Wasmachine en droger groep vraagstuk

Erwin156

  • #1
Ik ga twee nieuwe groepen aanleggen, 1 voor wasmachine en 1 voor de droger maar nu is de vraag

mag ik bijvoorbeeld de koelkast op de wasmachine groep en de vriezer op de droger groep aansluiten?

Of kan ik beter een derde groep aanleggen voor koelkast vriezer en verlichting
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Wat is het vermogen van de wasmachine en droger?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Alles kan tegenwoordig zelfs op één groep,
allemaal afhankelijk van de aansluitwaardes.

Meestal is die wasmachine rond de 2200W, >2000 dus op een eigen groep.
Neem je daarbij een warmtepompdroger van rond de 1000 a 1500W en de rest kan op één groep.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Ik heb me laten vertellen dat het voor de NEN niet meer verplicht is om grootverbruikers op een eigen groep te zetten. Maar dat kunnen de NEN experts hier beter vertellen.

Exacte aansluitwaardes zijn In ieder geval van belang om vast te stellen of het überhaupt onder de 3680 watt blijft.
 
  • Informatief
Waarderingen: Jules1962

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Koelkasten en vriezers zitten in het algemeen tussen de 60 en 150 Watt, maximaal zeg maar 0,65 Ampere. Dat mag bij een grote verbruiker op, zolang de som niet boven de 16 Ampere uitkomt. Met zoals @Jackd al aangaf wasmachines en drogers op of onder de 10 Ampere, kun je prima de vriezer en koelkast over de groepen van de wasmachine en droger verdelen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Wasmachine en drogers in iets mindere mate zijn wel vaak de oorzaak van aardlekken en dus de reden dat een groep groepen uit gaat.
Ideaal zet je een koelkast en vooral een vrieskast niet op dezelfde aardlekschakelaar als de wasmachine en de groep waar de tuin e.d. op zit.

@Krunnie:
Stel wasmachine 2200W, warmtepompdroger 1000 en 2x 150 voor koel en vriezer:
Samen 3500W, mag dat op één groep?
(Er staan mij ook bij dat dat wat Vonken_trekker zegt klopt)
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962, Krunnie en Vonken_trekker

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
Heel strikt genomen mag dat met de huidige NEN1010 samen op één groep, omdat het hoogst gevraagde vermogen binnen het maximale vermogen van de eindgroep ligt, maar of je het zou willen is een andere vraag.

Wanneer één van de apparaten kapot gaat en je koopt een wat zwaarder model als vervanging zit je direct in de problemen. En ook het probleem van natte apparaten in combinatie met koel- en vriesapparaten kan onaangename effecten (en geurtjes :?) opleveren zoals je terecht opmerkte, dus opsplitsen in verschillende groepen is voor de doelmatigheid van de installatie beter.

Want aan de andere kant spreekt de NEN1010 ook over "Waar nodig moet voor specifieke apparaten met een hoge aansluitwaarde worden voorzien in afzonderlijke eindgroepen", dus als je van die bepaling uitgaat is afsplitsing van grote apparaten weer beter.

Het meest concrete wat er hierover in de norm staat is een verduidelijkende opmerking:

Vooral (keuken)toestellen met een verwarmingsfunctie kunnen een hoge aansluitwaarde hebben waardoor in bepaalde ruimten aparte eindgroepen en/of meerdere eindgroepen met contactdozen voor algemeen gebruik nodig zijn.

Wasmachines en wasdrogers zijn toestellen met een verwarmingsfunctie met een hoge aansluitwaarde. Als je deze opmerking uit de NEN1010 toepast zou je in een bijkeuken waar deze apparaten staan meerdere eindgroepen met contactdozen voor algemeen gebruik moeten plaatsen zoals nu ook in de praktijk in keukens gebruikelijk is. En omdat het contactdozen voor algemeen gebruik zijn kun je de vriezer en koelkast er ook over verdelen.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik dacht ook nog onlangs een passage op dit forum en elders op het internet tegen te zijn gekomen, waarin werd beschreven, dat het tegenwoordig geen harde eis in de NEN meer is om dergelijke apparaten op een eigen groep aan te sluiten.
Als het totaal opgenomen vermogen dan inderdaad niet boven de 3680W uitkomt, zoals in vorige antwoorden beschreven.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Dus het antwoord voor TS is dat (mits de vermogens het toelaten) deze apparaten gecombineerd mogen worden maar dat het niet de aanbeveling heeft. Dit omdat je niet wilt dat bij een storing in de wasmachine ook de vriezer uitvalt. Sterker nog, het zou zelfs wijs zijn om de vriezer achter een andere aardlekschakelaar te zetten dan de wasmachine/droger.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu