulzen eigenlijk helemaal niet nodig waren maar heb ze toch maar meegenomen... Even op internet gekeken wat je dr precies mee moet en naar ik begrijp dus over die aderen schuiven (logisch) en dan aanknijpen met een speciale aderhuls tang. En juist je snapt het al, zo'n tang heb ik dus niet...

De vraag is dus, is het ook goed als ik dit met een gewoon tangetje doe?
 

Pepjo

  • #12
Ja. Als het maar goed vast zit.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Nee dus, met een normale tang krijg je niet de juiste krimpverbinding en kan je de hulzen net zo goed niet gebruiken.
Probeer het maar, je trekt de hulzen geperst met een Hulzentang niet meer van de aders af, geperst met een normale tang zit de huls gewoon los.
 

Kowrds

  • #14
Vroeger deden we de eindjes gewoon vertinnen met de soldeerbout
 

Elma

  • #15


Ik geloof dat het een beetje problematisch gaat worden... Die wasmachine-0-droger schakelaar die ik heb gekocht heeft de schroef gaten ten eerste al zo zitten dat ik de schroeven niet zo in mn muur kan schroeven... Nu is dat nog niet het grootste probleem want ik kan nog wel andere gaten in de achterkant van die schakelaar boren zodat daar de schroeven door heen kunnen.

Maar... Volgens mij is het de bedoeling dat de stroomdraden die uit de muur komen vanaf de buitenkant via speciale gaten aan de bovenkant van de doos in die doos worden gestoken... Zoals je op de foto kan zien komen bij mij die snoeren echter uit een groot gat uit de muur... Bij de trekschakelaar die ik er eerst had hangen konden die snoeren gewoon door de achterkant heen geinstalleerd worden zegmaar...

Ik heb even een foto toegevoegd om de situatie te laten zien. Volgens mij gaat het niet werken om de snoeren aan de bovenkant in de doos van wasmachine-0-droger schakelaar te steken of wel? Moet ik dan nog maar een gat aan de achterkant van de doos van deze schakelaar boren zodat ze hierin gestoken kunnen worden? Of is het sowieso geen goed idee om hier gaten in te boren omdat er dan misschien vocht bij kan komen??
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Kowrds schreef:
Vroeger deden we de eindjes gewoon vertinnen met de soldeerbout
Tja maar toen dacht men er niet bij na dat tin ook koud gaat vloeien als je er druk opzet, dus de tin kruipt onder de schroeven weg.



Vocht is niet direct een probleem, in de oude schakelaar zat ook gewoon een gat.

Monteer de schakelaar in de achterbehuizing, kijk even goed waar de draden uit de muur moeten worden aangesloten en boor dan voor elke draad een 4mm gaatje in de achterwand.
 

Elma

  • #17
Oke bedankt maar weer, ben dr nu alleen weer een beetje zat van dus ga er denk ik morgen maar weer naar kijken:). Wat een gedoe zeg voorlopig heeft die droger meer ongemak dan gemak opgeleverd. Bedankt voor de tip dus nogmaals!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #18
Die omschakelaars bestaan ook in een inbouw versie. Kijk even of je het eventueel kan ruilen. Dan is het helemaal netjes en veilig en heb je er geen omkijken meer naar.
 

Elma

  • #19
Hmmm, inbouw? Misschien een domme vraag maar waaar komt'ie dan precies in? In de muur? Moet ik dan niet weer gaan zorgen dat't gat in de muur groot genoeg wordt en dan soort toestand?

Ik heb de bon nog en het ding nog niet gesloopt door er gaten in te boren, dus omruilen moet opzich nog kunnen...
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #20
Inbouw schakelmateriaal zit in zo'n plastic muurdoos als op jou foto en wordt vastgezet met die 2 schroefjes links en rechts. Het deel waar de kabels 'uit de muur' aankomen valt daar dus in. De kabels naar de wasmachine en droger komen dan uit de voorkant, wat een stukje uit de muur steekt. Kijk gewoon even goed bij een bouwmarkt/speciaalzaak. Je weet nu hoe het bij jouw in elkaar zit.

PS, wel een beetje een rare construktie met die aarddraad op de radiator icm een wasmachine aansluiting. Ik neem aan dat die gevlochte draad op de trekschakelaar zat. Waar loopt die dan heen? Zit dit geheel bij het plafon? Ik mag hopen dat er ergens ook een gewone aarddraad naar groepenkast loopt. De wasmachine mag niet slechts op de radiator zijn geaard.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu