Vraag inzake elektra (opbouwschakelaar + stopcontact)

DBdeJ

  • #1
Welgewaardeerde klussers van de Lage Landen,

Bijgevoegd heb ik een foto van mijn opbouw schakelaar + stopcontact. Zie foto IMG 2147.
Mijn probleem/vraag is dat het stopcontact (onder) afhankelijk is van de schakelaar aan de bovenzijde. Het stopcontact werkt alleen (c.q. geeft stroom) als de schakelaar daarboven op een bepaalde manier is ingesteld. De schakelaar (boven) is een wisselschakelaar voor een lamp op de overloop. Deze wisselschakelaar werkt goed echter is het stopcontact daaronder dus afhankelijk of/hoe de schakelaar daarboven is ingesteld.

Praktische probleem is dus als ik wil stofzuigen ik PER SE de lamp op de overlamp aan moet doen. ONHANDIG!

Weet iemand hoe ik de draden anders moet leggen om dit te fixen?? Zoals je op IMG 2140 kan zien zit bij de schakelaar aan de bovenzijde aan de uiterst rechtse kan de bruine draad. En in dezelfde sectie, ééntje naar links, een zwarte draad. Aan de onderzijde, zoals te zien op IMG 2144, zie je twee zwarte draden die zowel links als rechts via de rechterzijde naar binnen gaan.

De schakelaar (onderzijde) wordt verbonden met een bruine en blauwe draad.

Heeft iemand enig idee hoe dit te fixen? Wellicht ten overvloede om te melden, maar de schakelaar boven is dus een wisselschakelaar, ik heb dus geen zin dat de lamp op de overloop straks niet meer goed werkt met bijvoorbeeld de andere schakelaar (die op een andere verdieping zit).

Ik hoop dat er een slimmerik is die hier meer verstand van heeft. Ik vind het in ieder geval ontiegelijk onduidelijk dat hele elektra verhaal. Kan niet wachten totdat we in 2040 leven en dus afthanse bedrading hopelijk verleden tijd is en de mens enkel met draadloze apparaten werkt.

Vriendelijk groet, en alvast hartelijk dank voor eventuele mee-denkers,

Diederik de twee-linker-handen Jong

IMG-2140.jpg IMG-2144.jpg IMG-2146.PNG IMG-2147.jpg
 

Starter01

  • #2
Rare ideeën heb je maar goed. Het lijkt er op dat hier eerst alleen een schakelaar heeft gezeten en er later dit er op is geprutst. Je zal er een bruine fasedraad bij moeten trekken vanaf de (waarschijnlijk) centraaldoos, eveneens als ee n geel/groene aardedraad. Dan is hier nog wat van te maken.
Zo is het niet correct werkend te krijgen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Er komt dus alleen 3x zwart en 1x blauw uit de muur?

Dan gaat dit niet, je hebt een bruine draad nodig. Er is nu geen enkele draad waarop altijd spanning staat (op 1 van de 2 onderste zwarte draden staat spanning afhankelijk van de stand van de schakelaar beneden, op de bovenste zwarte draad staat spanning als het licht brandt).

Tevens is het niet toegestaan om een contactdoos met randaarde te plaatsen als je geen groen/gele aardedraad daar op aan kunt sluiten.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Je hebt een stopcontact met randaarde maar geen geelgroene draad en dus geen aangesloten randaarde. Dat is niet toegestaan. Je moet een geelgroene draad erbij trekken of de combi omwisselen voor eentje zonder randaarde.

Verder kan ik het niet goed zien maar je lijkt de fasedraad te missen. Die moet je er dus ook nog bij trekken.
 

DBdeJ

  • #5
Er komt inderdaad 3x zwart en 1x blauw uit de muur. Ik begrijp dat het zonder fase- en/of aarde draad niet te fixen valt.

Dan zal ik er mee moeten leven dat ik de schakelaar op de trap aan doe als ik wil stofzuigen. Op zich zijn er ergere dingen in de wereld, maar het is natuurlijk wel wat amateuristisch. De vorige bewoners waren nogal incompetent is ons al vaker gebleken bij bepaalde zaken.

Is dit overigens nog gevaarlijk? Of kan het geen kwaad.

Verder heb ik nog een probleempje die ik zal voorleggen op dit forum inzake Elektra.

Dank voor het meedenken! Wordt enorm gewaardeerd.

Groet,
Diederik
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Het is in zoverre gevaarlijk dat je een schijnveiligheid creëert omdat je denkt randaarde te hebben maar dat niet zo is. En dit is niet toegestaan in de norm.

Daarnaast heb je nu feitelijk een stopcontact voor algemeen gebruik bedraad met 1.5 mm ipv 2.5mm en ook dat is niet toegestaan tenzij het kabel was geweest.
 

DBdeJ

  • #7
Oke, maar dan even in praktisch zin. Want deze normen en bedrading groottes zeggen mij niet zo veel.

Is het erg als ik af een toe een stofzuiger op dit stopcontact aansluit? Of kan dat gevaarlijk zijn? Omdat ik dan teveel 'stroom vraag'?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
En als de lamp kapot is, werkt dit ook niet.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #9
De normen zijn er voor de veiligheid. Ze garanderen dat de installatie zelf veilig is en dat iedereen die eraan werkt geen verrassingen tegenkomt, waardoor die zichzelf in gevaar zou brengen. We adviseren daarom op dit forum altijd in het kader van de geldende normen.
Je combinatieschakelaar voldoet hier niet aan en het enige zinvolle advies dat we kunnen geven is of om een bruine en een groen-gele draad bij te trekken of de combinatieschakelaar te vervangen door een wisselschakelaar en je stofzuiger ergens anders in te pluggen.
Discussies in de trant van het mag niet, maar kan misschien niet zoveel kwaad, zijn weinig zinvol.

Rola schreef:
En als de lamp kapot is, werkt dit ook niet.
Jawel. De contactdoos staat niet in serie met de lamp.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Tom, je hebt gelijk, niet goed gekeken.
Bedankt voor de correctie :prima:
 

DBdeJ

  • #11
Dag Tom,

Daar ben ik het uiteraard mee eens. Normen zijn er niets voor niets.

Echter heb ik het huis zo gekocht en is dit waarschijnlijk al geruime tijd de situatie. De vraag is dus voor mij wel relevant hoe urgent/accuut dit probleem is en in hoeverre ik hiervoor per direct een elektricien moet benaderen of dat het allemaal wel meevalt.

Groet,
Oscar
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #12
Je woning gaat er niet van in brand vliegen, dus er hoeft niet perse dit weekend al iemand te komen om het te fixen. Je mag het alleen niet zo laten.
 

DBdeJ

  • #13
Ik laat het denk ik lekker zo. Anders moet ik weer helemaal een elektricien kabels laten trekken door het ganse huis. Ik voel het al aankomen: rib uit mijn lijf!!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
Ook prima, het is immers maar veiligheid hè :prima:

Ik snap alleen niet waarom je advies komt vragen als de uitkomst je toch niet interesseert... zal wel zijn omdat dit hier gratis is vermoed ik dan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
DBdeJ schreef:
Ik hoop dat er een slimmerik is die hier meer verstand van heeft
Die zijn er. Die geven goed advies.

DBdeJ schreef:
Ik laat het denk ik lekker zo.

Bedankt voor het verspillen van onze tijd.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #16
TS wacht liever tot dat iemand een keer een apparaat met metalen behuizing op deze wcd aansluit en 115v op zijn tengels krijgt. We zien hem vast nog wel een keer terug dus :wink:
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
De WCD verwijderen en er gewoon alleen een wisselschakelaar voor terugplaatsen kan ook en krijg je wellicht zelf voor elkaar.
 

DBdeJ

  • #18
Dit is een vrij toegankelijk forum en een ieder staat vrij om te reageren op mijn post. In termen praten van 'verspillen van onze tijd' is dus geheel voor je eigen conto op te vatten @Walker

@Vonken_trekker Ik kom op dit forum om hulp te vragen bij twee klusjes. Eén daarvan is geslaagd (ander topic) en één daarvan blijkt niet mogelijk (het voor u liggende topic). Dat in laatstgenoemde topic een vervolgdiscussie ontstaat over het al dan niet herstellen van een blijkbaar situatie waarbij niet aan normen wordt voldaan, staat los van jouw suggestie dat ik hier zou komen voor 'gratis advies'. Ik snap deze link niet helemaal. Als u mij wilt beledigen kunt u dat wellicht rechtstreeks doen, aangezien deze verkapte vorm verwarring schept.

Heeft iemand ook nog concrete punten waarom deze situatie gevaarlijk is? Dus even los van opmerkingen als 'is de norm, is de norm'. Wat is het concrete gevaar als ik een stofzuiger of föhn in deze WCD aansluit. Hoor graag!

Vriendelijke groet,
D.B. de J.
 

Fmrama

  • #19
Een föhn , nat haar, natte handjes, geen geaard stopcontact…..
Tja, geen goede combi. Eén schok en je hoeft nooit meer te föhnen.
 

DBdeJ

  • #20
Geldt dat niet per definitie bij stopcontacten?
Los van deze hele situatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu