Groep geschikt voor droger en wasmachine badkamer

RobbieN

  • #1
Beste klussers en professionals,

Hopelijk kunnen jullie mij helpen met mijn volgende vraag.

In de keuken staat mijn wasmachine en droger. Deze zijn aangesloten op een aparte groep (tweede van links). De wcd heeft een aarde draad.

Nu willen wij de wasm en droger verplaatsen naar de badkamer. Nu kunnen wij de leidingen vrij makkelijk verplaatsen naar de badkamer, echter ik vraag mij af of de groep wel geschikt is voor de badkamer.


S261 B16

Alvast bedankt,

Rob
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Het is op de foto niet goed te zien, maar ik gok zo dat deze groep niet is voorbeveiligd door een 30mA aardlekschakelaar. Die groene aardlekschakelaar lijkt alleen die 2 groene groepen te beveiligen? Dan mag je deze witte groep niet naar de badkamer brengen.

Houd je in de badkamer ook rekening met de zone-indeling? En volgens hedendaagse normen zou je deze eindgroepen ook nog moeten koppelen met het centraal aardpunt in de badkamer. Ik gok gezien de leeftijd van de kast echter dat de badkamer nog volgens oude normen is aangelegd, waarbij het centraal aardpunt rechtstreeks is gekoppeld met de aardrail in de meterkast, dan zou ik hier niet te zwaar aan tillen (de badkamer voldoet na deze aanpassingen nog steeds aan de normen die geldig waren ten tijde van aanleg).

Als je redelijk eenvoudig leidingen naar de badkamer kunt leggen, zou je er dan niet meteen 2 leggen (wasmachine en droger apart)?
 

JeffreyD94

  • #3
B16 is een standaard zekeringsautomaat welke word toegepast in woonhuizen, deze is gewoon geschrikt. Het is ook belangrijk dat de juiste kabeldiameter word toegepast en dat een aardlekschakelaar de betreffende groep bewaakt.

Als je het niet vertrouwd advies een elektricien in te schakelen.
 

RobbieN

  • #4
Hi Xander en Jeffrey,

Bedankt voor de snelle reactie.

Wij kunnen redelijk makkelijk de huidige leiding van de wasmachine en droger doortrekken. Door de muur van de keuken naar de badkamer. Een extra groep aanleggen wordt lastig.

Het appartement is van 1986. Volgens mij heb ik geen centraal aardpunt in de badkamer. Ik zie in de groepenkast wel de rail waar veel aardlek kabels op aangesloten zijn.

Begrijp ik het goed dat een installateur in de groepenkast de groep kan verbinden met de aardlekschakelaar?
 

RobbieN

  • #5
Hoe zie je trouwens of de groep verbonden is met de aardlekschakelaar? Moet er dan een groene kabel van de groep naar de rail lopen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Schakel de aardlekschakelaar uit en kijk of de wasmachine nog werkt. ;)
 

RobbieN

  • #7
Zojuist gedaan (blauwe schakelaar). Alles in huis ging uit.
Kan dit betekenen dat alles op de aardlekschakelaar zit?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Dat zou kunnen ja.

Wat zit er nog meer in de kast? We missen op de foto een heel stuk onderin.

Als je zeker weet dat de wasmachine uitschakelt als je de aardlekschakelaar schakelt dan is er wat dat betreft in ieder geval geen bezwaar om die groep naar de badkamer te verleggen.
 

RobbieN

  • #9
Niet veel bijzonders te zien denk ik.
De onderste twee groepen zijn voor de kookplaat en oven.

 

Ronald41

  • #10
Heeft de huidige groep voor de wasmachine überhaupt een aardedraad?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Als ik de bedrading op die laatste foto goed zie, heb ik het idee dat mijn eerste aanname klopte en dat enkel die 2 groene groepen achter de aardlekschakelaar zitten. Dus niet de kookplaat, oven, wasmachine etc! Weet je heel zeker dat alles in huis uit ging? Ik denk dat je wat te snel was met die conclusie.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ik denk dat TS de hoofdschakelaar uit heeft gedaan (zwarte knop rechts onder) en niet de aardlekschakelaar (blauwe knop op schakelaar met groene stickers).

En dan gaat alles uit inderdaad.
 

RobbieN

  • #13
Ik heb met zekerheid de blauwe schakelaar om gezet en niet de hoofdschakelaar.

Voor de zekerheid zal ik vanavond controleren of daadwerkelijke alle groepen waren uitgeschakeld. Ik hou jullie op de hoogte!
 

RobbieN

  • #14
Gisteren inderdaad te snel conclusies getrokken. Heel het huis zit achter de aardlekschakelaar, behalve:

Groep wasmachine &droger
Groep Combiover
Groep kookplaat

Ik vermoed dat we hier niet uit gaan komen en dat een elektricien nog de enige oplossing is. Eens?
 

JeffreyD94

  • #15
Als je twijfelt hoe je dit moet aanpakken raad ik inderdaad aan om een vakman in te schakelen.
 

RobbieN

  • #16
Vrijdag ga ik kijken of de aardedraad (die ik wel in de lasdoos zie) ook uitkomt in de groepenkast. Als dit het geval is, is het dan "gewoon" een kwestie van deze aan de rail monteren?

Ik heb mij inmiddels ook een beetje verdiept in de CAP.
Daarover heb ik ook nog een vraag. Wat ik heb begrepen kan de CAP tegenwoordig gewoon gekoppeld worden aan de centraaldoos. Ik begrijp dat je hierdoor geen nieuwe aardedraad van de meterkast naar de badkamer hoeft te trekken maar gebruik maakt van de bestaande. Klopt dit?

Daarnaast zie ik diverse schema's dat er ook een vereffeningsleiding geplaatst moet worden tussen wcd en de CAP. Het lijkt mij onverstandig om zo'n kale draad te trekken door bestaande leidingen waar ook een fase draad inloopt. Kan ik dan niet beter gebruik maken van een reguliere aardedraad ipv vereffeningsdraad? Of moet ik een compleet extra leiding gaan frezen?

Wanneer ik mij er niet meer comfortabel bij voel ga ik inderdaad een installateur inschakelen. Tot die tijd, hoop ik dat jullie mij willen helpen. Ik vind het leuk om te leren en jullie hulp wordt zeer gewaardeerd! :bedankt:
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
Zolang je het verschil niet door lijkt te hebben tussen:
- De groep heeft een beschermingsleiding ("aardedraad") en WCD met beschermingscontact (randaarde)
en:
- De groep wordt aanvullend beveiligd door een 30mA aardlekschakelaar

Lijkt het me heel wijs om dit klusje aan een vakman over te laten!

Ook al zit er netjes een aardedraad en zit deze aangesloten op de rail (ik verwacht niet anders), die groep wordt niet beveiligd door een aardlekschakelaar. Dit zijn twee geheel verschillende dingen.

Je mag als vereffeningsleiding in de badkamer ook VD 2,5mm² groen/geel gebruiken ja, mits deze in buis ligt. Maar hoezo zou je deze ooit naast andere bedrading moeten trekken? Tussen de centraaldoos en bestaande WCD's op dezelfde groep zit als het goed is al een beschermingsleiding, de leiding voor de WCD die je nu wilt bijmaken komt toch niet bij de centraaldoos of bij het CAP uit?? Voor WCD's op een aparte eindgroep is het inderdaad gebruikelijk dat er 2 leidingen op uitkomen, 1. de voeding en 2. naar het CAP.
 

RobbieN

  • #18
Hoi Xander,

Wederom bedankt voor je antwoord. En ja, hebt gelijk. Dit verschil heb ik zeker niet doorgehad en heb ik nog steeds niet door. Daarom hoopte ik via het forum wat meer informatie hierover te krijgen of mij naar de juiste weg te wijzen. Maar het is nu duidelijk dat ik alles mbt de groepenkast aan een professional moet overlaten. Wat heel erg jammer is, want we wilde juist de badkamer zelf doen vanwege de centen. Maar veiligheid gaat voorop.

Met betrekking tot de CAP. Er is waarschijnlijk nog helemaal geen CAP. Dus die wil ik alsnog gaan aanleggen. Het is heel goed denkbaar dat de CAP geplaatst wordt in een lasdoos vlakbij bestaande elektra leidingen. Die leidingen wil ik liever natuurlijk gebruiken ipv compleet nieuwe leidingen aan te leggen.

En ja, tussen de WCD en de centraaldoos zit al een beschermingsleiding. Echter, volgens de volgende diagram moet hij ook aangesloten zijn op de CAP (zie wasmachine).
https://www.klusidee.nl/Forum/userpix2/106687_CAP1_1.jpg

Maar ik denk dat ik het al begrijp. Als de WCD is aangesloten op de centraaldoos, dan is een aansluiting aan de CAP niet meer noodzakelijk. Onze wasmachine komt straks op een aparte groep, deze dient dan nog wel aangesloten te worden aan de CAP. Begrijp ik het dan goed?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #19
Een aardlekschakelaar is een actief component welke afschakelt bij een verschilstroom tussen fase en nul. Die heb je één in jouw kast zitten. Dat de wasmachinegroep daar niet achter zit aangesloten lijkt me duidelijk, want dan zou je geen spanning meer hebben op de wasmachinegroep met de aardlekschakelaar uitgeschakeld en dat had je getest. ;)

De groep (de installatieautomaat) moet dus worden aangesloten achter een aardlekschakelaar.

Dat heeft verder heel weinig met de beschermingsleiding / aardedraad te maken. De aardlekschakelaar kan prima werken zonder (aangesloten) beschermingsleiding, hij schakelt bijvoorbeeld ook af als de lekstroom door jóu heen loopt ipv door een draad. ;) Andersom biedt een beschermingsleiding ook zonder aardlekschakelaar veiligheid, door een goed pad te bieden aan een lekstroom zal als het goed is de installatieautomaat uitschakelen bij sluiting naar de behuizing van de wasmachine.

Voor de duidelijkheid, hedendaagse normen vereisen een combinatie van al het onderstaande wanneer je elektra aan wilt leggen in de badkamer:
- Alle groepen voorzien van beschermingsleiding, contactdozen voorzien van beschermingscontact
- Alle groepen aanvullend beveiligd door een 30mA aardlekschakelaar
- Aanvullende lokale potentiaalvereffening

Wat betreft het CAP begrijp je het inderdaad goed ja. WCD's gevoed vanuit de centraaldoos hoef je niet afzonderlijk met het CAP te verbinden (je verbindt immers de centraaldoos al met het CAP). WCD's op een aparte eindgroep verbindt je wel met het CAP.

Denk je ook aan de vereffening van de vloer, waterleiding etc?

En je had jezelf al verdiept in de zone-indeling neem ik aan?

Wat beteft de groepenkast, zelf zou ik overwegen om deze geheel te vervangen. Hij is zo te zien al zeker 25 jaar oud, ik zou anno 2019 álle eindgroepen in mijn woning achter een aardlekschakelaar willen (mogelijk is je aardingsweerstand in de loop der jaren verslechterd en moet dit nu zelfs!), die type AC aardlekschakelaar is niet meer van deze tijd en in de gehele woning in het donker zitten na een aardfout is ook niet alles (tegenwoordig minimaal verdelen over 2 aardlekschakelaars). Mede daarom lijkt het me wijs om de werkzaamheden aan de groepenkast aan een vakman uit te besteden, die kan de situatie ook beoordelen en ik verwacht dat deze met een soortgelijk advies zal komen.
 

RobbieN

  • #20
Hi Xander,

Enorm bedankt! Ik had in de tussentijd ook al wat meer gelezen en ik begrijp nu het theoretische verschil. Ik ga inderdaad maar wat offertes opvragen voor het vervangen van de meterkast. Want alleen een groep aansluiten op de ALS zal ook wel het nodige kosten. Dan maar gelijk alles in één keer goed.

Ja, ik had al gedacht aan de vereffening van de vloer, waterleiding, douchegoot etc. De praktische invulling moet nog komen. Daar gelijk een vraag over. Wat is gebruikelijk? De vereffeningsleidingen van de vloer, rooster en leidingen onbeschermd in de cementdekvloer laten lopen en dan via een elektrabuis (van vloer naar muur) naar een lasdoos samenbrengen waar het CAP zit?

Nogmaals enorm bedankt dat je de moeite neemt om een leek iets slimmer te maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu