Vraag mbt nieuwe elektra dakopbouw

BasGoed

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben bezig met de voorbereiding van elektra in onze nieuwe dakopbouw.

In onze dakopbouw komen een wasmachine, warmtepompdroger en mogelijk in de toekomst zonnepanelen en een airco (ook voor verwarming).

We hebben een driefase groepenkast.

Onze aannemer heeft twee vijfaderige (2.5mm) flexkabels van de meterkast naar de dakopbouw gebracht. Dit heeft hij gedaan nav advies van mijn oom, die electricien is. Mijn oom is echter door omstandigheden niet langer goed aanspreekbaar over het hoe en wat. Met name waarom er 2x 5 aderig moest worden doorgetrokken is mij op dit moment onbekend. 1x 5 aderig tbv zonnepanelen snap ik, maar de tweede.. waarom 5 aderig?

Ik dacht daarom het volgende:

flexkabel 1: reservering voor toekomstige zonnepanelen (mogelijkheid tot drie fasen aansluiting), wordt naar dak gebracht zonder daadwerkelijke aansluiting.
flexkabel 2: reservering voor wasmachine en warmtepompdroger (zou moeten kunnen), en hierbij gewoon maar 3 van de 5 aders in gebruik nemen. Wordt in groepenkast aangesloten op een normale groep.

Nu mis ik mijns inziens een kabel voor overige zaken als verlichting, televisie, telefoonopladers etc.

Ik bedacht me daarom een derde kabel in te brengen vanuit een normale groep in de groepenkast. Ik dacht eraan hier gewoon een drie aderige 2.5mm flexkabel in te brengen. Deze kan dan gebruikt worden voor verlichting, televisie, telefoonopladers en (toekomstige) airco. Het is niet bepaald makkelijk maar ik zal hiervoor weer een hilti moeten huren om een nieuw gat te boren (een derde kabel past niet in de gemaakte doorvoeren).

Is dit een goed idee? Of is het meer futureproof hier nog een vijfaderige in te brengen? Ik zie hier het voordeel niet zo van omdat ze toch per groep aangesloten gaan worden.

Ik las ook over de mogelijkheden flexkabel 2 driefase aan te sluiten en op de dakopbouw een onderverdeler aan te brengen met nieuwe groepen. Maar overstijgt mijn lichte elektra kennis. Vandaar mijn idee voor een derde kabel.

Verder had ik echt een extreme newbie vraag waar ik gewoon even niet uit kom, namelijk..

Hoe werkt dat nou met de aftakkingen voor schakelaar en lichtpunten. Ik begrijp dat ik vanuit een centraaldoos de flexkabel met ingebouwde bruine kabel naar een schakelaar kan brengen, blauw en aarde gebruik ik dan gewoon niet. Maar hoe werkt dit met zwart schakeldraad? Is het dan handig een aparte buis van de schakelaar naar de lichtpunten te brengen en vanuit deze lichtpunten dan weer met een aparte buis blauw en aarde naar de centraaldoos te brengen, los van de doorlopende gevulde flexkabel die over het plafond loopt? Of is het, bij werken met gevulde flexkabels, normaal de aftakkingen gewoon met volledige flexkabel naar een schakelaar te brengen en alleen bruin te gebruiken en daarna met gevulde flexkabel van verlichting naar centraaldoos toe te gaan (en daarbij alleen zwart te gebruiken)? (In dat geval heb ik minimaal 4 aderige kabel nodig inclusief zwart).

Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk uitgelegd heb.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Mogelijk was hij van plan de 3 fase boven te verdelen in drie 16A 1 fase groepen. (ik denk dat dat mogelijk is, er komt vast nog een expert langs)
Maar dan had het net zo goed met één kabel gekund en verdeler waar ook de omvormer op komt.

Persoonlijk vind ik het handiger om een aantal loze leidingen te leggen. Geen flex, maar 19mm installatiebuis. Dan kan je altijd nog de draden trekken die je nodig hebt.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Je hebt het steeds over "flexkabels" bedoel je niet gevulde flexibele buis?

Over de centraaldoos: vanaf de groepenkast naar de centraaldoos. Vanaf de centraaldoos naar de schakelaar. Vanaf de centraaldoos naar de stopcontacten, enzovoorts. Eventueel van de centraaldoos naar een volgende centraaldoos. (er zijn andere opties, maar dit is de meest gebruikte)
 

Nth

  • #4
Ik vermoed dat @BasGoed een xmvk/ymvk bedoeld.

ik vermoed dat de 2e kabel een voorbereiding zal zijn voor een warmtepomp CV ketel in de toekomst.
 

Kaajee

  • #5
Officieel (volgens de norm) mag je een 400v 16a krachtstroom aansluiting/kabel niet afmonteren met een 3x16a 230 (sub) meterkast/onderverdeler. Dan kom je met je selectiviteit niet uit. Je zou dan in beginsel de eindgroepen moeten afzekeren met max. 10A. Dat hoeft niet per se een probleem te zijn, je hebt dan nog steeds een dikke 2000 watt tot je beschikking.
 

BasGoed

  • #6
Ik bedoelde gevulde flexibele buis inderdaad. Die dingen worden flexkabel genoemd op internet maar denk dat dat een snelle bewoording is.

De tweede kabel is niet bedoeld voor een warmtepomp cv. Buis 1 is voor zonnepanelen en buis 2 zou voor de rest moeten zijn.

@Kaajee dat zou dan wellicht de optie geweest moeten zijn. Ik ga wel een nieuw gat boren en er een drie aderige jongen bij leggen, dan weet ik zeker dat ik goed zit.

Overigens had ik zelf ook liever 19mm buis gehad, maar aannemers werken op snelheid en die gevulde flexibele buizen zijn natuurlijk snel werken. Op zich weinig mis mee, maar later iets doortrekken is niet echt meer mogelijk denk ik. Aan de andere kant, met vijf aders zit je wel safe en hoef je ook nooit meer iets door te trekken, zo werd denk ik geredeneerd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu