Extra groepen Wasmachine en Droger! Creatief? Verboden?

Rinus747

  • #1
Hi allemaal.....Ik zoek wat antwoorden in verband met geplande groepen-uitbreiding:

Bij het aansluiten van een kookplaat heb ik ontdekt dat er meerdere dingen in mijn installatie zitten die volgens de laatste richtlijnen niet mogen. Zo is er bijvoorbeeld in een aparte 16A groep voor de wasmachine het enkele stopcontact vervangen door een dubbele, en daarop is zijn wasmachine en de droger aangesloten. Ik neem aan dat ik niet de enige ben in nederland ;). In de praktijk gaat het trouwens altijd goed want ik zet nooit beide apparaten tegelijk aan.

De huidige regelgeving:
Elk apparaat van >2000watt moet een eigen groep met een eigen stopcontact hebben.

Overwegingen bij het aanbrengen van verbeteringen:
Ik probeer iets te doen dat veiliger is dan wat het nu is, en liefst helemaal aan de richtlijnen voldoet, zonder een complete gebouw renovatie te doen met nieuwe sleuven hakken en pijpen aanleggen etc. etc. Wie helpt me met een goed idee?:

Vraag1:
Mag ik in de bestaande pvc pijp de leidingen leggen van twee groepen van 16A, en aan het einde twee losse opbouwstopcontacten aansluiten? (Elektrisch is dat hetzelfde als het hebben van twee pijpen)

Vraag2:
Moeten die twee groepen dan van dezelfde L fase afkomstig zijn?

Vraag 3:
En moet ik dan ipv twee losse 16A automaten een zogenaamde 2*16A kookgroep type automaat hebben?

Vraag 4: Of kan ik beter in die ene pijp een "nette" 3 fase leiding aanleggen en op het eind iets creatiefs doen, met twee perilex dozen, of twee losse stopcontacten?

Hopelijk kan iemand me helpen. Groeten Rinus.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
1. Nee, dat is niet toegestaan

2. Dat is niet van toepassing, want het mag niet. Eventuele groepen met elk een eigen 'pijp' mogen op verschillende fasen zitten.

3. Twee losse automaten, maar dan elk een eigen PVC 'pijp' met 3 VD draden erin, of elk een VMvK kabel.

4. Nee, is niet toegestaan.
In de praktijk gaat het trouwens altijd goed want ik zet nooit beide apparaten tegelijk aan.
Dan zou ik het zo laten zoals het is en eventueel een automatische omschakelaar gebruiken zoals te koop bij een bouwmarkt: die schakelt automatisch het ene apparaat uit als het andere gebruikt wordt. Dan voldoe je volgens mij aan de eisen.:wink:

Of je neemt een echte wasmachine/droger trekschakelaar en sluit daar (netjes, met installatiedraad in pijp) twee wandcontactdozen op aan. Dat kan mits de situatie niet in een badkamer is (en binnen zones) want dan moet je eventueel de apparaten direct op de trekschakelaar aansluiten.
 

Rinus747

  • #3
Je hebt me mooi geholpen. Ik wist niet dat er officiële "om-schakelaars" bestonden.

In de keuken heb ik een vergelijkbaar probleempje met oven en vaatwasser. Ik snap nu dat ik er niet aan ontkom om daarvoor een extra pijp aan te leggen. Onder de keuken zit een kruipruimte en dat maakt wijzigen makkelijker.

Onder de bijkeuken heb ik geen kruipruimte, dus daar zou wijzigen veel moeilijker kunnen!

Vraag 1:
Wat kan ik in die kruipruimte het beste gebruiken: Een witte pvc flexpijp met daarin 3 draden? of een dubbel geïsoleerde grijze kabel (die niet in een pijp ligt)? En moet die grijze kabel dan een metalen afschermmantel van staaldraad hebben zoals ik bij grondkabel wel eens gezien heb?


Vraag2:
Of zo een automatische omschakelaar ook te gebruiken tussen vaatwasser en oven?

Vriendelijke groeten

Rinus
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Die truc kun je naar mijn idee niet voor een oven en een vaatwasser gebruiken.

Elk gewoon op een eigen groep via een eigen kabel.

Het makkelijkst is meestal om VMvK (3 x 2,5 mm²) te gebruiken (die grijze kabel), zonder metalen afschermmantel. Metalen afschermmantel is alleen nodig indien de kabel door een tuin heen gegraven moet worden.

VMvK kun je dan daar waar nodig door PVC pijpen leiden, dat is makkelijker bevestigen dan overal (de juiste) zadels. Bij de bochten hoeft dan geen pijp eromheen. Op de plek waar de kabel boven de grond uitkomt is het verstandig (ik dacht zelfs verplicht) om de kabel door een stuk slagvaste elektrapijp te leiden, zodat deze niet kapotgeschopt kan worden.

PS Wil je svp geen antwoorden via PB sturen?
 

Rinus747

  • #5
Prima antwoorden! Ik weet nu precies wat ik moet doen, en wat ik niet mag doen.

Nu komt net 1 minuut geleden mijn kookplaat binnen, en laat ik daarover maar gelijk ook een vraag stellen, dan is mijn huisinstallatie in een keer op orde, en hebben ook andere "hobby renovators" alles bij elkaar.

Ik wilde oorspronkelijk mijn kookplaat op een fase aansluiten via een 2x16A kookgroep automaat op de 2L-2N manier (randaarde + 2 "blauw" + 2 "bruin" zeg maar)

Nu staan er op mijn kookplaat (helaas) twee ander aansluitmethodes, en heeft de kookplaat ook maar 1 blauwe neutrale draad en twee ingangen (bruin en zwart). De aansluitschema's zijn:
- Of ik kan alles aansluiten op 1 fase (waarbij ik dan heel dik draad moet gebruiken en een zware enkele automaat)
- Of ik kan hem aansluiten op een 400V driefase stekker volgens de 2L-1N methode (van de aarde, neutral en drie fases op een perilex stekker maar twee fases gaan gebruiken). Het voordeel hiervan is dat ik dan met "dunne" 2.5mm2 draad uit de voeten kan.

Vraag:
Mag ik zo een kookplaat ook op een 2L-2N automaat aansluiten en bij de kookplaat de twee N draden aan elkaar verbinden? Of gaat er dan iets mis met de verdeling van de "blauwe" retourstroomen naar de twee aansluitingen op de kookgroepautomaat?
 

Rinus747

  • #6
Voor vervolg zie nieuw onderwerp:

Kookplaat van 2L-1N en 1L-1N aansluitbaar volgens 2L-2N?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu